Categories
Betraktelser & Berättelse

Hata

Kan inte säga att jag inte gillar det. Snön. En och en halv decimeter igen. Det tar en stund att skotta. Men jag har ett sinne som tillåter mig att njuta av den där timmen det tar att skotta upp och fram. Jag ägnar väldigt lite tid åt att hata totalt sett, även på vintern, alltså för att vara en sann vinterhatare.

I Los finns det annars tillräckligt med hatare. Det hatas politiker. Det hatas beslutsfattare i andra sammanhang. Det hatas varandra. Det hatas något oerhört. Hatas det inte så smutskastas det och pratas illa om andra. Alltså nästan precis som på Twitter, Facebook eller andra social forum. Tack och lov finns det andra människor i byn också. Vettigt folk. Tillräckligt många för att man skall kunna bo här. Twitter, Facebook etc där är det svårare att hitta de vettiga.

Jag är alltså mer för att vara emot åsikter. Kan till och med hata en del riktigt korkade åsikter. Men aldrig människan bakom. Undantaget är dom som gör andra illa med sitt illasinnade sätt, som vill det, som gör det med vilje. Ja, jag tillåter mig att hata dom. Lite. Fast mest tycker jag synd om dom. De är ju bara idioter. Hur kan en idiot veta att hen är en.

Men nu skall jag insupa en mugg kaffe. Antagligen blir det en kaka till också. En bonnkaka. Gott serrö. Den tredje burken… Sånt man inte vill kommer ut. Som man bör skämmas över. Men skit samma. Jag har slutat skämmas för länge sedan. Det bästa med att bli gammal och ocool.

Men ett nytt år snart alltså. Som jag skrivit här betyder 2021 mycket här i huset. Man hoppas att allt det man hoppas på infrias såklart. Det är bara normalt liv som eftersträvas. En och annan i buskarna sitter såklart och hoppas på att det inte är så. Man har inte bara vänner. Men jag sänder kärlek tillbaks. Sånt får de hatande att skrumpna ihop. Jämvikt vet ni.

Så nu med fågelmat fylld, Hulk fylld, skottat, så kan man väl få ta det lugnt. Trotts att man somnade i grön IKEA-soffa i morse…

https://photos.app.goo.gl/hjwV1iWrPMGz5PXK8

Categories
Betraktelser & Berättelse

“glåma” på Ulf Lundell

Jo ikväll klockan åtta. Då säljer han ut sig. Japp, lite till. Mest pengar när man dör vinner. En del tror på det. Jag vet i alla fall en som kommer att “glåma”. Edsbybo. Fan. Sedan länge. Har inga onda ord att säga om U.L. precis. Men kan väl vara bra ändå.

Men onda ord om U.L. Det har väl inte jag heller egentligen. Eller borde väl i alla fall inte ha. Känner inte mannen. Men… osv… osv…

Om jag kommer att titta? Nope. Tittar man på melodifestivalen, Nej!!! I alla fall inte om man inte har barn. Har man. Får man. Kan man. Har man inte. Vill man inte. Men det är klart jag skall titta. Fast inte ikväll. Skall nämligen låtsasjobba. Ett straff som jag gärna tar. Eller måste ta. Vet inte vilket.

Reser till Färila ToR idag. Det hoppar. Halvplogat. Fjäderprövingsväg. Men de håller. Alla. Efter utfört Färila-ärende skall jag panta en back dricka. Tom nu. Full med julmust tidigare. Men det går minsann inte. Frågar. Näääää… backar och glasflaskor hör väl forntiden till. “Jag minns…” osv. Här har man inte sålt backar med glasflaskor på långa tider. Man får skämmas lite. Man hör till en annan tid liksom. Ja och det gör man ju. Men får en lapp till slut som jag skall visa kassörskan. Hon frågar. “Var det flaskor också?” Alltså inte bara back. Jo och ja och javisst säger jag. Hon flinar. “Jassssssssså du kommer från den tiden du” säger hon… nästan. Men inte kan väl jag hjälpa att ungarna bara accepterar glasflaskor till jul. Men säger inte det. Blir väl till en “idag var det en ocool gubbe in och…” på lunchen. “Tänka sig”.

Imorgon skall jag vara ledig. Mer ledig än idag. Om det nu går att vara så ledig. Med nya böcker i hyllan. Det går att somna till nya lika bra som till gamla böcker. Om de nu inte är FÖR bra. Då kan man inte somna. Fööööör bra böcker är alltså ett gissel. Troligen finns en sådan bland de här. Farligt alltså. Jag som redan är trött. Man får kanske sova först och läsa sen.

Men inte kan jag sitta här och skriva strunt längre heller. Det finns annat att göra nämligen. Ta tuggor av den där elefanten. En i taget. Tugg, tugg, tugg.

Gott nytt år!

glåma” – Titta, stirra. Ovanåkersmål/Hälsingemål.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Jag ser allt du gör av Annika Norlin

En fantastisk debut. Noveller är ändå grejen. Läs!

Andra böcker som jag läst finns här.

Mellan berättelserna – eller under en dag när du inte har annat för dig – kan du lyssna på Annikas musik.

Categories
Böcker

“Skatt, katt”

https://sverigesradio.se/artikel/7625267

Categories
Swedish

Publikfrieri

Categories
Betraktelser & Berättelse

Den gode mannen från Järvsö

Det känns svårt att tänka sig att Backa-Jan, den gode mannen, inte står där i kulisserna och väntar, självklart småfnissande, på att få ringa på här på kontoret med handen om den vita tårtlåda som innehåller de första semlorna för året. Två var och en till K. Den till K var viktig. Han försäkrade sig alltid om att jag inte skulle äta upp den. Det där har hänt så pass många år att det blivit en vana. Men “Aldrig mer” inser man, men orkar nästan inte tänka den tanken ända fram till den avslutande punkten. Jag kommer inte äta en enda till semla i mitt liv utan att bilden av Backa-Jan kommer upp.