Categories
Betraktelser & Berättelse

Söndag

Jag lyckas. Sitter där söndag eftermiddag och söndag kväll. Idag alltså. En seger över soffan. Visst, det hostas fortfarande. Men allmäntillståndet, japp, det viktiga allmäntillståndet, har gått mot normalläge. För mig är det den viktiga signalen. Jag ar stor respekt just för det där allmäntillståndet. Men alltså. Mina kompisar börjar få ordning på grejer. Eller “VI”. Ännu ett virusangrepp är besegrat. Jag är tillbaks. Återstår att rensa upp på slagfältet och hoppas att man slipper nya angrepp på ett tag. Att man hinner återhämta sig innan man behöver ställa upp för den heliga flockimmuniteten.

Allt det där skiter du i såklart. Och med rätta. En gammal gubbe på en kulle ute i skogen kan såklart offras. Själv känner man såklart inte så. Är mig själv och de mina närmast. Patetiskt såklart. Men gamla gubbar är som maskrosor. Vill leva vi också.

På bilden min farfar. Han måste ha varit med om Spanska sjukan. Var i den mest utsatta åldern då. De mellan 20 och 30 ungefär var de som strök med. Jo väldigt unga och väldigt gamla också. Men flesta i det där åldersspannet. Man drabbades av cytokinstorm. Immunsystem löper amok. Angrip de egna cellerna. Förklaringen att de var just de i det där åldersspannet som drabbades är att de hade det mest aktiva immunförsvaret. Om det är den verkliga förklaringen vet väl ingen. Kanske läggs nya pusselbitar på plats i det där pusslet nu. För framtida segrar.

Men farfar måste ha upplevt det där. Även om han själv inte drabbades. Av naturliga skäl har jag inte fått höra historierna. Men han överlevde. Precis som de flesta kommer att överleva den här gången också. Man måste ha dragit en lättnads suck så när den milda första vågen på våren var över. Sen när den verkligt dödliga vågen kom i augusti måste världen ha blivit fullständigt skräckslagen. Likheterna är förresten slående med idag. Men med fri press nu. Man hade ingen aning om vad som hände ute i världen då med krigscensurerad media. Det är därför den kallas “Spanskan” förresten. Spanien var inte med i kriget. Tyskland, Frankrike, England hade redan drabbats. Men skrev inget. Censurerade. När Spanien drabbades skrevs det om det i pressen och blev känt över hela världen. Så “Spanskan”.

Men jag tänker ge mig för idag. Har njutit till fullo av den här dagen. Även om det mesta som fixats har varit av administrativ karaktär. Ögon tröttas såklart. Ansträngande att sitta så nära skärmarna som jag gör. Kropp i konstiga vinklar klagar väl den med. Men glädjen att vara tillbaks i sadeln överväger såklart. Det är alltså gott att leva. Man känner tacksamhet mot sin kropp. Ja jävlar vilken höjdare och kämpe det är.

God natt!

Categories
Swedish

Ultimat lösning

Categories
Betraktelser & Berättelse

Host … … … !!! .. .. ->

Med risk för att bli tjatig hostar vi på. Kan inte annat. Liksom.

Categories
Böcker

Senat lästa bok

Vattenmelonen av Marianne Keys

Ni vet. Man är på jobb i en stad. Går på den där puben och äter kvällsmat innan man skall tillbaks till jobbet. Vid ett bord bakom en sitter tre tjejer i strax före trettioårsåldern och pratar. Det har druckits en del. Lite för högt pratas det. Lite för indiskreta saker uttalas så att alla hör.. Fnissande. Ömsom flabbande. Man kan naturligtvis inte låta bli att lyssna. Noga. Tar den där desserten – fast man egentligen inte har tid – också för att får höra hela historien om den där karsloken.

Precis så känns det att läsa den här boken (som man). Den är skriven till en annan kvinna och här är man då en ickekvinna som läser den. “Är det så dom tänker” liksom. Japp precis så. Så jag läser den. Den är rolig. Bitsk bitvis. Fungerar att läsa också för en man.

Andra böcker jag läst finns här.

Categories
Swedish

Okända tragedin som formade Anders Tegnell

Statsepidemiologen om familjens stöd ”Betyder mycket”

Source: Okända tragedin som formade Anders Tegnell

Categories
Swedish

Host, host, host och…

..host. Behöver väl knappast tillägga mer.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Pesten av Albert Camus

Någon gång skall man ju läsa den, och lämpligare tid för det än just i dessa Coronatider finns kanske inte. En bok som håller fortfarande. Man skall dock ha intresse för filosofiska spörsmål för att njuta av den. Har man inte det kan ett eller två glas av något tjockt strävt rödvin hjälpa på traven om det intas ungefär en timme före läsandet. Själv är jag då influensaliggande och det har väl ungefär samma utarmande effekt på hjärnan.

Jag gillar egentligen inte författare som inte är bra historieberättare. Det är inte Camus. Inte ens om han fått tre Nobelpris. Men här finns andra förtjänster såklart. Djupet. Det som är gemensamt för nästan alla Nobelpristagare. De som kan kombinera de tu är mina hjältar. Men intelligentian missar dem tyvärr allt för ofta enligt devisen “lättintaget kan inte vara djupt” eftersom de alla upplevt mediokra pedagoger under sin skoltid. Inte haft en enda lärare som trollar in kunskapen in i hjärnan på sina adepter utan att en enda av dem förstår hur den hamnade där.

Men jag gillar den här boken. Gillar tankarna den väcker. Pliktkänslan. Kamratskapen. Folk som ändå bryr sig om varandra. Döden.

Någonstans lästa jag att den egentligen handlar om den nazistiska ockupationen av Paris under andra världskriget, men jag tror nog den tolkningen är ursprungen ur en litteraturvetarhjärna som fått för många glas av det där tjocka, sträva, röda. Det kan ju hända den bäste dylika ting, men är väl aldrig riktigt försvarbart in i en framtid trotts allt. Åtminstone jag kan inte tolka berättelsen på det viset. Men är sm sagt sjuk. Möjligen för lätt sjuk.

Men läs den själv vet jag.

Andra böcker jag läst finns här.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Bara…

Bara för att vara konsekvent i bloggandet. Host, host, host, host och soffa idag med. En aning älighet (~otålighet (Ovanåkersmål)) börjar infinna sig. Ett gott tecken. För övrigt status que.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Host

Jag vet. Man skall inte gnälla. Men konstatera saker kan/bör man. Alltså konstateras att det hostas här fortfarande. Lyckas låtsaskontorssitta två timmer igår. Mycket gjort blev det inte. Nytt försök idag. Har inga stora förhoppningar på stora resultat.

Smak saknas. Ork saknas. Aptit saknas. Inte ens kaffe smakar. Upp och ner är världen. Host och host och host och host. Irriterande som två instängda myggor vid insomningsdags. Men är troligen på bättringsvägen. Det känns så. Eller också är det bara någon dum obotlig optimism som talar. Framtiden utvisar.

Men såklart. Folk dör. Folk lider. Människor är rädda. Här hostar jag och har det ändå ganska bra. Inte mycket att klaga på egentligen.

Liksom.

Categories
vetenskap

Kvalster är söta

Du har några miljoner av den här “killens” vänner på huden. “Hej kompis!” Ja och tack för gott samarbete.

Liksom.