Categories
Musik

En enda gång…

Eftersom den här listningen bara lär stå sig under just denna enda sökning (när jag söker på Spotify efter Gösta Svensson och hans “Hälsingland”) så måste jag ju passa på att föreviga sökresultatet. I min position här nere mot botten får man ta det man får när det ges liksom.

Om det finns någon där ute som kan ge mig en verifierad länk till Göstas Spotify material så tipsa mig gärna. Hittar namnet men vet ju inte om det är Gösta från Hudiksvall och vill inte addera artister till Hälsingetoppen om jag inte är ganska säker.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Tidigt

Hulken väcker mig vid sex. Ja och jo och javisst, det är mobiltelefonen som väcker mig med sitt Hulken-har-stannat-alarm, men i grunden, ursprunget är nu ändå den store gröne där i källaren som ropar i sin nöd.

Jag hörsammar såklart. Det behövs duschvatten på morgonen. Passar på att sota och underhålla och piskar sen hårt och utan medkänsla igång den store trötte som lite motvilligt startar. Jo, tröstar med några snälla ord om sommarens närmande innan jag lämnar pannrummet.

Vindarna drar fram som vilda fria hästar på kullen denna morgon också. Gissar att de slipar och polerar och skapar isbanor där ute i full maskopi med akutmottagningarnas gipsleverantörer. Man får hålla sig inne. Om man kan. Det kan man inte. Troligen.

Men vindarna avtar under dagen. Bor man i en otät gammal solbyggnad är man glad för det. Vindar letar sig gärna in i de här lokalerna. Hus byggda med snål budget efter pålagor från staten om att de skulle finnas. Fast huset har ju stått nu i mer än hundra år och lär väl stå i åtminstone hundra till om inget konstigt händer. Så byggarna visste väl ändå vad de gjorde. Men uppvärmning var liksom en annan sak då i början på nittonhundratalet. Man eldade bara på så att kaminerna glödde. Skogen var full av ved. Hela byn full av skogsarbetare. Framtiden ljus. Elda på kamrater!

Nu sitter jag med en halvt urdrucken tekopp i handen och funderar på om jag inte skall låta den här dagen börja. Ljuset är tänt. Lokalerna håller på att värmas upp. Det finns alltså hopp. Storverk kanske,

Men det är ingen brådska. Man är pensionär. Bhövs väl egentligen inte egentligen. På väg att ge upp det mesta man trott på. Blivit accepterande. Det där “jag skall visa dom” börjar bli alldeles för sent att realisera. Man får försöka överleva med att man aldrig lyckades med det. Det omöjliga uppdraget. Man säger åt sig själv “försök inte så mycket” och “det är dags att vila“. Ändå så går det inte. Man borde lägga ner alla projekten. Borde dra ner. Minska. Ja vila. Men någon eld där inne tvingar en framåt. Ja “framåt” fast det knappas finns något framåt och mål och ens ett hopp längre.

Fast det som skrämmer mest här i det här åldrandet och förfallet är att det fortfarande är så förbannat roligt. Hur skall man kunna lägga av då?

Categories
Swedish

Senast lästa bok

Hennakonstnären – Alka Joshi

Jag gillar den här boken väldigt mycket. Jag gör ofta det med böcker som utspelar sig i andra världsdelar som man inte vet så mycket om egentligen. Som Indien i det här fallet. Allt är så olika men ändå så lika.

Kanske påverkas jag också av att jag har en vän som bor i Indien och som är uppväxt bland bergen där delar av den här boken utspelar sig. Vi förstår inte alltid varandra. Som det är när man kommer från olika traditioner och värderingar. Genom att läsa och vilja lära sig så kan man i alla fall försöka förstå.

Men läsvärd absolut. Klassamhällets och skvallrets kväkande kräkningar är väl detsamma här som där.

En viktig lärdom från boken är att man ibland (eller ganska ofta) måste ge upp det man älskar för att hitta lyckan. Men det visste vi väl alla redan. Håll inte fast. Inte en enda materiell tingest är i grunden värd det.

LÄS!

Andra böcker jag läst finns här.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Blåsigt

Har ännu inte blåst bort. Men kanske snart. För det är blåsigt på kullen. Men det blir alltid lugnare fram mot natten…

Categories
Alternative Energy

Estland bygger pumpkraft på halv gigawatt – Elektroniktidningen

Sommaren 2024 startar byggandet av ett estniskt pumpkraftverk som kan hålla Estlands hushåll med el under en hel dag.

Source: Estland bygger pumpkraft på halv gigawatt – Elektroniktidningen

Categories
Alternative Energy Swedish

Nu är Sveriges största sol- och vindträd i drift

De 30 gröna roterande ”knopparna” är vertikala vindkraftsverk, ”kronbladen” består av små solpaneler: ”Solceller genererar mer men syftet är att testa ny teknik”.

Source: Nu är Sveriges största sol- och vindträd i drift