Categories
Betraktelser & Berättelse

Jag har en plan

clouds and blue sky
Photo by Prashant Gautam on Pexels.com

Planen är att köpa ett “nytt” ljudkort. Drivaren till mitt “gamla” uppdateras inte längre och det är alltså dags. Nu är “nytt” för mig oftast “gammalt” för andra. Men vi får se hur det blir.

För att finansiera det här säljer jag av lite grejer. Munspel. En mixer. Några processorer… ja sen får man väl addera saker efter hand så att man når upp till en ljudkortsinköpssumma. Det finns mycket som bör gå den där vägen på ett eller annat sätt. Devisen är sälj det där du inte saknar. Oj vad mycket sådant man har i lådor och på hyllor liksom. Gäller nog de flesta f.ö. Mest kvar när man är död är väl inget vinnande koncept precis.

Extra roligt var det att munspelen gick till kamrater från förr. Blev väldigt förvånad. Men det tror jag blir ett finfint hem för en låda munspel. Får säkert mer kärlek där än här där de mest legat och dammat i sin låda.

Men en rätt OK dag. Det måste man väl säga. Fast det blev väldigt lite gjort. Men nu i min nya kostym gör inte det något heller. Det är så jag går omkring och inbillar mig. Att jag lever friherrens liv på riktigt. Helt och hållet så är det nu kanske inte. Men lite… så varför inte njuta av det då? Tänker jag då liksom.

Fredag, lördag, söndag är vi bortlovade både K och jag. Åt olika håll varje dag dessutom. Ett hiskeligt (men skojigt) farande. Sen är det dags igen om en vecka. Ut och iväg ännu längre. Men det handlar ju om det där att se världen. Det gör man ju inte när man sitter inom kontorets väggar. Jo lite såklart när man har en kamera från Times Square streamandes. Men vanligtvis icke alls. Tänker fortfarande faktisk ganska ofta på mannen vid Times Square med jutesäcken som väntade på någon som aldrig kom. Hur gick det för honom egentligen? Fick han ett bra liv? Åt han en fin thanksgivingmiddag med vänner senast? Ja jag hoppas det. Vill det. Skulle bet han/hon/det/gud om det om jag trott att det hjälpt.

Men min dag är slut här. I princip i alla fall. Det skall letas upp en ny bok som man kan ta en med till andra världar. Nya världar. Helst berättad med lust och skicklighet så att man lyfter i själen. Ja. En sån bok vill man ha. Kanske är det just ikväll jag finner den. Guldböckerna är inte många men mycket älskade. De har fört sinnet framåt, uppåt, mot förståelsen. Berättelsernas magi.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Hjärtats Ljus Av Ulf Lundell

Ulf Lundell är Ulf Lundell och innan han blev den sure, grinige och GIRIGE gubbe han är idag så skrev han faktiskt riktigt läsvärda romaner. Det här är inte hans bästa. Men Stockholm, blond kvinna i Key West, en del alkoholromantik och långa (LÅÅÅÅÅÅNGA) meningar finns med och det räcker för mig. Ja den roar mig. Antagligen bara för att jag är den enkla själ jag är. Inget för uppnäsor är detta inte. Nope det tror jag definitivt inte.

Andra böcker jag läst finns här.

Categories
Swedish

Lampan

Egentligen är det bara den där lampan som inte lyser. Den som sitter utanför källartrappen. Svart. Dag som natt. Har såklart undrat om det inte är lampan som har gått. Det händer ju det också ibland med LED-lampor. Men så har jag noterat att statuslampan på reläet som styr den inte heller lyser. Så fel någonstans. Och där har det stannat sedan jag noterade det hela.

Styrningen av den är lampan sker med VSCP och ett eget kort. Eller snarare det är node-red som styr lamporna här i huset. Och den här och några till styrs sen med VSCP. Så egentligen är det alltså en hederssak att den skall fungera.

Så upp med VSCP-Works och koppla upp mot Paris-module som styr den här lampan. Där kan man koppa direkt till modulen. Fippla med bitarna. Jodå modulen fungerar. Lampan tänds och släcks om jag hanterar allt manuellt. Kommunikationsfel alltså

Paris modulen kommunicerar över ett CAN nätverk till en Raspberry Pi som sitter i källan och som har en VSCP server. Det här är en del av styrningen av Hulken och varmvatten. VSCP servern här nere pratar sedan över Ethernet och tcp/ip med node-red som körs på en server på kontoret.

Jag testar alltså att skicka de event som efterfrågas till VSCP servern i källaren. Det fungerar. Reläet tänds och släcks och jag får tillbaks de event som jag förväntar mig som bekräftelse. OK troligen problem i node-red alltså.

Ja och jag hittar snart felet i konfigureringsfilen för node-red där lite hjälpkod i node.js som behövs inte laddas. Blev säkert fel när jag uppdaterade servern för ett tag sen. In med den där koden och återstarta och sen är allt OK igen.

Själva resan i felsökningen är inte ovanlig. Och man kan börja den uppifrån eller nerifrån som jag gör här. Det finns alltid en tillfredställelse i att lösa problemet när man hanterat något systematiskt. Det är det här också. Mycket. Jag inser också något annat…

Det finns inte en chans att jag kan avsluta mitt arbete med VSCP. INTE en chans!

SUCK!

Categories
Betraktelser & Berättelse

Den sista dagen

assorted color signages
Photo by Ethan Brooke on Pexels.com

Snart dags att stänga butiken. Ja och jo och javisst, fast det inte längre finns någon butik. Men helg. Man har överlevt en Black Friday till. Gissar att Cyber Monday står på tur och har växt till sig till Cyber week. Fall på knä och tillbed mammon, den ende guden.

Men gott med helg nu. Har två pallat pellets att bära in. Men för övrigt inga större planer. Ja, möjligen måla. Vi får se. Borde måla. Men pelletsinbärning har företräde. Man vet hur Hulkar reagerar om de inte får pellets. Raseri…

Jag har gått på självstudiekurs en stor del av dagen. I studion. Det känns som jag smiter. Men WTF tänker jag och kör på. Där finns mycket att lära. En helt ny värld. Men finns det tid finns det hopp.

Nästa vecka får jag nog koda lite igen. För den inre fridens skull. Utan kodande inget liv. Gammal sanning som håller ännu. Men kanske skall jag kasta ut lite mer skräp också medans jag håller på och innan jag hinner ångra mig.

Nästa vecka är en annan vecka. Så som det är. Tiden går. Timmarna med den. Man får klamra sig fast. Men som det är det också såklart. Tid är liksom mycket inne i huvudet på folk. Något helt väsensskilt som fysikaliskt fenomen.

Snöväder ute. SMHI oförberedda. Alltså jag med. Men lätt pudersnö. Man behöver bara hosta eller nysa på den så är den borta. Ja i alla fall nästan. Världen är vacker. Japp, vintern kan vara vacker. Men man behöver inte tycka om den ändå. Åtminstone inte varje dag.

Men här slutar min vecka. Hoppas din, du som skummar eller läser, har avlutat din vecka också och får lite ledigt. Återhämtning. Laddning. Startsträcka för nya erövringar och fältslag. Det där behöver man. Stadig försämring utan. Så njut. Är gott. Drick gott. Sov länge.

Det tänker i alla fall jag göra.

Categories
Musik

Hälsingetoppen

Hälsingetoppen. Ny lista. Svart. BLACK Hälsingetoppen. Eftersom det är Black Friday! Om det nu skall handlas ihjäl. Köp musik. Bra musik finns det gott om. Hittar du inte bra musik så köp ett instrument och gör egen.

Spellistan finns som vanligt här. Spelas lämpligen upp scramled/slumpvis för att få den bästa upplevelsen.

Nya hjältar denna vecka är

Black Moon June – Från Hudiksvall
Me And My Kites – Från Hudiksvall

Tack till Lars Ljungström för tips.

Disclamer: Det här är ingen tävling. Det finns ingen första eller sista plats. Bara Hälsingemusik ordnad efter hur mycket den spelas på Spotify. Enkelt eller hur?

Categories
Betraktelser & Berättelse

Ordning

blue yellow and red coated wires
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Jag börjar komma i ordning nu. Nåja. Behövs nog både dammsugning och skurning. Men alla sakerna står där de skall stå en tid framöver. Kontoret (och studion) är arbetsfäig igen.

Tillbringar någon timme nu under kvällen i “studion” och allt bara fungerar. Där finns en stor glädje. Men fortfarande grejas det lite med andan i halsen eftersom det krånglade igår. Fast tror detta kan bli bra. MYCKET bra!

Nytt liv härifrån. Lite mer leasure i min tillvaro. Kanske blir det leasure till 100% snart för detta känns verkligen bra. Men kodandet kan man ju inte släppa helt. Eller kan man? Jag har ändå svårt att tänka mig det. Fast alltså inte alltid koda är den nya devisen. Skriva och göra musik skall också få sin tid. Härifrån går det bra att vara avundsjuk på min tillvaro. Japp!

Men nu har jag egentligen bara ett gäng backuper att starta. Sen tänker jag göra kväller. Det sovs sju och åttatimmarsnätter här numera. Man skämmer bort sig. Nästan otäckt.

Imorgon är en annan dag. Den hoppas man alltså att få vara med om. Får man inte det så ordnar det väl sig det med. Man måste tro på det viset. Att det ordnar sig. För det gör det ändå nästan alltid. Fast vägen dit kan såklart vara rött seg.

Over and out.