Categories
Swedish

Vasaloppssöndag

Vasaloppssöndag. Härifrån och framåt är det en enkel resa fram mot sommar och sol och bad och blå himmel och puffmoln och grillning och enkelt att gå ut bara sätta på sig en t-shirt och fil och ost macka i solen på lunchen och en solvarm jordgubbe instoppad i en mun som längtar och …. allt annat gott och härligt som hör den enklare årstiden till.

Klarar man sig hit har man överlevt en till vinter. Så är det bara. Nu går veckor och dagar bara på. Det är som om han/hon/det/gud tagit fram smörjkannan och smörjt dom.

Vasaloppet är såklart inte detsamma utan pöbeln, folket. Nu bara elit. Men skit samma. Hundraårsjubileum nästa år. Med lite tur får pöbeln åka då igen. De som är vi. De andra. De vanliga. De som skapar verkligt värde i Vasalopp och annat.

Vi travar ner efter målgång K och jag. Vill känna jungfrulig jord mellan fingrarna. Planterar tomater, chilli, aubergine, tagetes. Vill sätta mer. Men håller oss. Det kommer tid för allt det andra senare. Allt det där som är längtan. Liv.

Jag, utvilad, stannar kvar här nere. Min vecka börjar här någonstans. På låtsas är den här veckan som vilken annan vecka som helst i mitt liv just nu såklart. Men i alla fall. Även det som är på låtsas har en start. Kanske också ett slut. Vem vet.

Dagar föröver för att förändra världen. Jodå. Små kuggar deltar i det som hjältar hyllas för. Vi syns kanske inte alltid. Men utan de små kuggarna knekar ändå hela maskineriet ihop och det finns inga hjältar kvar att hylla heller. Men för de flesta av oss spelar det där ingen roll såklart. Vi gör det vi gör och det räcker med det.

Låt veckan ta sin start. Nu!

Categories
Swedish

Dåligt

Är det något dåligt på gång, mest självmord, störst arbetslöshet, osv, osv, osv, då kan man vara säker på att Gävleborg är med på ett hörn. Men vi kämpar på ändå. vet-ni.

Hörde en chef i Ljusdal säga att “det ser bra ut” under veckan. Men han kanske jobbar på distans från Nya Zeeland eller månen eller så. Alternativt var han bara positiv i sitt sinnelag.

Men vecka 13 är den kritiska veckan som under alla års influensasäsonger. Sen borde vi få ett andrum på några månader. Tid att samla kraft och mod att möta hösten och vintern slag mot de små men effektiva.

Själv tänker jag dricka en kopp kaffe. Och det finns inget dåligt alls med det. I alla fall om man inte funderar för mycket på det hela utan bara häller i sig och sväljer.

Categories
Swedish

För “Ljusdalingar”

ETT LITET PRAT OM LYCKA

Hur lycklig är du egentligen? Och hur får du ut mer av livet, relationen, karriären? Alla de där sakerna som påverkar hur vi tänker, känner, mår och presterar, har visat sig hänga samman med lycka. Även vår förmåga att vara kreativa.

Onsdag 17 mars 2021 kl 14:00 kan du lyssna på Micael Dahlén via digital länk.

Micael är professor vid Handelshögskolan i Stockholm, internationell föreläsare och författare till böcker som Nextopia, Kaosologi, Starkt kul, En liten bok om lycka och En liten bok om meningen med livet. Micael är också programledare för den internationella podcasten Curious.

Mer om Micael kan du läsa här https://micaeldahlen.com/

Anmälan till denna digitala kostnadsfria föreläsning, gör du till oss på NärLjus senast 12 mars till  narljus@ljusdal.se

ps Tror “Ovanåkingar” har tillgång till det här också ds

Categories
Swedish

Att höja blicken

Man tänker så mycket på miljöförstöringar och taskiga arbetsvillkor och… när man pratar om Kina. Men som vanligt är det fler sidor på myntet.

Categories
Musik

Kodarmusik

Categories
Swedish

Murmurations over Lough Ennell

Press photographer of the year James Crombie’s stunning starlings

Source: Murmurations over Lough Ennell

Categories
Musik

Kodarmusik

Categories
Betraktelser & Berättelse

Ocool

Vill man befästa sin ställning som verkligt ocool så kommenterar man något som en cool person skrivit på något av de sociala medierna. Får man svar, eller ens en reaktion så, ja då kan man eventuellt försöka igen om en månad och två och om det också lyckas då bör man ompröva sin ocoolhet. Sannolikheten är dock störst att man får det där ocoola i sig bekräftat i form av ingen reaktion. Jodå en cool person behöver bara kommentera “hej” eller med något annat dumt och hela Sverige hänger sen på. Men såklart ett “hej” är inte lika dumt och ocoolt som allt som jag kan komma på.

Själv är jag numera en ren institution när det kommer till ocoolighet så jag behöver sällan testa det där, ja och gör jag någon gång det så u8dersöker jag aldrig om det kommit en reaktion eller ett svar. Hittills har det aldrig gjort det. Tror jag. Men OK alltså, om man nu stadfäst sin ocoolighet sedan länge.

Annars finns det tillfällen ungefär som idag, när bloggen rusar och det är ovanligt många läsare. Då känner man sig lite cool sådär. Men hittills har jag alltid upptäckt någon oberäknad anledning till att läsandet ökat. Ett namn, en person, en plats, något som folk helt plötsligt blivit intresserad av. Min text betyder inte ett skit. Ja förutom det där namnet, platsen, eller vad det nu då är.

Men OK det med. Man skriver för att man måste.

Ja, om koden skall vi inte ens prata. Det finns andra…

Konstigt nog, trotts min occolhet, känner jag mig rätt nöjd med livet. Ja, är glad rätt för det mesta rent utav. Men antagligen är just det en del av någon sjukdomsbild. Alla vet ju att seriösa och duktiga människor grubblar nere i depressionernas mörker. Hur skulle det egentligen se ut om alla gick runt och flinande?

Nu skall jag “Knappa På*”

Categories
Swedish

Trendiga Hälsingland – Reseprofilen Lottie Knutson inspirerar i digital föreläsning – Ovanåkers kommun

18.30-19.30

Source: Trendiga Hälsingland – Reseprofilen Lottie Knutson inspirerar i digital föreläsning – Ovanåkers kommun

Categories
Swedish

Straff

Som om inte “straffet” var utdelat redan. Alla sådana här hämddomar är bara konstiga. Inget blir bättre av dom. Inga döda uppstår. Inga sår läks. Det enda de ger är bränsle till hatet.