Categories
Swedish

Stora prisskillnader mellan covid-19-vacciner – LäkemedelsVärlden

deras vaccin kommer att kosta 32-37 dollar per dos

Kapitalismen

Source: Stora prisskillnader mellan covid-19-vacciner – LäkemedelsVärlden

Categories
Betraktelser & Berättelse Bilder

Liten K med krans

K har fixat kransen till dörren. Änne en bit i julpysslet lagd.

Categories
Musik

Kodarmusik

Categories
Betraktelser & Berättelse

Mirakel händer

Sitter på låtsaskontoret. Har målat skåp. Men vilat i soffan också. Ljuvliga lördagar. Vad vore livet utan en långsam lördagsfrukost. Te i grön IKEA-soffa och lite såsig morgon tv.

Vandrade upp igår, trött hela vägen in i det innersta av märgen. Som jag skrev här. Säker på att sömnen skulle ta mig så fort jag satte mig i soffan. Men tji fick jag. Det blev en piggfredad. Två långfilmer. Jag vaken under båda. Det är konstigt hur man fungerar. Kanske handlar det där om inre varvtal helt enkelt. Kanske handlar det om dagens godhetsinput. Magnus och Marcus. M & M. Resande i godhet och andra korta varor.

Men filmer. Ibland är det skönt att se det där som är lättsmält men kanske inte alltid är så bra. Vi såg först en Amerikansk film, med riktigt dåliga skådespelare, men med tydlig feelgood känsla. Lite jul med också. Brasa i spisen tänd hos oss såklart. Man mår gott efter en sådan. Sen… ja massor av filmer finns det ju och några serier på det som man följer. Men vi valde En officer och en gentleman. Längesedan man såg den. Osäker på om den skulle hålla hela vägen in i 2020 talet. Men det tycker jag den gjorde. Faktiskt. Fast undrar lite varför Gere blir stor skådis när tjejen i filmen faktisk är jäkligt bra hon också. Vem minns henne? Men det är väl sådär det är och kanske måste vara.

Nu på låtsaskontoret alltså. Det var en sådan här lördag (fast närmare jul, lite mer än veckan före) i början på 90-talet han ringde min kund i Nürnberg, Tyskland. Ville att jag skulle åka ner och och hjälpa honom med ett installationsproblem. Javisst sa jag. Det fixar vi efter jul. Men han ville ha dit mig på direkten. Samma dag. Så jag bad om att få prata med familjen och får ringa tillbaka.

???? sa familjen. Till saken hör att vi ägde allt som allt 500 kronor. Året före hade firman gått i konkurs och allt vi ägde var borta. Dom där femhundra spännen skulle vi klara oss på över julen. Det var inte tal om att resa till Tyskland. De skulle inte ens räcka till en tågbiljett till Arlanda ens. Det här var under den tid som i vår familjekrönika betecknas som “svåråren”.

Men när min kund och jag pratades vid igen så hade han redan bokat flygbiljett till nästa dag, det gick inte att få till en samma dag. Biljetten låg och väntade på Arlanda Han betalade gärna taxi från Los till Arlanda också. Kom jag!? Så jag sa ja.

Med femhundra spänn på ficka gav jag mig alltså av nästa dag. Alla pengar vi ägde. K skulle bli tvungen att trolla en vecka, så som hon oftast trollade fram mat under den där tiden. Jag hade ingen resa hem bokad. Visste inte var jag skulle bo. Kände inte den här kunden mer än flyktigt. Han kunde gott vara en psykopat och mördare efter vad jag visste. Vad visste jag? Allt var ett riktigt vågspel. Gick det hela i lås var julen räddad. Gick det inte, jag då blev jag väl fast där i Tyskland och kunde kanske hitta gig som jultomte som bäst.

När jag kom fram så blev jag installerad i ett rum i min kunds föräldrars affär. Där i det utrensade kala lagerrummet fanns en dator, tre proppfulla stora lådor fyllda med varierande sorter med tyskt godis. Jag satte igång att jobba. Kundens mor kom in med Bayersk rejäl mat två gånger om dagen. Kaffe med jämna rum. Jag körde dag och natt. Att jag inte hade några pengar var inget problem nu. Jag jobbade ju bara. Det tog en vecka och en kväll så var problemet löst. Min kunds program installerade som de skulle.

Sista kvällen blev jag skjutsad av kundens pappa in till stan i hans minibuss. Jag skulle få se den fina julmarknaden. Han kunde ingen Engelska så vi hade svårt att förstå varandra. Jag trodde att han skulle visa mig runt där på julmarknaden. Men framme, när jag hoppat ur, vinkade han glatt och drog iväg. Där stod jag. Inga pengar alls nästan hade jag på fickan. Men värre var att jag inte hade någon adress till hotellet där jag bodde eller till platsen där jag jobbade. Hur skulle jag ta mig dit igen? Inte ens ett telefonnummer hade jag.

Jag fattar fortfarande inte hur det gick till. Men på något sätt tog jag mig sen tillbaks till hotellet efter någon timme. Mestadels handlade om att ta en buss som gick i rätt riktning och spana efter något jag kände igen.

Nästa dag när vi träffades min kund och jag. Då undrade han om jag verkligen skulle ha betalt också!? Jag hade ju fått mat, godis och resa… Hjärtat for upp hela vägen upp på tungan och låg där en stund och tickade öppet och hjälplöst. Det visade sig att han skojade. Jag fick betalt i reda sedlar. Fick flygbiljetten hem. Kunde köpa några julklappar till familjen i Stockholm medans jag väntade på mitt tåg. Det blev en fin jul när jag kom hem.

Mirakel händer nämligen!

Categories
Betraktelser & Berättelse

Så fredag på riktigt

Mestadels dimma för mig den här veckan Har varit så inne i den jag hållit på med. Som man blir och måste vara när det där som skall göras måste göras. Älskar det såklart. Har inget problem med ett tomma ark. Kan spruta på med saker som fyller tomma ark med lätthet varje dag. Lutar åt en alfa nästa vecka. Det gick snabbare än jag förväntat mig. Mot vscpd 15.0.0 Phosphorus alltså.

Mycket tagen idag också av Marcus gest. Man tror inte det är sant. Inte fåglarna heller. Men är inte förvånad att det kommer från just honom. En del människor har det. Andra inte. Ett stort empatisk kapital på kontot. I min bok finns det ett stort värde i att ha det där. Karma och kudos mot Norrtäljehållet. Glömmer aldrig. Sprider sig nog bland fåglarna också. Hoppas bara inte kajorna hörde.

Lutar åt att det blir helglåtsasjobb. Måste nog försöka ta i allt jag kan från den lilla, lilla, minsta tån för att få saker på plats innan jul. Enda sättet att få tyst på det där flödet är att sätta ner det i kod. Just nu är det ett vårligt vattenfall. Har mycket ideer som jag vill prova. Helglåtsasjobb kräver förhandling med K. Jag har lovat att måla ett skåp också i helgen. Försöker få till båda. Vi får se hur det går. För egentligen är jag helt slut. Japp helt slut. Det är liksom ingen tvekan vad som händer när jag sätter mig i soffan ikväll. Absolut INGEN. Men med stödsömn kan man komma långt. Kanske till och med genom en långfilm. Men knappast mer. Det blir lite löjligt när vi lägger oss tidigare på helgerna än under veckorna vi trötta gamlingar. Ja inte K såklart. Hon är ung hon. Ju.

Men ledigt nu. Bra och skönt tror jag.

Categories
Swedish

Påminnelse: På måndag lanseras ny inspirationslåda för mellanstadiet – Elektroniktidningen

Tillsammans med NTA Skolutveckling har innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem tagit fram ett nytt tema för grundskolan kallat ”Den smartare staden”. Lanseringen sker på måndag klockan tre och kan följas via Zoom.

Source: Påminnelse: På måndag lanseras ny inspirationslåda för mellanstadiet – Elektroniktidningen

Categories
Betraktelser & Berättelse

Livet är gott

Categories
Swedish

Marcus Krundegård

Möjligen är det tv-fernissan som gör det, men jag tycker att Marcus Krunegård faktisk framstår som ganska sympatisk i det där programmet på fyran som man inte kan hålla sig från att titta på. Jag skrev en aningen mindre, för honom uppmuntrande, text här för länge sedan. Kanske är tiden så långt gången så långt att det är dags att förlåta.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Lyssna

Jag önskar ni kunde höra dom exalterade talgoxarna och domherrarna här ute när jag fyller mat. Speciellt du Marcus såklart. Snart är det fullt med fåglar här utanför fönstret igen. Dinosauriernas ättlingar lever.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Katshing…

Det säger “katching…” på min telefon. Jag hör det för att jag inte fått på musiken ännu. Tror att jag har musiken på. Ljudet är mig främmande. Men det är telefonen. Swish???

Bidrag tillfågelmat från Marcus Rejås. Att han är en god man det visste jag redan. Men det här förvånar ändå. Kan man ta emot? Men, ja…., det är ju till fåglarna. Till talgoxen. Till Kurt och hans kompisar. Karma fungerar. Jag tror och hoppas för andra gången idag att den fungerar. Att jämvikten tar sats och jämnar ut. Eller jag vet att det är så. Den fungerar. När och hur det sker är bara en fråga om tid och förmåga att iaktta och förstå.

Ändå blir jag alltid tårögd av det där positiva som sker och egentligen utan att det behövs. När den rena godheten visar sig. Givandet utan krav på motprestation. En klapp på en axel. Ett snällt ord.

Marcus berättade för ett tag sedan den finaste historia jag någonsin hört om en upplevelse i dödens närhet. Om styrkan hos en människa som inte vill lasta sina nära med jävligheten i att befinna sig alldeles för nära det okända och skrämmande och som istället väljer mjukglas, därför att en strut av den, ja den är livet som pågår just nu. Jag bär den där historien med mig som ett smycke. Den lär oss mycket om styrkan hos en människa. Och kärleken mellan människor.

“Tack” är det enda man kan säga. Som jag sagt till Backa-jan, till traktorföraren och till andra. Det där tacket som alltid känns så otillräckligt och litet. Som man ville skulle vara stort och översvallande och följt av fanfarer som en miljonvinst på lotto. Men det kan bara bli det där tacket.

Får ta en tur till affären…