Senast lästa bok

Minecraft : block, pixlar och att göra sig en hacka : historien om Markus “”Notch”” Persson och spelet som vände allt upp och ned

Jag har läst en biografi om Bill Gates, Linus Torvalds, Steve Jobs och så så nu då denna. Ja och jag måste nog säga att den är den bästa av de där “gudsskrivningarna”.  Man i alla fall anar vem den där Marcus Person är. Han upphöjs inte bara i all sin ofelbarhet och genialitet. Presenteras faktiskt som en människa. Dock ytligt. Men det hör ju till genren. Edsbyn nämns en gång åtminstone.

Slutsatsen efter att ha läst den har jag redan dragit själv sedan många år. Berömmelse och pengar är kanske inte detsamma som att leva en lycklig existens. Notch vet det nu och har alltid vetat det också. Men när berömmelsen väl är där, när du helt plötsligt ses som någon annan än den du är, ja då kan det bli stökigt att bara göra det där som man vill göra. Man tror ju alltid att man vill så mycket annat. Finns det någon som klarar det där?

Går att läsa på en eftermiddag om man inte har annat för sig men man behöver inte sakna en genomlösning heller om man inte orkar ta tag i den. Men det gäller för övrigt också de flesta andra “lyckade-människor-biografierna”.

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Den osynliga bron av Julie Orringer

WOW liksom. Vilken bra bok! Och så är det en debutroman. Hur är det möjligt att åstadkomma något sådant här i sin debut! Ja utropstecknen tar inte slut. Inte ovationerna heller. Från min sida alltså. Så förbaskat bra. En läsupplevelse som man inte vill skall ta slut. Ja och en berättelse som skulle kunna bli en kultrulle. Japp, definitivt så. Med rätt skådespelare.

Ungern. Förkrigstid. Paris studier. Ungern i krig. Som judar. Skall eländet aldrig ta slut. Kan kärleken mellan syskon och två älskande vinna i en värld där galenskapen och korruptionen firar segrar.

LÄS!

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Gränslösa av Carolina Neurath

Ryktet säger att det är Klarna som är förebilden till Kritan som figurerar i den här boken. Hur det nu än är med det så är den läsvärd. Ja, kanske ingen bok man refererar till om tio år där i sitt huvud när man går tillbaks till bra böcker man läst och minns men tillräckligt bra och välskriven för att ge ett gäng timmar god läsupplevelse en helg.

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok – Ulf Lundell, Saknaden

Saknaden av Ulf Lundell

Ingen kan som Ulf Lundell beskriva den där inledande passionen två personer känner i början av en förälskelse. Det lyckas han utmärkt med också i den här boken. Rent av förträffligt. Sen svamlas det såklart en hel del, ja sidor upp och sidor ner i många stycken, hans signum, men är man inställ på Ulf Lundell mode som jag är just nu så gillar man såklart det där svamlandet.

Jag läser den här boken med glädje och längtar till Stockholm, Gotland, Paris och Venedig. Ja tamefan till Cafe Opera också fast de antagligen inte släpper in en sådan som mig. Men läs säger jag. Läs!

Alla andra böcker jag läst finns här.

Zen och konsten att sköta en motorcykel

Ahrvid skrev detta i “skriva listan”

Den amerikanske kultförfattaren Robert M Pirsig har avlidit, 88 år gammal. Han var inte särskilt produktiv men blev världsberömd  
för bestsellern Zen och konsten att sköta en motorcykel, senare uppföljd av Lila - en studie i moral.
  Jag recenserade den senare boken på SKRIVA 2007. Se:

https://www.freelists.org/post/skriva/Rec-Lila-an-Inquiry-into-MoralsR-Pirsig

 Pirsig blandade skönlitteratur med filosofiska resonemang och är faktiskt riktigt, riktigt läsvärd. Se även:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Robert_M._Pirsig

Just den där boken, “Zen och konsten att sköta en motorcykel”, satte spår i mig. Jag hade börjat plugga igen. Levt sju år då jag skulle bli rockstjärna. Ja, jag blev såklart ingen sådan. Men det gäller nu ändå de flesta som aspirerar på att bli det. Man har drömmar, man växer ifrån sina drömmar. Inget konstigt med det. Men pluggandet, ja det gick riktigt hyfsat. Ja åtminstone om man såg till provresultat. Men framförallt var det jäkligt roligt. Jag hade bestämt mig för att bli fysiker. En kovändning som hette duga.

Lärarinnan på litteraturkunskapen guidade oss genom litteraturen. Ja det var väl alla de där standardförfattarna. Vi var ju vuxna så vi sa ifrån när vi inte gillade saker och den Strindberg (minns inte vilken titel) som hon satt i min hand avskydde jag verkligen. Men det var då hon kom sättandes med den här boken. ja och jag älskade den. Och jag älskade lärarinnan för att hon satte den i min hand, eller kanske mer för att hon tog mig på allvar. Fattade att jag där och då behövde den där varsamma guidningen in i böckers land utan att vara tvungen att förstå och uppskatta de gängse “stora” författarskapen.  Jag har alltid gillat att läsa skönlitteratur sedan dess.  Så Pirsing har en speciell plats i mitt hjärta. Liksom den där lärarinnan som tog mig in i läsandet då såklart. Måste nog läsas igen.

Senast lästa bok

Mannen som glömde sin fru av John O’Farrell

Man läser en bok och så slutar man ungefär efter halva. Det händer inte så ofta, men ibland händer det, och med just den här boken händer det. Jag lägger undan ganska precis i mitten för att jag inte orkar med den och sen får dig ligga ett år där på undre hyllan under nattduksbordet och samla damm. Ja, tills jag plockar upp den nu då i påsktider. Eller veckan före. Ja och gillar den så in i helskotta. Den är som en film, för man ser bilder. En film som man ibland helt enkelt måste småfnissa för sig själv till när man ligger där i sängen. Japp, småfnissa för att inte väcka K som ligger bredvid och småsnarkar, annars hade man skrattat rakt ut åt dråpligheterna och ordvändningarna.

Ja en skojig bok. Men man skall vara på det humöret för att läsa den. Så är du lite blå och surmulen som jag så ofta är spar du den ett tag, annars kasta dig över den NU. LÄS för det är en härlig läsupplevelse. En läsupplevelse som definitivt borde blivit till en riktig feelgoodfilm för länge sedan.

Alla andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Tiga är guld av Lyndsay Faye

Det var inte så länge sedan jag läste New Yorks gudar av samma författare. Ja första delen. Gillar verkligen det här. Deckare. Mitten av artonhundratalet. NYPD har precis startats. Ypperligt skrivit. Historiskt intressant. Läsvärt.

LÄS!

Alla andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Elva dagar i Berlin av Håkan Nesser

En saga för vuxna. Ja det är så den beskrivs. Ja och det är det väl, en saga. Men vilken fiktion är inte det. Hur som helst känner man Nessers lust till experiment här. Ja det är ju inte första gången, i första boken det märks. Ja och jag älskar det. Verkligen. Kanske bara för att jag gillar allt som den här mannen skriver. Konstigt också för att det är jag, eftersom det är lika ofta handlingen som ordvalen och meningsbyggnad som får mig att njuta och le nr jag läser den här boken. Jag är tekniker. T E K N I K E R. Det riktigt hörs hur torrt och tråkigt det är.  Skall inte vara intresserad av sådant. Ändå kan jag sitta där och le över en välfunnen mening åtskilliga gånge när jag läsr den här boken pärm till pärm..

Ja LÄS!

Men såklart inte lita på mig eftersom jag nu är en stor beundrare av Håkan Nessers skrivkonst. I ökande grad med åren dessutom. Så innan du beställer den hämta också synpunkter från annat håll. Om du nu behöver det. Men chansa annars bara. Vad spelar det för roll. Egentligen.

Alla andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Barnmorskan i Hope River av Patricia Harman

En rätt bra bok om en spännande tid just efter börskraschen i Amerika. Handlingen utspelar sig i West Virginias koldistrikt och just det är mycket av behållningen eftersom jag läst mer därifrån från en annan tid. Hur man fortfarande kan längta efter att kolgruvorna i Appalachernas berg skall öppnas igen övergår mitt förstånd.

Man lär sig också att spekulationsekonomin inte gynnar en enda kotte i slutänden av den här boken. Alla förlorar på det där sättet att tänka. Tyvärr kommer vi att se kollapser hända igen. Girigheten är en sådan stark drivkraft. Medmänskligheten så svag i jämförelse.

Men visst, det här är en bok man kan läsa under en helg när man inte har annat för sig.

Alla andra böcker jag läst finns här.