Senast lästa bok

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman 

OJ, liksom. Jag är alldeles oförberedd på det här. Att årets bästa bok skall bli utläst såhär på årets sista dag. För året har definitivt innehållit fler “förbannat bra” böcker än ett normalår så det borde inte funnits utrymme för en till. Men den här… ja den innehåller allt. ALLT. Helt underbara icke triviala huvudpersoner gör den. Fantastiska icketriviala livshistorier berättas.  LÄS! LÄS! LÄS!

Andra böcker jag läst finns här.

En not och tanke bara från en vanlig människa som också råkar vara man
I en #MeToo atikel skrev en tjej att män skall läsa fler böcker om tjejer och deras liv. För att förstå hur det är att vara kvinna. Som om det är hemskt. Som om det är ett handikapp. Ja och om någon orkar titta igenom de böcker jag läst de senaste åren så kommer flertalet ha kvinnor i huvudrollen. Är det män med så är de tuffingar och poliser eller också är det  Ulf Lundell varelser som lever den fries och omhuldades liv. Det finns nästan inga berättelser om hur det är att vara man. Ja i alla fall är de svår att hitta.  Eller också är otillgängliga i sin läsvärdhet – läs tungsinta.

Men visst har artikelförfattaren rätt i att man förstår kvinnor lite mer om man lever deras liv genom deras egna berättelser och ögon. Men det räcker liksom inte. För det finns inte en kvinna.  Den kvinna som det berättas om i den här boken är så oerhört annorlunda än en kvinna i Pakistan eller för den delen sin granne. Samma sak gäller för männen såklart. Vi är olika. Om vi lär oss om varandra lär vi oss leva med varandra. Förstå lite av det som inte sägs. Fattar hur det är att gå i någon annans skor. Men att begränsa sig till så enkla sanningar som kvinnan i sin artikel är bara underligt. På samma nivå såklart som de som skanderar att “alla män bara är kåta svin”. Det är vi inte alls det. Inte de flesta av oss.

Senast lästa bok

Snögloben av Amanda Hellberg

Amandas böcker om Maja Grå har seglat upp som lite av mina favoriter, Gillar mycket. Ja, dels Maja som karaktär och personerna runt henne, sen Oxford där det mesta utspelar sig, ja och de ockulta inslagen.  Det här är böcker man bara läser och som tar slut alldeles för fort. Läs!

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Försvinnanden av Jodi Picoult

Att kidnappa en flicka? Är det alltid en helt igenom ond gärning?  Utförd av en ond människa? Sen tre kamrater. Och en far. Och en mor. Hur ser de på det som händer? Kan man älska så mycket att man låter någon annan <ta> den man älskar för att inte förstöra vänskapen? Svaren kanske inte finns här, dem måste man komma fram till själv. Men boken väcker frågorna, är bra skriven och måste alltså läsas av envar.

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Döden på en blek häst av Amanda Hellberg

Alltså hur bra kan en bok vara? Ja Amandas första bok är kanonbra. Det här är den andra och den är ännu bättre. Just nu läser jag den tredje och K säger att den är ännu, alltså ÄNNU bättre.  Jag är benägen att hålla med efter att ha läst några inledande kapitel. Ja jävlar. Hur skall detta sluta. Gillar Maja Grå och hennes värld så in i helvete.

Ja jag fick mardrömmar efter den här boken. Vaknade kallsvettig. Vågade nästan inte gå upp på toaletten för att jag befann mig kvar i den där hemska drömvärlden. Det finns nämligen något suggestivt som drar in en i alla  de här böckerna. Ja och jag gillar. MYCKET. Mardrömmarna är ett billigt pris för att få ynnesten att läsa det här.  Det här är det bästa jag läst i år. Definitivt.

Alla författare bävar för att skriva sexscener. Jag vill härmed utropa den sexscen som finns i den här boken som den bästa som någonsin skrivits. Det är verkligen inte illa pinkat. Ja om man nu får uttrycka sig så vulgärt i sammanhanget.

LÄS! LÄS! LÄS! LÄS!    NU!!!

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Sommar på strandpromenaden av Jenny Colgan

Precis som den förra boken så är läsningen av den här boken som att sätta i sig en påse maränger. En efter en efter en efter en… Det är sött, så sött, så sött, SÅ JÄVLA SÖTT, ja så man nästan kräks. Allt räddas av karaktären Reuben i den förra boken och jag hoppas ända fram till sista sidan att han skall träda in och addera något annat än SÖTT, JÄVLIGT SÖTT, men icke, det förblir SÖTT, JÄVLIGT SÖTT. Boken alltså bortom räddning. Det är en skitbok. Nåja det är väl att ta i. Det ÄR “feelgood”. Är man förbskat sötsugen kan den gå i.  Men inget mer. Alla karaktärer är helt enkelt alldeles för okomplicerade för att bli intressanta och historien helt förutsägbar. Man lägger ifrån sig boken med en suck och en undran om varför man inte valde en annan bok istället.

LÄSA INTE!

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl

Ja jävlar, få personer klarar av en sådan här debut. Det är ett så moget och fullvuxet författarskap så man inte kan tro att det verkligen är en första bok. En författare som förmedlar bilder, inte ord. En lågt stående och avundsjuk wannabeförfattare som jag blir verkligen avundsjuk. Fast bara lite… och definitivt inte misströstande. Förväntar mig många fler läsvärda böcker från den här pennan. LÄS!

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Skilda verkligheter av Marianne Fredriksson

Jag gråter mer än en skvätt när jag läser den här boken. Ja, ögonen är tårade mest hela tiden, klumpen i halsen växande och stor. Nu kan man tro att alla de där tårarna är där för att det är en ledsam bok och japp, så är det också. Men mest innehåller den mänsklig vänlighet och kärlek. Folk är så jävla snälla mot varandra att det gör ont. MEN… VARFÖR ÄR INTE MÄNNISKOR DET I VERKLIGHETEN? Det är därifrån mina tårar kommer. Ja en gammal gubbes tårar. En som tränats i att inte gråta sen barnsben. Gråter gör jag lik förbannat. Svärföräldrar, farföräldrar, syskon och vänner. Värme. Jag blir så avundsjuk av alla den där självklara vänligheten.

Men kärleken och vänligheten är bara en del av den här boken. Den har en annan botten också. Konflikten mellan den intuitiva världen och den vetenskapliga. Genialt berättat. Kristallklart genomlyst.

Det här är en bok som kommer följa mig livet ut. En sådan där som fäster sig i hjärnan som en liten juvel att plocka fram vid behov och titta på och beundra och förundras över när det inte finna annat att förundras över.

Ett solklart LÄS!

Andra böcker jag läst finns här.