Senast lästa bok

Tiga är guld av Lyndsay Faye

Det var inte så länge sedan jag läste New Yorks gudar av samma författare. Ja första delen. Gillar verkligen det här. Deckare. Mitten av artonhundratalet. NYPD har precis startats. Ypperligt skrivit. Historiskt intressant. Läsvärt.

LÄS!

Alla andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Elva dagar i Berlin av Håkan Nesser

En saga för vuxna. Ja det är så den beskrivs. Ja och det är det väl, en saga. Men vilken fiktion är inte det. Hur som helst känner man Nessers lust till experiment här. Ja det är ju inte första gången, i första boken det märks. Ja och jag älskar det. Verkligen. Kanske bara för att jag gillar allt som den här mannen skriver. Konstigt också för att det är jag, eftersom det är lika ofta handlingen som ordvalen och meningsbyggnad som får mig att njuta och le nr jag läser den här boken. Jag är tekniker. T E K N I K E R. Det riktigt hörs hur torrt och tråkigt det är.  Skall inte vara intresserad av sådant. Ändå kan jag sitta där och le över en välfunnen mening åtskilliga gånge när jag läsr den här boken pärm till pärm..

Ja LÄS!

Men såklart inte lita på mig eftersom jag nu är en stor beundrare av Håkan Nessers skrivkonst. I ökande grad med åren dessutom. Så innan du beställer den hämta också synpunkter från annat håll. Om du nu behöver det. Men chansa annars bara. Vad spelar det för roll. Egentligen.

Alla andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Barnmorskan i Hope River av Patricia Harman

En rätt bra bok om en spännande tid just efter börskraschen i Amerika. Handlingen utspelar sig i West Virginias koldistrikt och just det är mycket av behållningen eftersom jag läst mer därifrån från en annan tid. Hur man fortfarande kan längta efter att kolgruvorna i Appalachernas berg skall öppnas igen övergår mitt förstånd.

Man lär sig också att spekulationsekonomin inte gynnar en enda kotte i slutänden av den här boken. Alla förlorar på det där sättet att tänka. Tyvärr kommer vi att se kollapser hända igen. Girigheten är en sådan stark drivkraft. Medmänskligheten så svag i jämförelse.

Men visst, det här är en bok man kan läsa under en helg när man inte har annat för sig.

Alla andra böcker jag läst finns här.

 

Senast lästa bok

Så länge min bror andas av Set Mattsson

Det finns böcker som förändrar och förstör. Just den här boken swichar iväg en lördag och en söndag för mig som om de var en istapp hängande i solen den vackraste vårdagen, den där dagen när man vet att nu är vinterhelvetet slut, när de sista istapparna smälter bort. Ja den går helt enkelt inte att sluta läsa när man väl har börjat läsa den och att den bygger på verkliga händelser (om än med romanformens frihet att berätta) gör den inte mindre läsvärd.

Den utspelar sig i Danmark och Köpenhamn under krigsåren. Judeförföljelse. Ja och inte behöver Sverige skämmas, däremot behöver de fiskare som visserligen tog stora risker för att skeppa över flyende judar göra det eftersom de tog rundligt betalt för sina tjänster. Men såklart bättre än att inga båtar gick över sundet.  Att Sverige tog emot var självklart. En lärdom av misstagen när samma sak hände i Norge kanske. Där vi verklige har/hade anledning att skämmas och känna skuld. Kanske. Eller där de som borde flytt inte lyssnade till dem som ville hjälpa.

Men jag frågar mig flera gånger i den här boken vilka roller i spelet människorna i min omgivning skulle ta. Jag bor på en ort där 1/4 röstar på SD. Är det samma människor som i den här historien åker kring med lastbilar och samlar ihop judar i Köpenhamn för att skicka vidare till koncentrationsläger i Polen? Eller som anger sin granne som gömmer två judiska barn på sin vind. Och vilka är alla de ikläder sig rollen som de som stillatigande sitter och tittar på när allt det här sker? Vilka är de som vågar sina liv för att andra skall få leva för att världen skall bli en plats där vi alla skall kunna leva. Vilka dör i tortyrkamrarna utan att avslöja sina kamrater. Vilken av de här rollerna besitter man själv? Den viktigaste frågan såklart.

Ja en förbannat bra bok är det här. Det är underbart, ja jag har sagt det förr, när man lär sig om ett skeende i historien, samtidigt som man läser en bra bok med trovärdiga skildringar av de levande människorna och bra research, och gör det med glädje. Helt fantastiskt. Man är upplyft helt enkelt efter att man läst ut den. Kan mer. Förstår mer. Känner mer. Är förbannad på fega människor (och räknar in SD sympatisörer bland dem).

LÄS!

Alla andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Eugen Kallmans ögon av Håkan Nesser.

Också en bok av Håkan Nesser tar slut. Till slut. Ja det gör de. Synd. Håkan Nesser är en av mina favoritförfattare. Jag har nog aldrig läst en bok av honom som jag inte gillat. Jo, de är mer eller mindre bra, men allt ligger över en “JÄVLIGT BRA” markering. Ungefär som en oändligt saknad Mankell’s alla böcker också gör. Man vet vad man får redan när den ligger där oläst och virgin i ens händer.

Den här inget undantag. Definitivt inte. Många är kvällarna när jag går upp och lägger mig en timme tidigare än jag brukar bara för att orka läsa ett kapitel till i den här boken. Det blir dessutom alltid två (eller tre) till. Sådär härligt liksom.  Gillar. Ja ÄLSKAR.

Ja läs förstås. Ja man kan läsa den bara för språket faktiskt. Jag tänker ofta “där fick han till det” eller småflinar åt ordkonst. Men den klarar sig alldeles utmärkt med bara handlingen också såklart. Den fångar en med lätthet. Tillsammans blir de där två ingredienserna mer än vad man kan hoppas på.

LÄS!

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

New Yorks gudar av Lyndsay Faye

Det här är en deckare man absolut kan läsa också även om man är trött på att läsa deckare. New York 1845. En polisstyrka har precis bildats, det som skall bli NYPD. Brott skall lösas. Miljöerna ger lika mycket behållning som själva historien.

LÄS!

Andra böcker jag läst finns här.

Om Wilhelm Moberg under ett begravningskaffe

Han berättar om Wilhelm Moberg.  Han som skrev till min svärfar bokhandlaren och skällde på honom när han sålde Mobergs böcker på rea. Sålde dem till kilopris. Det fick man inte. De var värda fullpris. Han var tydligen känd för sitt temperament den gode Moberg.

Men en gång, innan han blev den firade författaren, var han ny och oetablerad. Hans första roman Raskens  skrevs ner av av recensenterna. Fick hård kritik.  Moberg förbannad såklart, ledsen säkert också, blev så förbannad så att han lastade ner sina exemplar av Raskens i en eka och rodde ut på sjön och sänkte dem. Några dagar läste han i tidningen om fiskdöden i sjön och fick dåligt samvete. Det är inte alltid lätt att vara författare heller.

En sann och en rolig historia. Wilhelm Moberg fick sitt genombrott med den där boken. Sensmoral; Skit i tyckarna – gör det du tror på.

 

Senast lästa bok

Kom på att jag faktiskt läste klart en bok i helgen….

Miniatyrmakaren av Jessie Burton

Det står någonstans att den här boken skall vara lite som Steglitsan av Donna Tartt men det är den såklart inte, så inledningsvis blir jag förbannat besviken. För Steglitsan ingår i min top-tio-för-evigt-bokhög. Tror jag i alla fall och om jag nu hade en sådan. Det är såklart omöjligt att välja ut tio. Omöjligt att rangordna också. Så självklart, nästan, är det att skjuta över, bredvid och förbi att göra den där jämförelsen.  Men den liknar en annan bra bok jag läst, Tracey Chevaliers Flicka med pärlörhänge, och det är inte dåligt det. Gillade den mycket.

Så jag läser på, och det går lätt, och den tar sig allt mer efter hand och jag gillar och gillar och gillar. Nej fortfarande långt ifrån Steglitsan, men tillräckligt bra. I alla fall om man som jag gillar en roman som utspelar sig på en plats och en tid som man lär sig något nytt av samtidigt som man färdas och upplever världen genom sinnena hos en person man annars inte skulle komma i närheten av.

Jo, jo, jo, så jag säger läs. Kläm de första kapitlen sen är det utförsbacke och det är bara att åka med. Värd sina pengar. Definitivt. Har du inte läst Steglitsan och Flicka med pärlörhänge köp och läs dom också medan du nu är på gång.

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Ondskans pris av Set Mattsson

Det här är bra. Speciellt miljöerna i ett efterkrigs Malmö. Själva deckarhistorien behövs inte alls men kanske säljer inga böcker idag om det inte är deckare. Jag vet inte. Hur som helst vill jag läsa mer och kommer läsa mer av Set.

Andra böcker jag läst finns här.