Senast lästa bok

En dröm om friheten av Ken Follet

Ken Follet är en klar favoritförfattare. Alltså inte svårt för honom att skriva en bok som jag inte gillar. Det gäller självklart också den här fast den är förutsägbar så det räcker. Men ibland kan det vara skönt med en bok som inte överraskar men ändå levererar.

Läs om du känner dig lite hjärntrött. Fast går kanske annars också.

Alla andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok @carinabergfeldt

Fadersmord av Carina Bergfeldt

Ibland blir jag förbannad. Det här är en sådan gång. Jag följer Carina sedan länge på både nyhetssändningar och på Twitter och det räcker med det liksom. En begåvad ung människa som gör ett förbannat bra jobb, som sitter på en position som inte är helt lätt, men klarar allt det där galant, gör det bra, delar med sig,bjuder på sitt liv, gör också det bra och med glimten i ögat.

Ja min fru följer henne också och vi pratar ofta om var Carina gjort senast här i huset nu för tiden. Ja jag vet, lite patetiskt, men nu bor vi mitt ute i skogen och här händer inte mycket annat. Men viktigast av allt vi gillar människor som gör mer än vad som förväntas av dem. Här är en självklar sådan person. En “icketrötting”.

Såklart är hon författare också. Ja ger mig fan på att hon spelar tre fyra instrument och målar helt underbara tavlor också. Men just det vet jag inget om. Författarskapet manar i alla fall till utforskande. K läser och gillar. Jag läser ut i helgen och gillar. Ja och det är alltså där jag blir förbannad. Alltså på en han/hon/det/gud som jag visserligen resonerar med rätt ofta men som jag inte direkt har någon relation till men som naturligtvis är ansvarig för att den del människor som Carina får alla gåvor medans gamla ocoola gubbar och andra blir utan det mesta. Ja eller om det bara är gener. Vilket kanske är troligare. Gener och järnvilja.

Jag läser med full bildgenerering i huvudet, det är bra läsning. Jo det tycker jag. Finurligt och man fattar att här har det jobbats. Ja och det är ju så, att det jobbas, det är lika med det där USA korrandet, det jobbas, det är det som ger resultat. Inget av det här kommer gratis. Här har vi en hårdjobbare helt enkelt. Jobbar man och sliter skiten ur sig så ger det till slut resultat. Nåja, ibland, för några, ja och chansen ökar åtminstone.

Slutsats Läs! Men också följ också gärna Carina på fejjan eller på Twitter. En rolig person att följa helt enkelt. En person skrattar med, lär sig av och beundrar som människa. Sådana vi behöver fler av. Japp, kommer självklart läsa mer från den här pennan.

Alla andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Svekets offer av Set Mattsson

Jag antar att Set Matssons böcker (skall) kategoriseras som deckare. Jodå. Det finns oftast både ond bråd död med och javisst, poliser. Är det inte där någonstans som en deckare definieras.

Men…

Man läser inte Set Mattsons böcker för att de är deckare. Åtminstone inte jag, inte K heller. Nej det är människorna, vad de ser och vad de upplever i en annan tid som är behållningen. Lägger man därtill att researchen är mer än utomordentlig så förstår var och en att det här är böcker som lämnar något kvar i huvudet efter att de är utlästa. Som man älskar. Varje detalj tycks mig nämligen vara noggrant planerad, undersökt och iscensatt. Man anar det jobb som ligger bakom varje gatubeskrivning, varje cafébesök, varje biltur. Inget är lämnat till slumpen eller lättjan nämligen.

Jodå, jag kanske blir lurad. Jag känner varken Malmö av idag eller Malmö i efterkrigstid, där den här boken utspelar sig. Men det känns trovärdigt, Jag köper beskrivningarna och historien. Det räcker för mig.

Så slutsats?

Ja LÄS! Set har definitivt blivit en av favoritförfattarna här i huset. Ja och som jag skryter (och har skrutit) om denne författare så borde förlaget skicka recensionsex. framöver.

Alla andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Krokas av Elin Olofsson

Jag har följt Elins författarskap från den första boken. Hon är en lokal författare, fast ändå inte. Jämtland hör inte hit. Det här är Hälsingland. Men lite då. Den närmaste jag kan identifiera mig med. Och efter hennes första bok var det lite – kan hon så kan jag. Vi delade dessutom krönikeskrivandet i Mittmedia under en tid. Ja sådär som man resonerar alltså om ocool gubbe.

Jag har gillat hennes böcker. Mycket för att det är så lite litteratur som utspelar sig i de här trakterna. Som beskriver folket och vägarna. Som gör det bra. Jo, det finns mycket som är dåligt. Men med den här sista boken har det hänt något. Elin har mognat som författare. Som ett äppleträd där de tidigare böckerna man plockat från trädet inte varit helt mogna, men så den här då. Mogen. Fulländad. Det här är jäkligt bra. Ja jag tror en stor författare är född i och med den här boken.

Jag måste ju tillåta mig att undra varför det här händer just nu. Jag är nu ändå en nyfiken jäkel. Kanske har Elin fått barn. Funnit den stora, jättestora kärleken. Sett ljuset. Jag vet inte. Men något har hänt som påverkat hennes författarskap positivt och gett ett djup till hennes skrivande. Något vi läsare får vara tacksamma för.

Hursomhelst gillar jag det som kommer ur hennes penna. LÄS!

Alla andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Det finns alltid förlåtelse av Anne B. Ragde   (Berlinerpopplarna)

Blir förskräckt av inledningen. De två underbara bögarna i Danmark blir till överspelade pajaser. Men fokus flyttas från dem, ja och de mildras i sitt “lilla hjärtat” tugg också, ja och lite skummande av de delarna, och till slut blir det här en helt underbar bok. Läs!

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman 

OJ, liksom. Jag är alldeles oförberedd på det här. Att årets bästa bok skall bli utläst såhär på årets sista dag. För året har definitivt innehållit fler “förbannat bra” böcker än ett normalår så det borde inte funnits utrymme för en till. Men den här… ja den innehåller allt. ALLT. Helt underbara icke triviala huvudpersoner gör den. Fantastiska icketriviala livshistorier berättas.  LÄS! LÄS! LÄS!

Andra böcker jag läst finns här.

En not och tanke bara från en vanlig människa som också råkar vara man
I en #MeToo atikel skrev en tjej att män skall läsa fler böcker om tjejer och deras liv. För att förstå hur det är att vara kvinna. Som om det är hemskt. Som om det är ett handikapp. Ja och om någon orkar titta igenom de böcker jag läst de senaste åren så kommer flertalet ha kvinnor i huvudrollen. Är det män med så är de tuffingar och poliser eller också är det  Ulf Lundell varelser som lever den fries och omhuldades liv. Det finns nästan inga berättelser om hur det är att vara man. Ja i alla fall är de svår att hitta.  Eller också är otillgängliga i sin läsvärdhet – läs tungsinta.

Men visst har artikelförfattaren rätt i att man förstår kvinnor lite mer om man lever deras liv genom deras egna berättelser och ögon. Men det räcker liksom inte. För det finns inte en kvinna.  Den kvinna som det berättas om i den här boken är så oerhört annorlunda än en kvinna i Pakistan eller för den delen sin granne. Samma sak gäller för männen såklart. Vi är olika. Om vi lär oss om varandra lär vi oss leva med varandra. Förstå lite av det som inte sägs. Fattar hur det är att gå i någon annans skor. Men att begränsa sig till så enkla sanningar som kvinnan i sin artikel är bara underligt. På samma nivå såklart som de som skanderar att “alla män bara är kåta svin”. Det är vi inte alls det. Inte de flesta av oss.

Senast lästa bok

Snögloben av Amanda Hellberg

Amandas böcker om Maja Grå har seglat upp som lite av mina favoriter, Gillar mycket. Ja, dels Maja som karaktär och personerna runt henne, sen Oxford där det mesta utspelar sig, ja och de ockulta inslagen.  Det här är böcker man bara läser och som tar slut alldeles för fort. Läs!

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Försvinnanden av Jodi Picoult

Att kidnappa en flicka? Är det alltid en helt igenom ond gärning?  Utförd av en ond människa? Sen tre kamrater. Och en far. Och en mor. Hur ser de på det som händer? Kan man älska så mycket att man låter någon annan <ta> den man älskar för att inte förstöra vänskapen? Svaren kanske inte finns här, dem måste man komma fram till själv. Men boken väcker frågorna, är bra skriven och måste alltså läsas av envar.

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Döden på en blek häst av Amanda Hellberg

Alltså hur bra kan en bok vara? Ja Amandas första bok är kanonbra. Det här är den andra och den är ännu bättre. Just nu läser jag den tredje och K säger att den är ännu, alltså ÄNNU bättre.  Jag är benägen att hålla med efter att ha läst några inledande kapitel. Ja jävlar. Hur skall detta sluta. Gillar Maja Grå och hennes värld så in i helvete.

Ja jag fick mardrömmar efter den här boken. Vaknade kallsvettig. Vågade nästan inte gå upp på toaletten för att jag befann mig kvar i den där hemska drömvärlden. Det finns nämligen något suggestivt som drar in en i alla  de här böckerna. Ja och jag gillar. MYCKET. Mardrömmarna är ett billigt pris för att få ynnesten att läsa det här.  Det här är det bästa jag läst i år. Definitivt.

Alla författare bävar för att skriva sexscener. Jag vill härmed utropa den sexscen som finns i den här boken som den bästa som någonsin skrivits. Det är verkligen inte illa pinkat. Ja om man nu får uttrycka sig så vulgärt i sammanhanget.

LÄS! LÄS! LÄS! LÄS!    NU!!!

Andra böcker jag läst finns här.