Categories
Swedish

På resa

Söderut. Örebro, Vingåker, Nyköping sen hem igen i natten mot solnedgången, sinnet som en ledsen cowboy ridande åt väster. Men i bil. Inte på häst. Men får se havet. Får se vägarna. Får institutitionskorridorerna där ingenting finns kvar annat än lång uttråkad väntan på döden som befriaren. Snabbmat i magen. Hotellfrukost i magen. Cappuccino. Ypperligt tillagad. Människor. Jodå lite stadspuls. En injektion av det behöver jag då och då för att överleva att bo som jag gör. På samma sätt som havet, doften av det, hissar upp mina sinnen uppåt ett snäpp. Jag behöver inte förklara. Ingen annan behöver förstå. Huset som förfaller. Som står där lika oälskat nu som det var högt älskat förr. Låst med oförståndets starka lås. Blå i sinnet blir man. Fast havet. Doften av det. Brisen. Solen. Det tar jag med mig hem. Lever på. Lever av. Längtar tillbaks till så fort jag lämnar. Varför vet jag inte men behöver heller inte veta.

Categories
Swedish

Rädda skolan – här är föräldrarnas förslag – Ljusdals-Posten

”Att en sjuåring ens ska behöva ha de tankarna”

Source: Rädda skolan – här är föräldrarnas förslag – Ljusdals-Posten

Categories
Swedish

Arbetsro

a woman standing in the classroom
Photo by Max Fischer on Pexels.com

Mitt första jobb efter pluggandet i Uppsala var som programmerar i Täby. Vi tillverkade kommunikationsutrustning och efter några veckor där så sattes jag på ett projekt som skulle bli klart om ett år.  Tid för deadline var klar. Vad som skulle göras var klart. Sen lämnades man där med ansvaret att få till det där.  Chefen litade på en och med det förtroendet med sig så löste man uppgiften. Vi hade inga fasta tider att hålla oss till. Kom man halv tolv på dan så var det OK och ingen sa något om det. Leveransen och kvalitén på den var allt som var viktigt. Tjorvade det till sig – det gör det alltid – fanns en ledning där som hjälpte till att “otjorva” saker.

Efter det har jag haft andra jobb. Ibland har chefer krävt redovisning av vad man gjort av varje nedlagd timme jag till och med varje kvart i ett projekt där ledningen var extra paranoid. De där “hur går det” som utropas fyra gånger i timmen som inte tar en någonstans. Behöver jag tala om vilken av arbetsmetoderna som gav förseningar och sämre kvalitet.

Som lärare (jo jag har jobbat som det också) så har man ju en tydlig deadline (läs examen). Vad man skall göra med sitt arbetsmaterial (läs elever) har skolverket satt upp. Så får man det stöd och stöttning och lugn och ro som man behöver så har man bra förutsättningar att leverera på deadline.

Så när jag följer skoldebatten i Ljusdal så blir jag lite rädd. Politiker, lekmän, försöker detaljstyra. “Vi skall ha böcker i skolan“. “Mobiltelefonförbud“. Borde inte det där vara frågor som de pedagogiskt utbildade beslutar om? Beslut som pedagoger tar för att lösa sin uppgift. I alla fall jag skulle vilja höra. “Behöver man böcker i skolan så skall vi se till att den resursen finns“.  “Behövs det ett mobilförbud så stöttar vi införandet av det“. “Vi skall se till att de som finns inom skolan skall ha arbetsro, veta vad som gäller, veta var de skall arbeta i framtiden, se mål, få medel att nå målen“.

Eller nått

Categories
Swedish

MQTT Essentials – All Core Concepts Explained

MQTT Essentials: Learn the core concepts of MQTT, its features and other essential information about the protocol for IoT and IIoT.

Source: MQTT Essentials – All Core Concepts Explained

Categories
Swedish

Ny CRA-lag vänligare mot öppen källkod – Elektroniktidningen

När utkastet till EU:s Cyber Resilience Act (CRA) presenterades förra hösten var det många utvecklare av öppna källkodsprodukter som såg lagen som ett hot. Det ledde till en intensiv kampanj för att påverka lagförslaget. Den lagtext som EU-parlamentet röstade igenom i mars är betydligt bättre anpassad till den situation som utvecklare av öppen källkod befinner sig i.

Source: Ny CRA-lag vänligare mot öppen källkod – Elektroniktidningen

Categories
Swedish

Stork på besök i Voxnabruk

De senaste nyheterna på Ljusnan.se – lokala nyheter levererade av Bonnier News Local.

Source: Stork på besök i Voxnabruk