Rutronik: Bluetooth mesh öppnar för helt nya tillämpningar – Elektroniktidningen

När meshtekniken adderades i version 4.0 av Bluetooth blev det möjligt för grupper av noder att skapa nätverk med stor yttäckning på ett energieffektivt och säkert sätt. Det öppnade också för helt nya tillämpningar som klarar industriella krav på säkerhet, tillförlitlighet och skalbarhet.

Source: Rutronik: Bluetooth mesh öppnar för helt nya tillämpningar – Elektroniktidningen

En disruptiv händelse, lite jordbävningskänsla sådär-

a7d1a62a70b96ff5e2242bd97a9d2ed0

Det disruptiva. När det knockar en och alla omkring en, jo jag gillar det, att få leva i en tid när världen förändras. När utvecklingen tar mamutkliv och man bara står där och gapar.

Idag är det en krets för $2. Inget konstig egentligen. Det finns många kretsar som kostar $2 dollar. Ja till och med i styckepris. MEN den här kretsen har 1M flash, ungefär 50K ram ledigt, är en 32-bitars enhet, har också wifi på sig. Japp wifi. Ja en chipantenn också. Alltså helt plötsligt kan man bygga in wifi i allt.  JAPP I ALLT. Utan att det kostar nästan något alls.

Så givetvis kommer det snabbt en produkt också eller snarare flera. Men det räcker att titta på en. Den här kretsen ilagd i en låda, ett rälä, spänningskonvertering. Ja ha inget konstigt säger ni. Vi har sett nog med fjärrstyrda brytare redan så GÄSP, MEN den här kostar $6 dollar. $6 ynka dollar.  OK inte CE/FCE märkt ännu men det är en tidsfråga ändå. Som alltid.

Världen blir sig aldrig lik igen.

Ja och så händer det i Kina såklart. Det kommer inte längre bara massprodukter därifrån.  Utan också det disruptiva. Som nu då. Europeer och Amerikaner står och tittar förvånat på. Flinar snett. För “vi är ju bättre”. Gör bättre grejer. För nog måste våra våra chip som kostar tio gånger mer vara bättre? Visst måste dom väl vara det…

Ja och open source/open hardware och makerrörelsen sen. Den som bär fram det här. Helvete vad underbart! VILKEN HÄRLIG TID VI LEVER I! Tänk att få ynnesten att få vara med i den här tiden. Tack, tack, tack han/hon/det/gud för det!

 

Electrocardiography for Cheap: DIY ECG Uses One LM741 Op-Amp, Five Resistors, and ‘Penny Electrodes’ « Adafruit Industries – Makers, hackers, artists, designers and engineers!

Also a breadboard – but you could just as easily try to Manhattan-style the circuit as well! (Or, you know, one hundred other ways to make it how you make things.) The schematic can be seen b…

Source: Electrocardiography for Cheap: DIY ECG Uses One LM741 Op-Amp, Five Resistors, and ‘Penny Electrodes’ « Adafruit Industries – Makers, hackers, artists, designers and engineers!