Categories
VSCP

23

Idag har jag jobbat med VSCP, Very Simple Control Protocol (https://vscp.org) i 23 år. Under absoluta majoriteten av de åren har jag lagt ner “många” timmar under de flesta dagar under vackan på det här projektet. Ja rent utav ofta “MÅNGA” timmar. Efter arbete som gett riktiga pengar man kan leva av. Före arbete som gett pengar man kan leva av. Eller i det egna företaget Grodans Paradis AB och Eurosource där man egentligen borde sysslat med sådant som gett pengar (tycker min revisor). För resultatet av de tusentals timmar jag lagt ner på det här projektet har jag gett bort gratis. Jag har inte begärt tack och inte önskat några tack, men fått tillräckligt med sådana ändå. Som brevet i bilden ovan som också innehäll en medsänd present. Men andra belöningar har också ramlat in. Någon ute i världen som berättat en historia där protokollet använts och gjort skillnad. I ett hem. På en fabrik. I en demokrati. I en diktatur. På sydpolen. I länder runt om i världen.

Men tjugotre år är kanske galenskap. Att inte ta sig själv en funderare över över om det är så är såklart ett alltför tydligt tecken på brist på skukdomsinsikt. Och ja, slutsats avd funderande, troligen är det ren och skär galenskap. Men tack och lov så belönar universum den galne med en stor känsla av glädjen i det hen gör. Har du varit nyförälskad någon gång? Då vet du. För vad är det annat än stor galenskap.

Jo jag har haft ett gäng “medgalningar” med under resan. Männsikor som blivit vänner. Människor som kommit och gått igen. Stora och små. Rika och fattiga. Med olika språk. Liv på olika kontinenter. Att lära känna dessa männsikor är så klart en självklar ynnest när man sitter för sig själv i ett gamalt hus på en kulle ute i en mellansvensk skog. En belöning i sig. Men den största belöningen ändå är att ta en tanke ur sitt huvud och göra verklighet av den. Alla kreatörers och “makers” underbara förmåga att åstadkomma magi. Ingentings färd till att bli någonting.

Nope. Det blir inte tjugoitre år till. Det orkar ingen och det kan inte krävas av mig.

Men kan man kanske få hoppas på tio år till? Snälla…

Categories
VSCP

Humlor på vift

En god vän från Tyskland, Andreas Merkle (BlueAndi), (gamla VSCP’ers känner honom väl eftersom han gjort en hel del saker för VSCP) skickade den här videon och jag gillar den såklart och vill dela den med er. Den visar temperaturen här på kullen i realtid idag 20:20 idag när videon togs.

Enheten som informationen visas på är Andys projekt esp-rgb-led-matrix. Kolla in! Ja bygg en egen.

Categories
Techstuff VSCP

CAN4VSCP Frankfurt Eth.

Jag jobbar med några olika designer för tillfället. CAN4VSCP Frankfurth Eth är en av dem. När du ger bort det du gör gratis och fritt så är det alltid svårt att få ihop pengar till att utveckla projekten i den takt man önskar. Andra vill ju ha pengar för sina saker och arbeten även då.

I det här fallet har jag haft tur. pcbway.com sponsrade VSCP projektet med kretskort. Stort tack för det. Korten levererades idag och verkar ha utmärkt kvalitet. Fungerar det inte så är allt bara mitt fel.

CAN4VSCP Frankfurt Eth är en plug and play Ethernet till CAN4VSCP gateway. Välj MQTT, VSCP tcp/ip link eller ESP-NOW (eller allesammans samtidigt) för kommunikation. Målet är att tillverka två versioner, där en har PoE och en är utan. PoE versionen kan strömförsörja andra CAN4VSCP enheter också. Installera och kör. Det kan inte bli enklare än så.

Enheten är en del av CAN4VSCP Frankfurt kommunikationslösningarna. RS-232, RS-422/485, USB, BLE, Ethernet, Wifi och LoRa är den långsiktiga planen i den serien. CAN4VSCP Frankfurt Wifi drives parallellt med det här projektet.

Vill du veta mer om CAN4VSCP så finns dokumentation här.

Categories
VSCP

Paus

Allt tar så oerhört mycket tid. Speciellt närt man jobbar ensam. Av ensamjobbet följer såklart att man måste göra alla saker själv.

Fast ibland, som nu, känns det lite surt, jag jobbar med mitt nya protokoll (Droplet) i VSCP serien och som vanligt löser man problem efter problem. Men igår märkte jag att MQTT inte klarade av de strömmar som jag ville ha av data och det blev en riktig showstopper.

Man står där och undrar. Är det servern? Är det klienten? Är det processorn? Någonstans finns något som inte riktigt orkar med och jag är den som skall hitta det där som inte orkar med. Ja och hittar jag det så skall något skrivas om som man tagit för givet som en redan stabil och fungerande funktion i sitt projekt.

Ett tag tänkte jag… skit i MQTT… VSCP länken fungerar bra och gör det klockrent. Men sen tänkte jag att den första fråga man får när man släpper grejer är “Finns det stöd för MQTT?” ja och ni fattar. Ja i alla fall ni som inte lever era liv på Facebook eller framför TV’n. De religiösa kräver sina benfragment och under.

Så energin rann av mig igår. Det behövs en paus. Jag får lägga de här grejerna på hyllan och ta tag i en annan tråd så länge. Låta det mogna. Tack och lov så är man då alltså pensionär och kan göra som man vill. Ja man kan till och med skita i det helt och hållet. “Massor med pengar” landar varje månad ändå på kontor. Snacka om statligt sanktioneradse fuck you pengar liksom.

Så härifrån blir det en liten paus från Droplet protokollet. Hut lång den blir vet ingen. Kanske evig.

Men det finns annat att göra. Inga problem . Börjar med att städa. Eftersom det är städdag. Sen får vi se…

Categories
VSCP

Two new kids in the block

Thanks to PCBWay for sponsering the VSCP project with two new boards for the CAN4VSCP Frankfurt series of boards.

CAN4VSCP Frankfurt Eth.

and

CAN4VSCP Frankfurt Eth. PoE

More info about the project is available on Github

Categories
Betraktelser & Berättelse Techstuff VSCP

State of VSCP

https://grodansparadis.com/wordpress/wp-admin/post.php?post=5801&action=edit