Categories
Betraktelser & Berättelse Home Automation Internet of Things (IoT) VSCP

Användarvänlighet

Jag har en dammsugare som jag svär över varje gång jag använder. Den tippar och har sig och befinner sig oftare upp och ner än på sina hjul och jag konstaterade snabbt att den som konstruerat den aldrig själv har använt eller ens tänkt att använda den. Ingenjörer som konstruerar bör definitivt bli tvungna att använda sina egna grejer i det vanliga livet. Ja och sen förbättra saker efter hand som man upptäcker problemen som alltid finns där. Till slut når man (i bästa fall) “skitbra”.

Råkade ut för det där själv i morse när jag skulle göra en MDF-fil (Module Description File) för den simulator jag jobbar med. Det här är en fil som man frågar enheten x efter och sen läser antingen från enheten själv eller från en URL. I den beskrivs en enhet och hur man använder den på ett standardiserat sätt så att både människor och maskiner kan läsa och förstå. Det här kan bli rätt stora och komplicerade XML/JSON baserade filer. Jag har alltid tidigare editerat dem i en editor. Har fungerat bra tycker jag. Men på listan har alltid stått en editor för att kunna bygga dem i ett GUI. I princip hela förra året gick åt att bygga en sådan och tidigt i våras fanns den då till slut på plats.

Idag skulle jag alltså bygga en MDF-fil till simulatorn. Öppnade min editor och började jobba. Oj vad tungjobbat en del grejer var. Saker som man tyckte var bra när man byggde grejerna var inte alls bra. Att vissa saker inte riktigt fungerar får man såklart räkna med i en så här tidig version. Det är version 1.0, eller kanske 0.0.1 snarare. Men användarvänlighet – en hederssak. Jobbhögen ökade alltså. Jobbflöden skall vara intuitiva.

Nästa gång du står och diskar något där allt sitter fast i skarpa kanter. Skicka då några väl valda svordomar till konstruktören av den där saken. Hen har aldrig tänk att hen själv skall göre ren de där grejerna. För om det var så, ja då fanns inte ett enda svårrengjort hörn kvar.

Så det så. Nu skall jag fortsätta med min MDF.

Categories
Betraktelser & Berättelse VSCP

En OJ! tanke

Igår vid tio. Sitter där och kodar. Det är lite tungt. Eftersom det är mycket kvar…

BOOM

“Varför skall jag hålla på med det här för?” säger en ofta också tidigare hörd röst i huvudet. “Varför!?” Jo jag kan direkt komma upp med motargument såklart. Det är roligt. Har man startat något så avslutar man det startat. Japp, även om det tar +23 år. Osv. Men å andra sidan finns det mycket annat som är roligt. Jag har fan inget att bevisa längre. Inte ett dugg. NOLL.

Alternativet är att man kan ägna de sista åren åt bara roligheter. Saker som inte måste bli färdiga och försäljningsdugliga. Saker som man bara gör. Det finns massor av sådant. Sen musik. “JA, MAN VILL ha tid att göra mer “musik”. Skriva. Ja man vill ha mer tid till det också. Finns ju såklart inget som hindrar mig att göra musik en tisdagseftermiddag såklart. Eller hur? Jag är en fri man. FRI!

Det är såklart Sparkplugs inlemmande bland de Internationella standarderna som triggar det där tänkeriet. Det verkar så lätt. Bara man har muskler. Jobbar på stor företag. Är ett gäng. Shooooop standard. Ensam kan man inte slå det där. Man kan jobba sig blodig, trött och död. Det går inte.

Men lägga av med VSCP… Ge upp… så känns det såklart. Att ge upp är väl detsamma som att misslyckas? Eller?

Men jag tänker lite på det där under gårdagskvällen efter att ha stängt igen utvecklingsmiljön. Någon slags lätthet och frihetskänsla kommer över mig. WOW liksom. Ja och den där känslan hänger kvar under några timmars nattligt grubblande.

Nu har jag suttit sen halvåtta. Inte kodat. Funderat. Något lite mer tveksamheter har smugit sig in. En tomhet ser man framför sig som verkar vara svår att ta in. Men å andra sidan. Jag är HELT säker på att tomhet fylls. Alltid så. Tomhet är en möjlighet inte ett problem.

Så den där spirande tanken om att sluta med hårdvara har nu infekterat resten av tankesystemet och istället blivit ett gigantiskt lägg av, sluta, ge upp. OJ!

Men kanske är det rätt ändå. Njuta av de sista ljuva åren . Göra skoj saker utan press. Får man det? Kan man det?

Vet inte.

Tål att tänka på.

Categories
VSCP

23

Idag har jag jobbat med VSCP, Very Simple Control Protocol (https://vscp.org) i 23 år. Under absoluta majoriteten av de åren har jag lagt ner “många” timmar under de flesta dagar under vackan på det här projektet. Ja rent utav ofta “MÅNGA” timmar. Efter arbete som gett riktiga pengar man kan leva av. Före arbete som gett pengar man kan leva av. Eller i det egna företaget Grodans Paradis AB och Eurosource där man egentligen borde sysslat med sådant som gett pengar (tycker min revisor). För resultatet av de tusentals timmar jag lagt ner på det här projektet har jag gett bort gratis. Jag har inte begärt tack och inte önskat några tack, men fått tillräckligt med sådana ändå. Som brevet i bilden ovan som också innehäll en medsänd present. Men andra belöningar har också ramlat in. Någon ute i världen som berättat en historia där protokollet använts och gjort skillnad. I ett hem. På en fabrik. I en demokrati. I en diktatur. På sydpolen. I länder runt om i världen.

Men tjugotre år är kanske galenskap. Att inte ta sig själv en funderare över över om det är så är såklart ett alltför tydligt tecken på brist på skukdomsinsikt. Och ja, slutsats avd funderande, troligen är det ren och skär galenskap. Men tack och lov så belönar universum den galne med en stor känsla av glädjen i det hen gör. Har du varit nyförälskad någon gång? Då vet du. För vad är det annat än stor galenskap.

Jo jag har haft ett gäng “medgalningar” med under resan. Männsikor som blivit vänner. Människor som kommit och gått igen. Stora och små. Rika och fattiga. Med olika språk. Liv på olika kontinenter. Att lära känna dessa männsikor är så klart en självklar ynnest när man sitter för sig själv i ett gamalt hus på en kulle ute i en mellansvensk skog. En belöning i sig. Men den största belöningen ändå är att ta en tanke ur sitt huvud och göra verklighet av den. Alla kreatörers och “makers” underbara förmåga att åstadkomma magi. Ingentings färd till att bli någonting.

Nope. Det blir inte tjugoitre år till. Det orkar ingen och det kan inte krävas av mig.

Men kan man kanske få hoppas på tio år till? Snälla…

Categories
VSCP

Humlor på vift

En god vän från Tyskland, Andreas Merkle (BlueAndi), (gamla VSCP’ers känner honom väl eftersom han gjort en hel del saker för VSCP) skickade den här videon och jag gillar den såklart och vill dela den med er. Den visar temperaturen här på kullen i realtid idag 20:20 idag när videon togs.

Enheten som informationen visas på är Andys projekt esp-rgb-led-matrix. Kolla in! Ja bygg en egen.

Categories
Techstuff VSCP

CAN4VSCP Frankfurt Eth.

Jag jobbar med några olika designer för tillfället. CAN4VSCP Frankfurth Eth är en av dem. När du ger bort det du gör gratis och fritt så är det alltid svårt att få ihop pengar till att utveckla projekten i den takt man önskar. Andra vill ju ha pengar för sina saker och arbeten även då.

I det här fallet har jag haft tur. pcbway.com sponsrade VSCP projektet med kretskort. Stort tack för det. Korten levererades idag och verkar ha utmärkt kvalitet. Fungerar det inte så är allt bara mitt fel.

CAN4VSCP Frankfurt Eth är en plug and play Ethernet till CAN4VSCP gateway. Välj MQTT, VSCP tcp/ip link eller ESP-NOW (eller allesammans samtidigt) för kommunikation. Målet är att tillverka två versioner, där en har PoE och en är utan. PoE versionen kan strömförsörja andra CAN4VSCP enheter också. Installera och kör. Det kan inte bli enklare än så.

Enheten är en del av CAN4VSCP Frankfurt kommunikationslösningarna. RS-232, RS-422/485, USB, BLE, Ethernet, Wifi och LoRa är den långsiktiga planen i den serien. CAN4VSCP Frankfurt Wifi drives parallellt med det här projektet.

Vill du veta mer om CAN4VSCP så finns dokumentation här.

Categories
VSCP

Paus

Allt tar så oerhört mycket tid. Speciellt närt man jobbar ensam. Av ensamjobbet följer såklart att man måste göra alla saker själv.

Fast ibland, som nu, känns det lite surt, jag jobbar med mitt nya protokoll (Droplet) i VSCP serien och som vanligt löser man problem efter problem. Men igår märkte jag att MQTT inte klarade av de strömmar som jag ville ha av data och det blev en riktig showstopper.

Man står där och undrar. Är det servern? Är det klienten? Är det processorn? Någonstans finns något som inte riktigt orkar med och jag är den som skall hitta det där som inte orkar med. Ja och hittar jag det så skall något skrivas om som man tagit för givet som en redan stabil och fungerande funktion i sitt projekt.

Ett tag tänkte jag… skit i MQTT… VSCP länken fungerar bra och gör det klockrent. Men sen tänkte jag att den första fråga man får när man släpper grejer är “Finns det stöd för MQTT?” ja och ni fattar. Ja i alla fall ni som inte lever era liv på Facebook eller framför TV’n. De religiösa kräver sina benfragment och under.

Så energin rann av mig igår. Det behövs en paus. Jag får lägga de här grejerna på hyllan och ta tag i en annan tråd så länge. Låta det mogna. Tack och lov så är man då alltså pensionär och kan göra som man vill. Ja man kan till och med skita i det helt och hållet. “Massor med pengar” landar varje månad ändå på kontor. Snacka om statligt sanktioneradse fuck you pengar liksom.

Så härifrån blir det en liten paus från Droplet protokollet. Hut lång den blir vet ingen. Kanske evig.

Men det finns annat att göra. Inga problem . Börjar med att städa. Eftersom det är städdag. Sen får vi se…