Categories
Böcker

Senast lästa bok

Ljuset vi inte ser – Författare: Anthony Doerr

En bok som får en att fundera. En bok som får en att uppskatta den tid vi lever i. Lättläst som en kniv som skär genom solvarmt smör.

Men allvar. Krig. Det senaste världskriget. Ett ockuperat Frankrike. Det skall överlevas. Också om man är blind. Eller rik. Eller galen. Men styrkan i kärleken och vänskapen mellan människor finns där också. Den som får en att orka ta steg framåt. Och frågan om onskan?

En lättläst och vacker, sorglig, glädjande, olustig, upplyftande, bejakande, nedslående historia om livet. Den utspelar sig under ett krig. Men många av oss lever alltid i kriget så den fungerar också på det vi kallar vardagen. Man har sin väg. Eller måste man gå samma väg som alla andra?

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Det lilla hotellet på rue d’AmourDag Öhrlund

Jag gillar den här boken. Feelgood. Lättsamt. Men smart. Egentligen är det väl en samling korta noveller. Men intelligent berättad och sammanhållna av ett Hotellrum. Japp inget konstigt med det. Jo tänker man efter är det kanske det. Men ibland behöver man inte fundera så mycket utan bara åka med. Det här är definitivt en sådan bok. Lättläst som att bre en fullkornsmacka från en bytta Bregott som står där ute i solen en sommardag i juli.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Dagar utan slut
Författare: Sebastian Barry

Det här är skickligt. Skrivet alltså. Berättat. Det är det första man noterar. Kortmeningar dessutom. Vem gillar inte det. En “västern” skulle den väl kunna kallas. Ja och kallas. En som handlar om fattigdom och om viljan att överleva. Men kanske handlar boken framförallt om kärleken.

Definitivt läsvärd och en bok som stannar hos en. Det skriver jag trotts en stor tveksamhet till boken finns hos mig inledningsvis. Men det är ju så det brukar vara med det som är bra. Det är också inte samtidigt det enkla.

Andra böcker som jag läst finns här.

ps När jag läser böcker som utspelar sig under “Västerntiden” i Amerika så dånar mitt sinne lite. I min släkt utvandrade nämligen två systrar under den här tiden till Amerika. Deras verklighet. Otroligt. ds

Categories
Betraktelser & Berättelse Böcker

De farliga

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Fotografiet av Carina Bergfeldt

Att läsa den här boken är lite “nåja…”. Det ger liksom inte så mycket. Klyschigt. Men man läser igenom den och glömmer den. Så som man gör. Längtar efter något med substans och hoppas på nästa bok.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Ingenting mindre än ett mirakel av Markus Zusak

Vackert om kärlek. Mycket läsvärd. Läs!

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Nickelpojkarna av Colson Whitehead

En mycket bra bok om ras-segregeringen i Amerika, den som faktiskt fortfarande pågår. Annars hade väl dagens BLM rörelsen inte behövts.

Minns att en man berättade om det här för vår klass i början av 70-talet (sexan?, sjuan?) (den första svarte man jag då sett i verkligheten!, vafan liksom kan man tänka idag men till och med pizza låg där borta i framtiden där). Blev jäkligt illa berörd minns jag. Svårt att tro att det var sant i landet som skickade folk till månen. Av någon underlig anledning fanns han på polisstationen. Ingen aning varför det. Varför det liksom!?

Men det här är en bok man borde läsa. Historien och berättarkonsten är tilltalande i sig. Men det är ju aldrig fel att lära sig lite också och framförallt att få leva livet i en annan människas kropp, liksom gå i den personens skor, och få uppleva saker man aldrig skulle ha “upplevt” annars. Den gåva som all litteratur ger oss.

Alla andra böcker jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Ödesmark av Stina Jackson

En helt klart en läsvärd och välskriven historia. Jag blir dock förbannat trött på alla landsbygdsklichéer som den dryper av och som alltid finns i den litteratur där handlingen utspelar sig utanför städerna i Norrland. Helly Hansen på varje kropp och koskenkorva och i varje skafferi. Tröttsamt. Nidbilder.

Men läs vetja’

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Sen for jag hem av Karin Smirnoff

Sista boken i en trilogi. Har man inte läst dom här böckerna bör man göra det. Förbannat bra. Ja, tycker jag då. Ingen har litat på mitt omdöme tidigare, så varför skall du? tänker du. Ja, läs ändå. Säger jag då. Ja och skit på dig! tänker jag också med säger inte.

Det här är nog den bästa boken av de tre dessutom. Ja då skall man vara helt på det klara att de andra två verkligen är skitbra mycket bra.

Den bästa beskrivningen någonsin jag läst av en samlagsscen hittar man t.ex i den här boken

Sex stötar framifrån, sex stötar bakifrån, en suck, sen var han klar….

Från minnet, så inte ordagrant, men ungefär så. Men säger allt på en mening. Ja massor av sådant. Ett språk som får en att le. UNDERBART med “!”.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Det blir inte bättre än såhär. Kärlek och utanförskap. Läs!

Andra böcker som jag läst finns här.