Categories
Böcker

Senast lästa bok

Nickelpojkarna av Colson Whitehead

En mycket bra bok om ras-segregeringen i Amerika, den som faktiskt fortfarande pågår. Annars hade väl dagens BLM rörelsen inte behövts.

Minns att en man berättade om det här för vår klass i början av 70-talet (sexan?, sjuan?) (den första svarte man jag då sett i verkligheten!, vafan liksom kan man tänka idag men till och med pizza låg där borta i framtiden där). Blev jäkligt illa berörd minns jag. Svårt att tro att det var sant i landet som skickade folk till månen. Av någon underlig anledning fanns han på polisstationen. Ingen aning varför det. Varför det liksom!?

Men det här är en bok man borde läsa. Historien och berättarkonsten är tilltalande i sig. Men det är ju aldrig fel att lära sig lite också och framförallt att få leva livet i en annan människas kropp, liksom gå i den personens skor, och få uppleva saker man aldrig skulle ha “upplevt” annars. Den gåva som all litteratur ger oss.

Alla andra böcker jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Ödesmark av Stina Jackson

En helt klart en läsvärd och välskriven historia. Jag blir dock förbannat trött på alla landsbygdsklichéer som den dryper av och som alltid finns i den litteratur där handlingen utspelar sig utanför städerna i Norrland. Helly Hansen på varje kropp och koskenkorva och i varje skafferi. Tröttsamt. Nidbilder.

Men läs vetja’

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Sen for jag hem av Karin Smirnoff

Sista boken i en trilogi. Har man inte läst dom här böckerna bör man göra det. Förbannat bra. Ja, tycker jag då. Ingen har litat på mitt omdöme tidigare, så varför skall du? tänker du. Ja, läs ändå. Säger jag då. Ja och skit på dig! tänker jag också med säger inte.

Det här är nog den bästa boken av de tre dessutom. Ja då skall man vara helt på det klara att de andra två verkligen är skitbra mycket bra.

Den bästa beskrivningen någonsin jag läst av en samlagsscen hittar man t.ex i den här boken

Sex stötar framifrån, sex stötar bakifrån, en suck, sen var han klar….

Från minnet, så inte ordagrant, men ungefär så. Men säger allt på en mening. Ja massor av sådant. Ett språk som får en att le. UNDERBART med “!”.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Det blir inte bättre än såhär. Kärlek och utanförskap. Läs!

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Jag ser allt du gör av Annika Norlin

En fantastisk debut. Noveller är ändå grejen. Läs!

Andra böcker som jag läst finns här.

Mellan berättelserna – eller under en dag när du inte har annat för dig – kan du lyssna på Annikas musik.

Categories
Böcker

“Skatt, katt”

https://sverigesradio.se/artikel/7625267

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht

Den här boken berör verkligen och jag som är en rätt mild person till vardags känner att jag vill döda. Japp DÖDA. Den handlar nämligen om Japanska soldater som rövar bort Koreanska Hana, en 16-årig flicka, för att tvinga henne att prostituera sig vid fronten. Ett öde som tiotutsentals Koreanskor råkade ut för under Japans sökande efter världsherravälde likt Tyskland under samma tid.

Ja jag känner alltså att jag med en inte helt försumbar känsla av lust skulle kunna skära halsen av den korpral som först tar Hana med sig. Känner verkligen det där. Där finns inget utrymme för att förlåta och jag förvånar mig själv med de där känslorna. Jag, som har svårt att slå den där årsförsta blodsugande myggan på min arm känner, alltså de där känslorna…

De där människorna som tar, bara tar för att de kan. De går omkring oss i samhället som vanliga män och kvinnor idag också och bara väntar på sin tid. Vi ser dem i Vitryssland idag. Maskerade män som misshandlar medmänniskor med någons slags lust i kroppsspråket. Alldeles nyss släpptes de lösa i Balkan. I flera Afrikanska stater härjar de fritt.

Vi tror alla att vi inte kan bli en av de där. Att det där är “de andra”. Ondskan. Men vi har alla det i oss. Ont liksom gott. Vi blir så lätt en del av det där var och en av oss. Men har ett val. Fråga vilken mobbad som helst som går ensam och utstött på en arbetsplats eller en skola om det var ondskan som “hen” mötte.

Men jag tänker alltså onda tankar om den de där Japanska soldaterna. På samma sätt som jag gör det om de Vitryska mördarna. Jag lär mig om mig själv genom att läsa den här boken. Jag lär mig om ett mörkt Japanskt förflutet. Jag lär mig hur det känns att vara totalt förnedrad och utlämnad. Ja och jag lär mig om saknaden efter en syster. Precis sådant som en bra bok skall leverera.

Läs! En kanonbok helt enkelt.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Det växte ett träd i Brooklyn. Del 1 av Betty Smith

En mycket trevlig liten bok berättat i lugnt tempo där en liten flickas upplevelser i New York och Brooklyn skildras under tidigt sekel när hästar på gatorna ersätts av bilar. Gillar mycket.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone

Stål av samme författare är en helt otroligt bra bok. Det är inte det här. Jag har väldigt svårt att ta mig in i den här historien. Det blir rörigt och flera av personerna är otydliga. Men absolut har den positiva sidor också. Den tar sig efter halva ungefär. Men faller mot slutet igen. Lite besviken blev jag faktiskt. Hade väntat mig betydligt mer.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Musan av Jessie Burton

Har man läst Miniatyrmakaren kan man inte förställa att samma författare kan åstadkomma något som är lika bra igen. Fast en bra författare motbevisar ju såklart en tvivlare gång på gång såklart. Så är det här. En kanonbra bok helt enkelt. En man måste läsa.

Andra böcker som jag läst finns här.