Categories
Böcker

Senast lästa bok

Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht

Den här boken berör verkligen och jag som är en rätt mild person till vardags känner att jag vill döda. Japp DÖDA. Den handlar nämligen om Japanska soldater som rövar bort Koreanska Hana, en 16-årig flicka, för att tvinga henne att prostituera sig vid fronten. Ett öde som tiotutsentals Koreanskor råkade ut för under Japans sökande efter världsherravälde likt Tyskland under samma tid.

Ja jag känner alltså att jag med en inte helt försumbar känsla av lust skulle kunna skära halsen av den korpral som först tar Hana med sig. Känner verkligen det där. Där finns inget utrymme för att förlåta och jag förvånar mig själv med de där känslorna. Jag, som har svårt att slå den där årsförsta blodsugande myggan på min arm känner, alltså de där känslorna…

De där människorna som tar, bara tar för att de kan. De går omkring oss i samhället som vanliga män och kvinnor idag också och bara väntar på sin tid. Vi ser dem i Vitryssland idag. Maskerade män som misshandlar medmänniskor med någons slags lust i kroppsspråket. Alldeles nyss släpptes de lösa i Balkan. I flera Afrikanska stater härjar de fritt.

Vi tror alla att vi inte kan bli en av de där. Att det där är “de andra”. Ondskan. Men vi har alla det i oss. Ont liksom gott. Vi blir så lätt en del av det där var och en av oss. Men har ett val. Fråga vilken mobbad som helst som går ensam och utstött på en arbetsplats eller en skola om det var ondskan som “hen” mötte.

Men jag tänker alltså onda tankar om den de där Japanska soldaterna. På samma sätt som jag gör det om de Vitryska mördarna. Jag lär mig om mig själv genom att läsa den här boken. Jag lär mig om ett mörkt Japanskt förflutet. Jag lär mig hur det känns att vara totalt förnedrad och utlämnad. Ja och jag lär mig om saknaden efter en syster. Precis sådant som en bra bok skall leverera.

Läs! En kanonbok helt enkelt.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Det växte ett träd i Brooklyn. Del 1 av Betty Smith

En mycket trevlig liten bok berättat i lugnt tempo där en liten flickas upplevelser i New York och Brooklyn skildras under tidigt sekel när hästar på gatorna ersätts av bilar. Gillar mycket.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone

Stål av samme författare är en helt otroligt bra bok. Det är inte det här. Jag har väldigt svårt att ta mig in i den här historien. Det blir rörigt och flera av personerna är otydliga. Men absolut har den positiva sidor också. Den tar sig efter halva ungefär. Men faller mot slutet igen. Lite besviken blev jag faktiskt. Hade väntat mig betydligt mer.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Musan av Jessie Burton

Har man läst Miniatyrmakaren kan man inte förställa att samma författare kan åstadkomma något som är lika bra igen. Fast en bra författare motbevisar ju såklart en tvivlare gång på gång såklart. Så är det här. En kanonbra bok helt enkelt. En man måste läsa.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Svenska läsvanor – både starka och tynande – Aftonbladet live: Supernytt

Nöjesläsningen minskar bland barn och unga samtidigt som svenska elever uppvisar en bristande läsförmåga. Det visar en ny rapport från Svenska Förläggareföreningen.

Source: Svenska läsvanor – både starka och tynande – Aftonbladet live: Supernytt

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Vardagar 3 av Ulf Lundell

Jaha, 871 sidor vardagslunk. Jag vet egentligen inte varför jag läser. För det är en mycket bortskämd gubbe som skriver det här. Gnällig på gränsen mot olidlig stundtals. Men han får mig att läsa klart varenda en av de här böckerna. En förmåga och talang har han ju. Den har han i sin musik också. Lika gammal som brorsan är han. Lika lite som han och jag förstår varandra över åren så förstår jag herr Lundell. En fånge i sitt paradis.

Vi män som bloggar borde väl spotta åt hans håll. Jag har skrivit blogg i tjugo år. Men skriver jag nuförtiden om en fågel så härmar jag Ulf Lundell, säger man. Ja det räcker säkert med att vara man och blogga för att få det där kastat över sig.

Men visst, jag fnissar stundtals åt det jag läser. Lider men gubben. Tycker hans idoldyrkan känns oerhört fånig. Men nu när jag läst denna så undrar jag precis som efter ettan och tvåan om jag verkligen kommer att läsa nästa. Om det nu kommer någon. Antagligen gör jag det. Ulf Lundell går visslande till banken varje gång.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Testamente av Nina Wähä

Klichéartat om norrfinländare och norrlänningar. Eller också är de alla alternativt

suputer och hustrumisshandlare

eller

religiösa fanatiker.

Jag tror varken på det eller på standardklichéerna. Men den går ändå att läsa den här boken. Ja det tycker jag nog. Fast den där enkla människosynen tar bort en massa poäng som annars skulle ha givits.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker Swedish

Månadens författare

Hans Lidman. Granne och förebild. Ett bra val såklart. Ingen kunde beskriva nuet som han. En revolver mot huvudet och ett finger som trycker på avtryckaren när han var klar. Det krävs mod för det. Eller också är det ren feghet som måste till. Han var en sann gud bland orden hur som helst. Fjällbäcksflödande var hans berättelser. Texter som aldrig dör.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Lyktsken av Michael Ondaatje

Det här är en riktigt bra bok. En annorlunda och härlig berättelse. Kan bara säga LÄS!

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Den tysta patienten av Alex Michaelides

Thriller. Äntligen liksom efter allt krim. och annat. Fast poliser med här också. Fast fler hjärnskrynklare. Lite förutsägbar är den helt klart. Men läsvärd.

Andra böcker som jag läst finns här.