Senast lästa bok

Östern av Andrej Stasiuk

En bok man gärna läser i en sjukhussäng. Sovjetunionen och kommunismens gränsmarker får en att häpna , Beskrivning av den klibbiga röken från koncentrationslägren ugnar som impregnerade att i bebyggelsen med flera mils omkrets får en att återigen stadsfästa “ALDRIG MER”. Kineserna som utvidgar sitt imperium.

Läsvärt, helt klart. Vackert språk. Men saknar den röda tråden

Senast lästa bok

Inferno av August Strindberg

Jag söker “geniet” genom att läsa Strindberg. Tidigare har det pretatiösa i hela företaget hindrat mig. Det där likformiga. Alla skall tycka lika. Han ÄR ett geni, du måste tycka som oss. Annars är du inte intelligent nog. En dumbom. En som inte ser storheten, eller förstår den

Men visst, jag gillar den här boken. Den är härligt skruvad. Men egentligen lik Vardagar av U L Det är mest tiden och dess spelp,lan som skiljer. Ja att likna Ulf Lundell text med en Strindberg text får väl en och annan att rysa. Men det finns där. Jodå. Galenskapen med. Öppna bara ögonen och titta

Men jag lyckas då inte disikera ut det geniala. Genialiteten Varför är detta ett genis arbete? Varför gäller inte samma sak t .ex. En författare som Mankell som på blott fyra rader kan föra in en i en bok.

Det finns alltså något här som jag inte förstår. Fätför måste således fler av Strindbergs böcker lånas på jakten efter det där geniet.

Men läs vetja

Senast lästa bok

Gården av Tob Rob Smith

Den här boken ger mig ingenting. Jag skulle vilja kalla den en “skitbok”. Men ändå så läser jag alltså klart den och livet är definitivt alldeles för kort för att läsa klart skitböcker. Men skulle jag rekommendera den till någon annan? Knappast. Men min roll som anti-influencer innebär då kanske helt enkelt att alla borde läsa den.

Ja och kan man ägna några timmar i månaden åt meningslöst tv-tittande så kan man väl använda en hög timmar till att läsa den här boken. Klokare blir man inre av något av de valen, inte tillfredsställd heller, man får nöja sig med tid och liv som går. <Tick-tack>.

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Wild Swans: Three Daughters of China av Jung Chang

En bok om Kina under tiden med Kuomintang och Chiang Kai-shek och över kommunismens övertagande fram till Maos död.

Man tappar tron på mänskligheten när man läser den här boken. Det spelar ingen roll om man ligger till höger eller till vänster politiskt. Monstret inom oss finns där i alla läger och släpps det loss blir världen och livet till ett helvete för människorna. Porten som håller odjuret fången är så tunn så tunn. Den måste vaktas och underhållas varje dag.

Det här är en hemsk historia. Om hur folk plågar varandra. Om hur djävligt det kan bli fast det först ser så bra ut, då när orden och visionerna är goda men också handlingarna följer det utvecklande mönstret. Men enväldeshärskare, det händer något med folk i makten, för mycket makt till ett fåtal fungerar aldrig. Inte heller fungerar hatet. Man måste förlåtas det som fanns före hur hemskt det än var. Gör man inte det förgiftas man i sitt sinne och slutar aldrig att hata. När den ursprunglige fienden är eliminerad finns det alltid en ny att rikta torterarnas och bödlarnas sökarlykta mot.

En intressant bok som lär mig mycket. Historien kommer definitivt inte att lämna mig. Berättandet är dock lite rakt på och torrt, lite som en polisrapport, och stundtals blir det väldigt påfrestande att läsa. Men jag är glad att jag orkade ta mig igenom boken. Min tro på att totalitära regimer är åt helvete fästs bara starkare i mitt sinne.

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

To my love av Karin Aspenström

Skitbok” tänker jag när jag läser de första kapitlen av den här boken. Men jag ligger där nyopererad i en fyrsal på sjukhus. Morfinpumpad. Trött. Hemlängtande. Är jag att lita på?

Jodå jag läser ut boken. Men hemma. Tycker den tar sig. Om det beror på mindre mängd morfin i blodet eller att den verkligen gör det kan jag inte avgöra. En helt ok bok måste jag i alla fall konstatera när jag slå igen den. Kan nog tänka mig att läsa något mer av Aspenström.

Andra böcker jag läst finns här.

Senast lästa bok

Mot en mörkgrön kulissDaniel Waluszewski

Den här boken är ingen höjdare. Förutsägbar är bara efternamnet. Men hittar du ingen annan bok och behöver läsa för att överleva ett dygn till här på jorden så är den i alls fall bättre än telefonkatalogen.

Alla andra böcker jag läst finns här.

ps Jag får förbaskat dåligt samvete när jag skriver ner en bok såhär. Här har någon arbetat och slitit i oräkneliga timmar och så kommer jag då här med min dom. Vem tror ja att jag är egentligen? Fast jag tycker ju det jag tycker ändå. Det kan inte hjälpas. Turligt nog för författaren så tycker folk olika. Så läs och avgör själv. Det är nog det bästa tipset ändå. ds