Categories
Betraktelser & Berättelse Noveller

En Julaftonsdröm

Jag sitter där och jobbar. Jag gör gärna det. Sitter där fast klockan går mot midnatt och förbi. Tid har alltid varit en bristvara i mitt liv. Det har alltid funnits mer som velat bli gjort än vad det funnits tid för. Men jag försöker i alla fall. Att bli klar med något av de saker jag så gärna vill realisera. Tar mig framåt bit för bit och ofta är natten och den tid som är tingad åt sömnen de timmar som står till buds för att realisera drömmar.

Jag sitter och jobbar i en gammal skola. Huset har befolkats av lärare och elever i mer än hundra år. Hela sitt liv, om hus nu har sådana, har det stått där det står, ensamt på sin kulle, med fri sikt över den lilla byn i Hälsingland där jag bor.

Att sitta och jobba i en gammal skolsal när klockan har passerat tolv låter sig inte alltid göras. Ibland behöver de lärarna och de eviga kvarsittarna lokalerna för sina syften. Då börjar dörrarna röra sig otåligt här i lokalerna, de som numera är ett kontor, och jag känner den där skarpa stränga blicken vara riktad mot mig från någon som jag, som den enkel simple människa jag nu är, inte kan se. Bara känna. Bara vet är den gamle stränge läraren. Han som följede med husköpet. De här gångerna brukar jag stänga av min dator och skynda ut. Jag känner den stränge lärarens blick i ryggen ända tills jag slåår igen och låser dörren in till kontoret. Det finns tid för de levande och det finns tid för de som inte längre lever. Den devisen har jag alltid levt efter. Det r inte meningen att vi skall mötas.

För några år sedan jobbade jag åt ett tyskt företag. Jag hade lovat att bli klar med en grej till jul. Men den tjugotredje satt jag fortfarande och jobbade med det sista i det där projekt. Klockan hade passerat tolv och jag upplevde den där oron här på kontoret. Först den där dörren mellan skolsalarna som gnisslande rör sig. Sen de där smällarna i det andra rummet. Som om någon placerar böcker på en kateder. Ja och så mummel utifrån det gamla kapprummet. Barnmummel. Svaga röster från eviga kvarsittare. I normala fall hastar jag alltså ut innan allt eskalerar hit. Jag har stor respekt för det som inte finns. Men idag går inte det. Jag måste göra klart. Bara måste.

Jag hör hur de eviga kvarsittarna ropas in i skolsalen av den stränge läraren. Jag hör hur de går fram till sina bänkar utan att sätta sig. Jag hör det unisona “godmorgon magistern” följt av “sitt ner” som svar och det intensiva rasslet av eviga kvarsittare som slår sig ner i sina bänkar. Sen tystnad. Sen känner jag den där skarpa blicken. Ja och så står han där. Lång. Klädd i en gammal slitgen svart kavaj med vitskjorta och fluga. Håret vitt och oredigt. Blicken stenhår. Nu riktad på mig.

“Skall inte Åke vara med på dagens lektion?” säger han. Ja och det är liksom ingen fråga. Det betyder “gå och sätt dig i din bänk ungjävel” och med ens är han framme vid mig och hans starka kalla beniga hand greppar tag i min nacke och han släpar in mig in i det andra rummet, skolsalen. Lämpar av mig i en bänk bredvid kaminen. Den som brinner. Den som inte finns där annars. På dagtid. Nu hoppar den nästan. Osar. Strålar ut hetta. Men just det passar mig bra eftersom jag nu är en fryslort och den här oväntade vändningen på nattens jobb inte riktigt var väntad.

Så en smäll. Jag fattar inget. Men sen värker det till i kinden där läraren slagit mig hårt med en pekpinne i trä. Han höjer pinnen igen, ser mig i ögonen, de däre strönga kalla ögonen, jag sänker blicken, väntar på ett nytt slag, men de5t kommer inte. Istället går han frm till orgeln. Fäller upp locket. Börjar spela med stor inlevelse. Alla de andra barnen… ja där noterar jag att jag har förvandlats till en smal och spinkig kille i sjuårsåldern. Trsasiga käder. Trasiga skor. Stickade strumpor i skorna som är genomblöta. Jag hinne rinte förvånas så mcyket över det här. För alla barnen reser sig upp. Börjar sjunga. Det äe en psalm som jag inte käönner igen. Det är ju intye måpnga man kan. Den här ha rjag aldrig hört. Men de andra barnen kan den. Sjunger med klara röster. To stycken är de nog. Ja det stämmer. Elva med mig. Fån en annan tid. Det ser man på dereas kläder. Grovt tyg. Slitstarka material.

Categories
Betraktelser & Berättelse Noveller

Ögonen

close up photo of person s eye
Photo by wendel moretti on Pexels.com

Först söker jag modet. Det måste sökas. Sen ser jag rakt in i de där ögonen utan att blinka och utan att vika med blicken. Det finns ingen kärlek kvar i dom där gröna ögonen. De är tomma på liv, ser in i mina, men ser mig inte. Glittret, djupet, det man förr kunde drunkna i, det som jag förälskade mig i en gång i tiden, har lämnat ett par ögon som då, men alltså inte nu, nästan bara såg det som var jag. Nu glittrar de bara när de tittar åt andra håll. Jag har sett det när vi rör oss förbi personer eller hus. När vi möter dem jag inte känner, men som är kända för de grönaste ögon som någonsin funnits. Då ser jag hur de där ögonen liksom lever upp igen i ett av mig efterlängtat sprakande och helt utan de tunga slöljor som nu skymmer klarheten. Lämna mig i fred säger de gröna ögonen. Annars biter jag. Hugger. Förgör och förnedrar. Slänger bort det sista. Så jag viker ned blicken mot marken. En feg stackare har jag alltid varit.

Det är från marken, där nerifrån, en grå, tung dimma sveper upp över mig. Tar sig in i det som är mitt egentliga jag. Dimma som bosätter sig i min kropp och kurar ihop sig i en mörk vrå som den enkelt hittar där och genast kallar sitt hem. Lockar resten av mig in dit. En imploderingens själlösa dans. Vill att vi skall stanna tillsammans där. Det är så det grå ihopkurade i sin vrå kallar mig till sig. En vandrare. För vi känner varanda. Det gör vi ju. Dit, däri, dit också jag alltid återvänder. Förr eller senare, men alltid däråt/ditåt går alltid min väg som vore den en självklarhet. Lika säkert är det som att varje morgon har en sol som går upp bakom ett berg långt långt där borta betraktat från just den plats där jag nu står och försöker hämta kraft att lyfta min tunga blick igen från marken. En sorgens boning. Dags att dra tänker jag.

Så jag packar väskan. Behöver bara det nödvändigaste. Den blir knappt kvartsfull. Mitt liv handlar inte om saker. Bara om möten. De goda mötena. De bottenlösa. Bevikelsernas möten. De galna. Och nej, jag tror inte på att hålla mig kvar vid det döda, vrålhålla mig i det som inte längre lever. Föränderligheten är det enda sanna. Ja och jämvikten. Det viktigaste iuniviersum. Man måste bryta upp innan det är dags att hugga av och amputera det som håller fast utan att släppa. Innan lemmar smittas, svartnar och ruttnar i kval och illaluktande söt sörja som vill ta men inte ge. Frigöra sig innan tankar lär sig konsten att hata. Innan liv förspills och blir till ett sandkorn i en snöstorm där det såklart och självklart aldrig hörde hemma. Var sak på sin plats. Nog är det väl så? Och det gäller en sådan som mig också. Jag vet ju det när jag stänger dörren och går. Min rätta plats är utanför den där dörren. Inte innanför. Finns det någon tvekan? Nej då. Gå.

Sen går jag. Tar den första stig jag hittar som synes lång och inte allt för väl upptrampad av fötter som gått här före mig. Försvinner iväg, bort, lika hastigt som en sommar kom, och en sommar gick, lämnar den plats jag funnits på under en tid jag stämplat som “lycklig” utan reflektion om varför och hur och faktiskt om. Jag säger inte adjö. Inget säger jag. Orden är slut. Ingen lyssnar ändå längre. Inte ens ekot upprepar. Jag bara går. Hit återvänder jag aldrig igen. Aldrig någonsin igen. Aldrig. Det spelar ingen roll att det är just det och bara det jag vill. Går.

Vägen är lång. Snart är jag bara en del av den där varma vinden som blev till efter ett milt regnväder en sommareftermiddag klockan två. Och ju längre jag går efter den stig jag bestämt mig att vandra på, desto lättare blir jag i mitt sinne och i den själ jag aldrig eller kanske ändå en gång fick. Innan stigen nått ett slut vet jag att jag är en del av lufthavens alla moln och strömmar. Kanske har jag inte ens funnits. Kanske fanns jag inte ens alls på riktigt. Var, och är lite fortfarande, en låtsasvarelse. Kanske inbillade sig de gröna ögonens bärare att allt det där vi båda trodde fanns verkligen fanns. Ja och jag med. Den där mildjupa, glittrande, uppslukande och kopplade blicken kanske också den var ett hittepå?. Den tanken orkar jag inte ens ta till mig. Inte ens tänka.Så många år som aldrig betydde något, egentligen, i så fall.
¨

Categories
Noveller Poesi & Dikter

Tiden som går

1978
Lumpen avklarad.
Ett bortkastat år.
Kamratgänget höll på att falla sönder.
Andra intressen.
Andra vägar.
Nej, du blir nog inte popstjärna.
Sa man till sig själv.
Insåg.
Musiklärare eller studiotekniker?
Möjliga val.
För att vara kvar i musiken ändå.
Passionen.
Studietekniker valdes.
Hur man nu blir det?
Måste plugga.
Efter sommaren drog jag utan ett “hej”.
Kom aldrig igen.
Sålde gitarren.
Sålde förstärkaren.
Köpte TV.
Lärde mig älska fysik, matematik, kemi.
Fysik blev en ny het passion.
En eld.
Universitet.
Uppsala.
Fysikstudier.
Där fanns en källare.
I den fanns datorer.
Bort med akademisk uppnäsa.
Elektronik.
Programmering.
En värld som förrändrades.
Man ville vara med i allt det där.
Kärlek.
Trettio år.
Som går.
Men alldeles för snabbt.
En lånad gitarr.
En återfunnen vän där i den.
Musiken.
En längtan man inte visste fanns.
Men som känns inuti.
Bara själv.
Enkelt.
Inga drömmar om berömmelse eller “bra”.
Bara en stulen timme här och där.
I ett land där tiden inte finns.
Ett hem, en trygghet igen.
Var man otrygg innan?
Knappast.
Så vad blev man?
Uppfinnarjocke?
Gubbe?
En av allt för många ord?
Ljusdals svar på Florence Foster Jenkins?
Ingenting?
Men lycklig då och då.
I allt det där.
På en kulle.
Ett stort gult hust där.
Ibland funderande.
I ett försök att förstå.
Att en dag så finns man inte längre.
Att den dagen närmar sig.
Obegripliga tanke.
Tillsamman smed det oändliga.
Början var ju nyss.
1978 igår.
Ett liv som gått.
Nästan.
Men det känns inte så.
Nog vill man mer.
Ett akord till.
Några nedtecknade ord till.
En elektronikkonstruktion till.
Ett program till.
Men ännu större.
Ett solvarmt körsbär över läpparna.
Ja två.
Eller tre.
Liv.
Enkelheten.
Se det stora i den.
Hela vägen.
Tills man når det oundvikliga.
Inte finns mer.
Och allt är för sent.


Categories
Betraktelser & Berättelse Noveller

När tussilagon blommar

Det finns så många okänd vägar man borde vandrat. Ibland kommer den insikten över mig. Luffaren i mig träder fram och kräver att bli lyssnad på. Att vandra utan mål, utan mening, att ta dagen som den kommer. Utan ansvar för någon endaste en. Bara gå, fundera och uppleva och se vart vägen bär.

Men ingen hinner gå alla vägar. Dom är alldeles för många. Man måste bestämma sig för några. Det är där det blir svårt. Vilka vägar skall man välja framför andra vägar. Tänk om man väljer fel…

Men luffaren väljer såklart en väg ändå. Det måste man göra. Börja vandra. Njuter och lider. Blir bespottad och retad. Lokaltidningsintervjuad. Får smeknamn. Som sprider sig före vandraren själv. Ett namn som kommer bli ihågkommet efter att vandraren passerat. Utan att någon endaste en vet det rätta namnet. Eller bryr sig.

Eller kanske blir luffaren bara ignorerad. Som om en skugga gick där på vägen. Bra dagar. Dåliga dagar. Ibland går det att få sova i en lada. Eller inne bland djuren. Eller i ett cykelskjul. Men oftare under en bro. På en slänt. I ett dike. Med himlen som täcke. Med molnen som tröst.

Ibland är vägen jämn och fin. Andra gånger stenig, full av håligheter och ojämn. Det är små uppförsbackar. Stora uppförsbackar. Nedförsbackar och och hisnande stup där vid sidan av vägen. Norrut mer uppför än nedför, Söderut precis tvärt om. Men luffaren bryr sig inte om väderstrecken. Vägen tar en dit den leder.

Det är såklart bästa att ge sig ut på våren. Precis när tussilagon blommar. Då finns bra tid att vandra under. Milen finns där oavsett. Det är först i slutet på oktober man måste börja se sig om efter en koja att tillbringa vintern i. Ett pörte eller ett skjul går bra. Inga stora krav på bekvämlighet. Vad som helst duger som tar en igenom tid med kyliga bitande vindar med istappar som huggtänder. Tid när värkande fötter och ben får läka. Tid när det går att smälta den gjorda vandringens upplevelser. Nå slutsaster. Eller helst av allt inte nå några slutsatser. Också vara fri i tanken på så sätt. Att bara finnas. Ty också slutsatser är mål och ändpunkter.

Så när tussilagon blommar. Ge sig ut igen utan att vända sig om. Vandra på. Vandra och sen vinteruppehåll, år efter år tills stegen blir för tunga. Försöka också då och med nöd och näppe klara färden en sista gång. Nöjd över det. men inse att man nu har nått sitt mål fast man aldrig sökt något. Det som aldrig fanns, fanns där ändå. Men svänga av från vägen och gå in i skogen den där sista dan. Hitta en tjärn. Sätta sig på en stubbe där och se ut över spegelblankt vatten tills man somnar och sover den tröttes sömn. Låta vintern ta en och sakta multna bort där tillsammans med stubben som om luffaren aldrig funnits till i denna värld.

Categories
Betraktelser & Berättelse Noveller

Hulkhunger

flames on black background
Photo by cottonbro on Pexels.com

Så en dag, när de kallaste elakaste vindarna jagade runt som galna varulvar runt knutarna på det stora gula gamla huset som står där som det står varje dag ensam på kullen, ja, då kom det en stor gul traktor körande. I den satt den snälle mannen från andra sidan den långa dalen. Nu hade han tre jättestora lådor med sig. Dom ställde han av vid det stora gula huset och sen åkte han tillbaks till sig och sin del av den långa dalen. Han tutade inte som han brukade i dag utifall någon låg och sov. Dom som sover kan bli ledsna då. Han var en vis och snäll man i en gul traktor nämligen.

En av dem som bor i det gamla stora gula huset på kullen såg att den snälle mannen med den stora gula traktorn var på besök så han gick ut. Där stod de tre lådorna. Alla var märkta med “mat“. Sen satt en lapp klistrad på en av dem. “Till Hulken“. Jodå ett hjärta också. Och en rosett. Den gamle mannen som bor i det stora gula huset visste vad det betydde. Hulken hade fått säsongens första matleverans. Och oj, Hulken var mycket hungrig nu. Han sista måltid var flera månader bort. Men nu när Hulken kände lukten av sin mat så kunde man höra hur det skvalade i avloppsbrunnarna av hans drägel.

Den gamle mannen som bor i det gula huset bar in en del av maten. Kastade in den i Hulkens stora hungriga gap och hulken tuggade och svalde. “GOTT!” dristade han sig till att utropa. Men också “HUNGRIG“. Så den gamle mannen som bor i det stora gula huset på kullen gick ut och hämtade mer. Fyllde så på i gapet igen. Ja och hämtade mer. Och fyllde på ännu mer i Hulken hungriga mun. Ja och så får han antagligen hålla på nu fram tills de första tussilagorna visar sig i sollängtande backar någon gång där i april eller maj nästa år. Men just det hade den gamle mannen som bor i det stora gula huset inget emot. Nej, inte alls. Inte ett dugg. Faktiskt.

Categories
Betraktelser & Berättelse Noveller

Alarmisterna

fire wallpaper
Photo by Pixabay on Pexels.com

När det brinner. Den där skräckhändelsen när ett hus står i lågor. När det kanske finns människor kvar där inne. Människor som sover. Då är den förste alarmisten rätt bra att ha. Hen som skriker “Det brinner” och ringer 112. Som får räddningsaktionen att starta.

Tänk er nu att det efter den där förste alarmisten kommer fler alarmister. De ställer sig alla där utanför huset och på olika – ofta mycket pedagogiska sätt – förklarar de att huset håller på att brinna ner. “Om vi inte gör något“. Eftersom forskarna såklart också intresserade sig för den här händelsen så kan alarmisterna snart luta sin upprördhet över händelsen på siffror som forskarna räknat fram om hur fort huset kommer att brinna ner. Om de sovande människorna där inne kommer at klara sig. Och om de nu gör det, hur stora brännskadorna kommer att bli på deras kroppar. Kommer skorstensstocken stå kvar? Siffror. Kolumner. Diagram. Snygga grejer. Prognoser. En timme fram. Två timmar fram. Tre timmar fram… Som väderprognoser. Bra (ibland) gissningar. Också här framräknade på de häftigaste datorerna i världen.

Sen har vi brandkåren. De åker såklart inte fram till huset med tjutande sirener och pulserande blåljus och börjar släcka i det här samhället. Istället stannar de på stationen. Fundera över “hur vi skall släcka“. För tänk om vi åker dit och släcker på fel sätt. Forskarna ansluter här direkt såklart. Dom vet hur man gör rätt. Fast olika. Tre andra brandstationer ansluter. Målet är att innan dagen är slut så skall man publicera ett PM som man kan skicka till kommunen så att de kan ge brandmännen order om hur de skall släcka huset på bästa sätt. Ett problem i sammanhanget är att forskarnas svar drar ut på tiden eftersom de inte kan få datortid på superdatorerna som är fullt upptagna med att beräkna med hur mycket huset skall brinna ner. Men man vill ju göra rätt. Inte fel. Ett till synes gott uppsåt.

Det är här pressen kommer med. Pressen intervjuar alla alarmister och cheferna på brandkåren. Ja politiker också. Det är ju de som är ansvariga för branden. Man kan nästan påstå att pressens hårt arbetande skara inte tillför annat än att utöka skaran med alarmister. Men det tycker såklart inte pressen. Oberoende, ogranskad och observerande som den är.

Men med pressens intåg så sprider sig i alla fall informationen om att huset brinner. Alla vet nu. Men nu är det som det är. Ropar man vargen kommer tillräckligt många gånger så bryr sig inte folk längre. Man vänjer sig liksom. Också ett brinnande hus blir en normalitet. Så alla väntar på politikerna. “Snart måste dom väl göra något”.För böveln” lägger vissa till. De senare har nämligen gjort lumpen.

En del människor skaffar såklart brandvarnare. Eller slänger bort sina tändstickor. Häller ut sina brandfarliga vätskor i närmaste dike. Långt bort från sitt hus. För “tänk om det hände oss” tänker de. Förskräckligt. Men den stora majoriteten är såklart helt säker på att “oss händer det inte“. Ja och gör det det så ordar ju brandkåren det där. Åtminstone inom sinom tid.

När huset brunnit ner till grunden går alarmisterna slokörade hemåt. Det finns liksom inget att alarmera om längre. För sent. Tråkigt. Sandwichskyltar av. Så de kräver en politikers avgång. Handlingskraft efterfrågas. Och politikern tillsätter en utredning som skall genomlysa brandkårens handlande. Det kommer att ta ett tag att komma till en slutsats. Det behöver tänkas. Brandkåren å sin sida startar en intern utredning. “För att lära sig av händelsen” som man säger. Med det låter sig alla nöjas.

Senare kommer den minst ansvarige – den minst bildsköne – politikern avgå. Alarmisterna får pris, blommor och plaketter i guldvalör för gott utfört alarmerande. Alla är nöjda och glada och berömmer varandra för väl utfört arbete. Ett samhälle i god ordning.

Flickan som tog sin hink och efter bästa förmåga hällde vatten på elden har ingen ens noterat.

Categories
Betraktelser & Berättelse Noveller

Själen

brown concrete building on top of hill during sunset
Photo by KEHN HERMANO on Pexels.com

Han sitter där framför mig. Han. Djävulen. Vill att jag skall skriva på. Ja “han”. Konstigt. Djävlar är av han-kön. Just den här också. Anledningen till det har jag ingen aning om. Nog har man väl mött tillräckligt många kvinnor i sitt liv som har kvalifikationer att tillträda den posten…

Nope. Jag tror inte på djävlar och gudar. Lika lite som på tomtar. Åtminstone materialiserade. Men sitter här, ja det gör han. Man skulle nästan kunna tro att han är verklig. Det ryker förresten lite ur håret på hans huvud. Bockfot på vänstern. Bister min. Tecken goda som något på att detta verkligen är en djävul och inte Jesus.

Men jag vill såklart inte skriva på. Det där med evigheten låter inte så bra. Dessutom gillar jag min arma själ. Ja egentligen har jag väl aldrig sålt mig. Eller jo. Vem har inte det? Säljer oss gör vi väl hela tiden. Varje dag. För lön. För boende. För kärlek.

Fast det här är liksom mer på allvar. Lycka och välgång och stora framgångar mot en själ. Så säger han den här djävulen i alla fall. Allt blir bra, seså, en signatur bara.

Men jag tackar nej. Han tittar surt på mig. Det ryker ännu mer där på huvudet. Ögonen är som glödande kol när han skjuter iväg stolen med en smäll och går. “Tjena” säger jag. Sen var det inte mer med det där.

Categories
Betraktelser & Berättelse Noveller Poesi & Dikter

Stad (utan ljus)

Skulle behöva en stad. Nu. Direkt. Stor sådan. London. New York. Paris. Möjligen Stockholm. Den där staden och långa gator som man kan vandra efter. Långa, gärna kalla, promenader. Sen hem till en lägenhet i en trappuppgång där man inte känner en (d)jävel. Korka upp en flaska whisky. Sitta där på golvet i ett hörn av lägenheten och dricka upp en lagom mängd av den. Så att man blir lite lummig sådär. Småfull rent utav. Men inte mer. Stoppa där. Sen en ordbehandlare som bara består av penna och papper. Skriva resten av natten. I alla fall så länge man orkar. Göra sig av med lite av det där som borde får komma ut. Upprepa alltihop nästa dag/natt. Och nästa och nästa. Tills antingen whiskyn är slut, pappret är slut eller man tröttnat på staden och en trappuppgång där man inte känner en enda (d)jävel. Åka hem till landet igen då. Lämna det skrivna kvar åt en städerska att kasta bort. Nöja sig så.

Categories
Noveller

Kanske en julsaga

Jag är en vandrare, en som planlöst vandrar omkring i London sent på kvällen och känner mig löjligt nog som den ensammaste människan i världen Det är julafton. Det är också såklart därför jag känner av ensamheten. En viktig kväll i Sverige där alla umgås med de sina, men knappast här. Det är sjuttiotal. Den gamla gumman som säljer rostade kastanjer där från det koleldade fyrfatet har en trasig jacka och trasiga slitna fingervantar. Mössan på hennes huvud är stickad av grovt grått garn och är långt neddragen över gråa otvättade hårtestar. Hon ler inte mot mig, ropar bara ut “kastanjer till salu” men sin lite knarriga kärringröst, jag ser att hennes tänder inte har varit hos en tandläkare på många år. Fattigtänder. Lika över hela världen. Hörntänderna är bara svarta stumpar i en mun som saknar fler tänder än den har kvar.

Alla andra som rör sig på den här trottoaren har fina kläder. Säkert hela tänder också om jag tittat efter. Har bråttom. Är viktiga. Har ärenden. Skyndar vidare. Ser henne inte ens. Det här är finare kvarter. Där varken gumman eller jag egentligen hör hemma. Men jag stannar och köper en påse kastanjer. Blir sugen. Vill spara till sen på ett ensamt hotellrum. Hon vill ha ett pund för en stor påse. Det får hon. Påsen är återanvänd. Knycklig. Inte helt ren. Men vad gör det en julaftonskväll.

Det är varm och skönt där nära kolelden, så jag stannar kvar där. En frizon och en känslomässig bubbla långt borta från klibbig Londonkyla. Jag har ju inget annat för mig, saknar människorna, har bara hotellet och ett lågbudgetrum på fjärde våningen, som min reträttplats. Jag frågar henne om affärerna går bra. Hon ser på mig. Hennes ena öga är blått, det andra är brunt. Samma som en gammal kompis från förr hade. Han som försvann. Bort till andra världar. För länge sedan nu. Fast gummans blick är mer intensiv. Min kompis bruna öga dominerade, gav honom en mild och vänlig blick. Gummans blå öga dominerar hennes blick, ger intensitet och kyla. Hennes ögon liksom fångar in mig i en fälla. Tar tag i mig med och helt plötsligt står jag framför ett korsvirkeshus. Solen lyser från en klar himmel. Fåglar sjunger från en lövskog i närheten. Jag har aldrig någonsin tidigare hört så många fåglar sjunga på samma gång. Det måste vara hundratals, kanske tusentals där bland träden. Vindarna är ljumma och behagliga. Jag hör ivriga röster från huset. Vet inte om jag törs gå fram till det. Men något inom mig manar mig framåt, liksom puffar på mig i ryggen så att jag snubblar framåt mot huset.

I trädgården, som är full av blommor, på det där Engelska vildvuxna viset, leker två flickor med en rockring som dom rullar framför sig med en pinne. Dom är klädda i sina finaste klänningar. Framför det vita stockhuset med vasstak vid en rabatt med vackra rosor sitter en kvinna på knä. hon har en stor filthatt på huvudet och hon rensar ogräs. Flickorna som leker, ler och vinkar glatt åt mig, som om jag var en känd vän, och försvinner i full fart efter den rullande rockringen och försvinner bort bakom huset, men jag kan fortfarande höra deras skratt när de följer den rullande rockringen. Jag står där och bara iakttar. Förbluffad över att vara här. Jag är ändå en blyg människa.Men nyfiken också. En som inte vill tränga mig på. Rycker till när kvinnan utan att vända sig om och med mild röst säger

“Så du kom ändå”

“Jag är glad att du gjorde det, för du är efterlängtad och väntad”

Sen reser hon sig upp från rabatten. Släpper den lilla gröna väl använda handkrattan hon använt för att rensa ned på marken, vänder sig om, tar av sig hatten och låter sitt långa ljusa lockiga hår slippa loss ut hattens fångenskap. Det liksom flödar ut över hennes axlar och nerför hennes rygg. Ja och jag inser att här står kanske den vackraste kvinna jag någonsin sett framför mig. Och jag känner en overklig känsla av förundran. Inte åtrå. Inte längtan att äga. Bara denna förundran över att mötas och att det sker här och på det här sättet.

“kom säger hon”

hon sträcker ut ena handen mot mig och pekar på en låg stenmur en bit bakom rosenrabatten där ett gammalt men stabilt bord med utsirade gjutjärnsben också står, samtidigt som hon går åt det hållet.

“sätt dig här, så skall jag sätta på lite te”

Sen försvinner hon. Jag går fram till stenmuren. Sätter mig. Hör fortfarande flickorna som leker och skrattar en bit bakom huset. Känner inte att det är något konstigt med att vara här. Visst är också det här hemma? Eller har det varit det en gång? Eller är det bara det där gamla vanliga “där du lägger din hatt…”

Kvinnan kommer ut igen. Hon bär på en vit bricka med en sådan där typisk Engelsk bullig tekanna och ett fat som det ligger två stora scones på. Hennes småblommiga klänning är tunn så att jag ser hennes bara ben genom den. Det ilar till i mig och hon ser att jag jag ser och hon ler mot mig. Inte ovänligt. Bara så som om hon är van att män reagerar på det sättet när hon rör sig i deras värld. Jag tittar generat bort. Påkommen som jag är. Det känns oartigt att ha tittat sådär. Kvinnan säger inget när hon ställer ner brickan på bordet och lyfter av tekopparna, häller upp te i min kopp först och sen i sin egen kopp och sen sätter hon sig själv på en annan del av den låga muren.

“Flickorna har redan fått te”

säger hon

“dom kommer inte att störa oss. Åtminstone inte på ett tag. Det finns tid.”

“Jag förstår inte” svarar jag.

nu helt klart generad. Vad menar hon. Vad är det som det finns tid för? Vad gör jag här egentligen?

“Ja du undrar säkert varför du är här…”

Hon tittar på mig när hon säger det där. Ler lite okynnigt faktiskt. Som om hon retas med mig. Det där leendet går hela vägen ner i magen på mig, suger till som en magkatarr, så jag tar en klunk av teet. Tar en tugga av det varma brödet och ser upp mot kvinnan.

Hennes leende är kvar. Vänligt. Inbjudande.

“Smakade det bra?”

frågar hon,

“Du måste vara hungrig”

“Jag har själv bakat sconesen i morse och marmeladen kommer från björnbär som flickorna och jag plockat för bara några veckor sedan i skogen där borta. Traktens sötaste.”

Jag kan bara nicka eftersom jag har munnen full med scones. Men hon ser inte min nick eftersom hon själv tittar bort mot skogen. Men jag uppfattar ändå att hon tar emot min jakande nick. Vet att jag sitter där och nickar dumt.

“Jag skall berätta varför du är här”.

“Under den här julen och under nästa jul kommer du, ja faktiskt antingen du vill eller inte, att få avgöra ödet för många människor du inte känner och aldrig kommer att få känna närmare. Ditt uppdrag, och du avgör själv om du accepterar det, är att välja om en, ingen, eller till och med alla skall få leva ett fullt liv eller inte. Du kommer inte att ha lång tid på dig för att fälla det där avgörandena, kanske kommer du inte ens att veta att du gör ditt val, men ändock är det så att du kommer att välja det ena eller det andra och ditt val kommer att avgöra andras livsöde.”

Jag måste ha sett ut som en fåne för kvinnan skrattar med ett klingande smittande , inte ovänligt, skratt som liksom – såklart – passar helt och hållet till hela hennes person. Hur skulle hennes skratt kunna låta på ett annat sätt?

“var inte orolig, det kommer att gå bra. Jag skall berätta varför du har valts ut till det här uppdraget”.

Det hon berättar är svårt att tro på. Människorna jag mött. Mina handlingar. De val jag gjort i livet. Varför just jag måste göra detta. Är lämpad och utvald att göra valet. Jag vill av blygsamhet inte plåga dig som läser det här med den delen av berättelsen. Allt det hon sa skulle bara uppfattas som skryt om jag återberättad det här. Så vi lämnar det där hän. Men kanske förstår jag i alla fall aningens lite varför en enkel person som jag kan väljas ut att i sin tur välja liv eller död för andra. Någonstans inom mig tror jag kanske bara att allt det här ändå bara är en dröm. Hur kan det vara annat. Jag är ändå en rationell människa som är i London på julsemester.

“Men nu måste du gå, julen är kort och du har ett viktigt möte att göra innan du far hem till ditt kalla land igen”

“Men hur kommer jag tillbaks?”

Ja frågan är berättigad eftersom jag inte vet hur jag kom hit. Men kvinnan pekar och säger

“Följ bara vägen där mot skogen. Just nu är vägen hem lätt att hitta. Men skynda dig innan natten kommer. Då kan vägar man tror leder mot ljuset i själva verket leda raka vägen ner mot det mörka och ibland onda som alltid finns närvarande och lurande omkring oss. Där och dit vill ingen komma.”

När jag reser mig upp så reser kvinnan sig upp också. Hon går nära mig. Hon dofta gott av rosorna hon nyss arbetat med och något annat som jag tror är vanilj. Hon ger mig en fjäderlätt kontinental avskedskyss på kinden, nästan ingen beröring, håret på mina armar liksom krullar till sig ändå av den beröringen, och hon säger

“lycka till min vän, jag tror att vi ses igen”.

Sen går hon in i huset utan att se sig om. Hon har lämnat kvar brickan med våra tomma koppar och fatet, det som nu bara innehåller några smulor efter bröden. Jag tvekar en stund, tittar mot huset, men kvinnan syns inte längre till, jag hör fortfarande barnens skratt, fåglarna och vinden finns där de med. Det verkliga. Jag går motvilligt bort mot den väg hon pekat ut.

“Fuck off”

skriker kvinnan med kastanjerna. Hon tittar argt på mig. Drar mig ut i verkligheten som en atombombsexplosion

“Ger du dig inte iväg så ropar jag på polis”.

så jag går. Hennes arga blå öga driver mig på flykt. Jag är åter en vandrare som vandrar ensam runt i en stad som inte är min under julaftonsnatten. Vaksam såklart på de jag möter. En man med käpp, inte helt nykter, som har svårt att komma över gatan hjälper jag att ta sig över. Det är osäkert om han egentligen behöver min hjälp. Men han tackar artigt när vi kommit över på andra sidan. En kvinna som blir påkörd av en varutransport och blir liggande blödande men som är vid fullt medveten på gatan försöker jag komma fram till, men andra har redan skyndat fram, däribland en sjuksköterska, och innan jag ens hinner reflektera över om hon kan vara den jag skall välja död eller liv för så lastar starka och snabba armar in henne i en ambulans som far iväg i full fart med påslagna sirener. Eftersom jag vandrar runt några timmar i en världsstad så händer det saker såklart. Uteliggaren med spår av ett hårt liv som ligger där i hörnet. Skall jag hjälpa honom på något sätt? Är det det som är meningen med det här? Men dom finns ju där överallt i den här staden. Skitiga. Slitna. Olyckliga människor. Jag kan knappast ta dom alla med upp till mitt hotellrum. Föda dem. Värma dem. Det är mig övermäktigt, hur mycket, vilka det än finns att hjälpa. Så mycket pengar har jag inte heller på fickan så att jag kan bjuda ens en av dem middag heller. Så långt ifrån de där människorna befinner jag mig nämligen egentligen inte. Förresten är det mesta stängt redan. Bank holiday. Imorgon egentligen. Men aktiverad under natten.

Senare på mitt hotellrum funderar jag över kvällen. Den har varit märklig. Jag måste ha fått någon slags knäpp där vid den gamla kvinna med fyrfatet och kastanjerna. Drömt alltsammans under en stund av förlorad verklighetsuppfattning. En fluga surrar intensivt mot ett av hotellrumsfönstren. Jag släpper ut den. Det sker med automatik. Jag äter några kastanjer, goda, och somnar med kläderna på. Vaknar och känner

mig verkligen som en som somnat med kläderna på. Gårdagen känns främmande. En dröm, ja vad annat kunde det vara. Antingen det eller galenskapen som hunnit ifatt mig. Men jag har en dag till i stora härliga London. Jag skall njuta av den här dan. Gå på British Museum, leta något gott att äta, vandra fler metrar på Londons upptäcksresarvänliga gator. Imorgon skall jag hem igen Till det är vanligt liv.

Ett år i Sverige går fort. Det blir vår, en skön koltrastsommar som följs alldeles för snart av höst och kyligare vindar. Jag lever ensam i år också. Vill komma bort till jul. Bokar därför en billig resa till New York. Två dagar där. Julafton och juldagen. Resten är resa till själva resan och flyg fram och tillbaks över Atlantens kalla vatten.

Förra årets märkliga dröm har förbleknat på drömmars vis. Jag minns såklart kvinnan, men bara som ännu en av alla dessa onåbara kvinnor som det finns och har funnits så många av i mitt liv. Jag antar att jag inte har det där som kvinnorna söker. Min främsta merit är snällheten. Före den väljer varje kvinna hellre en mördare eller en hustrumisshandlare. Rädslan för det tråkiga livet kan man gissa. Fast det för alla människor ändå till slut handlar om att leva under en lång räcka vardagslivsdagar. De andra, festdagarna, går ju av sig själv. Gudarna skall veta att de är få. För alla. När man vid livets slut vänder sig om och summerar. Jodå. Också för dem man ser i tidningarna med festkläder på sig och stora tandblekta leenden som bländar är det så.

Julafton. Jag landade i New York här på morgonen. För en gång skull lyckades jag sova på på planet. Det fanns nämligen gott om plats. De flesta reste tydligen åt andra hållet såhär i juletid. Östermalmstanterna hade redan klarat av sina julklappsinköp, de som kräver flotta och exklusiva New York affärer. Nu hemma i paradvåningarna. Famlande i tunga glöggdimmor och navigerande mellan berg av vackra presentpaket inköpa på flotta gatan.

En Indisk man som verkar jäktad låter jag gå före när jag växlar in pengar på växelkontoret. Man behöver en slant i fickan för dricks. Precis som i London vandrar jag sen runt i New York under juldagen och julnatten. Först sent på natten när jag sitter på ett nattöppet fik och tar en kopp kaffe så minns ja det kvinna sa där förra julen. Men inget speciellt har hänt den här dan vad jag kan minnas. Åtminstone inte vad jag har märkt. Det vore ju synd om jag missat mitt uppdrag. Det verkade viktigt.

Nästa dag händer inte heller något som kan tyckas vara värt att notera. Visserligen sover jag länge på förmiddagen, så länge så att jag missar frukosten på hotellet och måste gå ut och leta ett ställe som serverar brunch. Men annars är det en ovanligt lugn dag i ett larmande New York. Det är när jag är på väg hem till hotellet för att ta taxin som skall ta mig till flygplatsen och som en man hårt tar tag i min axel snett bakifrån. Jag vet att det är en äldre man innan jag vänder mig om och kan konstatera det själv när jag verkligen ser hans ansikte. Han är svart, åttioårsåldern, ler vänligt och lugnande mot mig. Säger inget. Han håller fortfarande ett stadigt grepp om min vänster axel och jag känner en smärta sprida sig ut från axeln ner i armen. En dov smärta, en sendragssmärta, som tycks komma och stråla inifrån de centrala delarna av min kropp. Jag släpper inte ögonkontakten med mannen som håller mig fast. Det gör inte han heller. Han viker inte undan sin blick¨. Ögonkontakten lugnar mig. En hjärtattack tänker jag. Här? Så olämpligt. Sen svartnar allt omkring mig. Jag tappar till slut ögonkontakten och känner att jag faller. Innan jag når marken är jag inte längre vid medvetande. Min sista tanke är “bra, hade jag dött så skulle man väl sett den där tunneln av ljus som alla pratar om. Mörkret måste vara bra. Sjukvården utmärkt här i stan”

Fågelkvitter. En koltrast som sjunger i ett träd ovanför mig. Det är varmt. Ingen Atlantfuktighet finns längre omkring mig som man förväntar av New York. Jag kan alltså rimligen inte ligga där mig på en av New Yorks gator. Ett konstaterande. Det här kan ju inte vara ett sjukhus heller tänker jag när jag minns smärtan och mitt fall. Det doftar milt av lövskog. Den där ogripbara doften mitt emellan nyfött barn och förruttnelse. Men jag ser inget. Har jag blivit blind? Fast jag käner ingen oro. Det där ordnar sig nog. Jag överlevde.

Jag sträcker på mig. Men har ingen rörelsefrihet. Det känns som om jag är lindad som ett spädbarn i andra tidsåldrar. En ljusstrimma. En spricka. Ja jag ser. Försöker sträcka ut en arm mot den där sprickan. Trycker på. Jadå, den ger med sig. Trycker man så öppnar det som omsluter mig upp sig Jag är inte blind. Jag ser gröna blad där genom den där sprickan. Jag verkar ligga i en behållare. Konstigt. Jag trycker lite mer med armen mot sprickan och den ger med sig lite mer. En bit flyger bort. Jag trycker lite till och ännu en och ännu en bit faller ut. Jag kan ta mig ut. Det är mödosamt. men det går. Ben och armar lyder mig inte riktigt. Men det kanske inte är så konstigt. Jag har ju varit sjuk. Visst har jag det?

Jag befinner mig i en skog. Det ser jag ju nu när jag är ute ur den kapsel som höll mig fången. Men konstigt nog verkar jag sitta i ett träd. Marken är långt där nere. Men en skog är det. En vacker skog. Sådär limegrön är den som svenska lövträdsdungar brukar vara precis innan midsommar. Men varför sitter jag i ett träd? Det är där jag ser min arm. Den som inte är en arm. Jag tittar ner på min kropp. Den är randig och fjunig. Gulrandig. Jag har väl aldrig haft en sådan tröja. Sannerligen inte. Men mina ben… vad har hänt med dom?

Jag lovar, det tar en stund att inse det. Att acceptera det. Jag är inte den där mannen längre. Jag är en fjäril. Det där som omslöt mig var en puppa. Jag har precis genomgått den fantastiska metamorfosen. Frågan är om det är från människa till fjäril förvandlingen har skett eller om jag också faktiskt var larv en gång och det är från den jag utvecklats. Jag minns hur som helst i alla fall bara människan jag en gång var.

Jag känner att jag kan flyga. Att jag vågar kasta mig ut och att vingarna, de som är så färggranna och ståtliga, kommer att bära. Så jag kastar mig ut, flyger och vinden och luften bär mig och jag svävar ut i skogen i en värld som ännu så länge är mig helt främmande men som jag känner att jag snart kommer att kunna kalla hemma. En klarröd blomma på marken vinkar åt mig. En söt frestande doft når mig och jag närmar mig vingligt och osäkert och landar aningen klumpigt på ett av hennes kronblad.

“Hoppsan” säger blomman och börjar fnissa och snart sprider sig det där fnissandet till alla andra klarröda blommor som står och försöker se så inbjudande de bara kan runt omkring den jag sitter på. Man blir smittad av det där. Så jag skrattar snart jag med. Träden också. Till och med en fisförnäm tistel en bit bort kan inte hålla sig. Jag har en klibbig snabel. En som går att rulla ut. Ja och rulla in igen. Vilken grej. Jag testar några gånger. Sen rullar jag ut den och suger i mig av blommans nektar. Tänker lördagsfrukost och Bravo apelsinjuice, men det här är smakar ungefär en miljon gånger bättre. Troligen tiotusen gånger den goda känslan på det.

“Kom till oss sen” viskar de andra blommorna ivrigt och nu är det inte bara de röda. Hela skogen viskar. Vill att jag skall komma just till deras kronblad. Men jag är blir mätt va det jag suger i mig här hos min första blomma. Inte riktigt redo för mer av det goda. Vill utforska världen förts. Bemästra flygningen och njuta av min nya vackra fantastiska kropp. Jag är vackrare än jag någonsin varit. Ja och jag känner mig vacker. Så jag spänner ut mina breda vingar allt vad det går. Tar ett tag, lyfter med lätthet upp mot solen och en blå himmel. Blommorna på marken suckar av hänförelse. Det är såhär friheten känns. Jag en flygare. Så begränsat det måste vara att vara människa. Ja jag minns ju det. Äntligen är jag mer.

Jag flyger över en äng. Mer blommor här som ropar att de kan släcka min längtan bara jag kommer ner och omfamnas av just dom. Men jag vill flyga nu. Njuta av det fria. Njuta av min metamorfos från människa till puppa och så till fjäril.

Så ser jag huset och jag vet väl egentligen redan innan var jag befinner mig. Jag flyger i riktning mot husets. Det liksom drar i mig. Precis som förra gången jag var här. Jag har förvisso längtat hit sen sist jag var här. Velat att drömmen skulle komma till mig igen. Är det här en dröm också. Den känns verklig. Men jag vet inte. Jag flyger in i trädgården. Ser muren. Ser rosorna. Känner deras doft. Ser de andra rabatterna. Och där vid en enorm blommande rosa jätterododendron sitter hon kvinnan. Hon ser på mig, och hon ler mot mig. Jag landar på hennes utsträckta finger.

“Välkommen tillbaks säger hon”

“jag har längtat så efter dig. Tänkt på dig varje dag sedan vi sist sågs.”

Och hon berättar om flugan som jag släppt ut den där julaftonsnatten när jag kom hem till mitt ensamma hotellrum. Bara en enkel spyfluga. Men dagen efter så landade samma fluga på den mycket röda näsan hos en trött och illamående busschaufför som fyllsjuk körde sitt sista pass för dagen där i London. Bussen passerade precis Piccadilly Circus, den var proppfull, chauffören hade varit väldigt nära på väg att somna just där, just då, när flugan landade på hans näsa. När flugan satte ner sina sugfötter på hans näsa kvicknade han till. Han tyckte nämligen flugor var bland det äckligaste han visste. Viftade bort den med emfas. Blev tillräckligt irriterad för att sen hålla sig vaken hela sitt pass så att han kunde gå hem och sova av sig sitt bakrus. Hade inte flugan landat på hans näsa hade han somnat och tappat kontrollen över bussen och stor olycka hade skett när bussen ränt in i hundratals människor där på trottoarerna kring Piccadilly och till slut ränt in i full fart in i en stenfasad. Jag såg olyckan som kunde ha inträffat som på film. Det var hemskt. Blod, skadade, alldeles för många döda.

Jag vill säga något, för jag minns knappt den där flugan, jag har släppt ut hundratals, nej fler, säkert tusen, över åren, men hon stoppar mig innan jag hinner säga något.

Så berättar hon om mannen med Indiskt utseende som jag släppt före i kön till ett växlingskontor på Kennedy Airport. Självklart tycktes det då, eftersom han verkat väldigt stressad. Att den där mannen, han är uppfinnare, hur han mot alla odds och trotts en mycket försenat plan ändå hunnit fram till det där mötet och fått visa sin nya uppfinning för den ende som fanns kvar på kontoret sådär före jul. En medicinsk uppfinning. En som redan idag räddar livet på människor över hela världen.

Och hon ser på mig, hon, kvinnan. Hon är lika vacker idag. Strålar.

“Tack vare dina handlingar får nu många andra människor leva sina liv. Eftersom dom får leva sina liv så påverkar dom andra som i sin tur kan leva sina liv, var och en av dom har anhöriga som påverkas, som känner andra och så vidare. Allt hör ihop. Blir stort när man summerar”

“Så njut nu av ditt liv som fjäril käre vän. Ditt uppdrag är slutfört. Du blev det du bad om. Jag visste att jag kunde lita på dig. Jag och mina flickor vet inte hur vi skall kunna tacka dig. Du förstår, min man satt och väntade på mig tillsammans med våra flickor precis framför det hus som bussen skulle ha kört in i. Han är uppfinnare försten. Har uppfunnit medicinska apparater ända sedan han kom hit från New Delhi och vi träffade varandra på ett laboratorium här i Oxford.”

Jag ser hennes man komma, släppande på sin tunga resväska genom grinden. Jag känner igen honom från växlingskön. Men han är mer avspänd nu. Gladare. Hans flickor kommer springande ut ur huset, rusar emot honom. Han lyfter upp dem både två. Där finns kärlek. Stor är den. Julklappar till längtande flickor inköpta i New York också där i väskan kan jag gissa. Jag breder ut mina vingar. Sträcker på mig för att visa kvinnan min nyfunna skönhet. lyfter på mina vingar jag med. Det är så lätt. Kysser kvinnan rakt på munnen, jo det är en stöld, ja om en fjäril nu kan stjäla en kyss från en vacker kvinnas mun, en människa till på köpet, men kvinna ler mot mig. En fjäril kan tydligen göra så helt ostraffat. Det glädjer mig. Jag kanske inte kommer att kunna hålla mig i framtiden heller.

“vi ses igen, och glöm nu inte att blommorna här i trädgården är dina också, de vackraste har jag enkom planterade åt dig”

sen går hon mannen till mötes. Jag fladdrar ut över trädgården utan synbart mål på fjärilars vis. Jag har ju ändå alltid drömt om ett liv som fjäril efter mitt andra liv som människa och får faktiskt passa på att njut fullt ut av det här nu när jag är en.

Det är en god jul. Den bästa rent utav.

Categories
Noveller

En pilsner och en macka

bokeh lights
Photo by Kristina Paukshtite on Pexels.com

Varje gång du säger något ont eller dåligt om en annan människa så förkortas ditt liv mer än om du rökt ett paket cigarretter om dan under ett år…”. Ja han sa så. Lutade sig fram emot mig med hela sin gänglighet. Sa det där med en raspig röst och vattning ögon som såg rakt in i mina. Nädå, han var ingen guru av det där traditionella slaget. Bara ett fyllo som stank av gammelsprit, piss och för få duschar.

Han hade slagit sig ner vid mitt bord på det gamla slitna fik jag alltid brukar besöka när jag är i Stockholm. Ja det med de godaste kanelbullarna alltså. Han hade bara helt plötsligt och utmattat dumpit ner på stolen mittemot mig. Jo jag satt ju där ensam. Stolen var ledig. Inget konstigt med det. Sen hade han sett på mig och sagt det där.

Ja det är säkert sant” säger jag men får inget svar. Sen sitter vi där och ser på varandra. Tekla, hon som äger fiket, 87 i år, men still going strong, säger åt min nye bekantskap att han skall lämna mig ifred. Men jag säger att det är OK och beställer en pilsner och en macka åt mannen när jag får mitt eget rykande heta kokkaffe och mina bullar. Jodå. jag tar alltid tre. Hoppar lunchen. De är så goda.

Sen säger vi inte så mycket mer. Ägnar oss åt macka, pilser, kaffe och bullar. Och när jag sätter på mig jackan, jag skall med tåget hem snart och måste ta mig till centralen, så tackar jag honom. Men han har somnat där i stolen. Så jag går ut, ut dit till gatorna, där de kalla vindarna jagar utbölingar som mig eftersom sådana som jag egentligen inte hör hemma i den här staden och är ett lätt offer för baltisk rå fuktighet som tränger in under och in i allt. Lyssnar man alldeles så lite så lär man sig något varje dag tänker jag när jag slinker ner för trappen ner mot den skramlande tunnelbanan. Hemåt alltså.