Categories
Betraktelser & Berättelse

Slut

man holding his face
Photo by Gerd Altmann on Pexels.com

Veckan är snart slut här. Så är det ibland. Man får ingen arbetsfredag alla veckor. Men det går det med. Det mesta går. Har man tur kan man kompensera med sushi. En inte allt för dålig tröst. Nästan som en semla. Ja nästan är ordet. Semlan står nog där högst upp på tronen. Trängs med ett lass prinsesstårtor.

Efter städning idag så kodas det så att ögonen blöder ormsaft här på kontoret. En del kallar det ändå såklart “sitta hemma” men vad skall man göra åt mänskligheten, speciellt nu när demonerna är lössläppta igen och härjar fritt i världen.

Den sista påfyllnadssprutan gav mig en förkylning. Antagligen för mina synders skull. Som är många. Och som skall betalas av till fullo på den yttersta dagen. Delbetalar alltså med lite snorande och ontihalsande. Hindrar mig inte nämnvärt. Men nämner alltså ändå. För att ha något att säga. Kan vara kylan ocksp iof. Vad vet man?

Borde dricka kopiösa mängder whisky som kur. Men saknar. Finns inte ens en centiliter att tillgå. Så lär det fortsätta. Numera utan den gode Backa-Jan. Men till jul kanske. Då får man satsa på single malt för fridens skull.

Ute höst. Gult. Visar sig solen får man knipa igen ögonen för att inte chocka alla sinnen med alla färgintryck som strömmar in. Sömnen, eller är det döden, är ju ändå vacker. Det måste man väl tillstå. Snart kastar alla träd sina blad. Energi slöseri utan dess like. Det kostar kWh att tillverka dom där som fladdrar i vinden under sommaren. Jag lovar. Men nu slängs de. Men naturen känner ingen tvekan om att kunna göra det där bygget och presentera det där förvandlingsnumret igen. För energi är inte ett problem. Det finns hur mycket som helst. Detta faktum känner naturen. Människan också. Som har problem med omvandlingen av energi iof. Sammanförandet av grundkrafterna och det. De stora frågorna. Ja och sätt att hålla demonerna instängda i sina burar för evigt. Lyckas vi inte med det blir allt det där ickefrågor. Såklart.

Men min vecka slutar då alltså här. Helg om en stund. En helg jag skall använda till att renovera Hulken, ja pelletsbrännaren. Nästa vecka är det dags att börja värma upp den här kåken en vintersäsong igen. Om det går att få tag på pellets. Det vet jag inte ännu. Världen är ju galen. Man kan inte vara säker på något alls. Den dyraste uppvärmingssäsongen någonsin ligger i alla fall framför oss nu. Så verkar det ju. Dyster känsla där. När man trodde man tagit sig ur misären blir man ditskickad igen. Eller, ja det är väl en bit dit. Vi har inte skalat med en enda millimeter ännu. Och många millimetrar skall man skala innan man är i misären igen. Det ordnar sig. Det tror jag. Troligen. Visst!?

Trevlig helg kamrater. Utropat rakt ut i tomheten från ett kontor under nedsläckning på en kulle i Los, men men med en uppriktig önskan om att just du som läste ända hit skall få en riktigt bra helg. Bedriften. Den. Du. Nu.

Njut!

Categories
Swedish

How MQTT on Narrowband-IoT Can Ruin Your Project – Embedded Computing Design

But VSCP is a perfect match! (If I may say so myself… :/)

MQTT is a popular protocol for connecting Internet of Things (IoT). But it’s incompatible with Narrowband-IoT (NB-IoT) – an increasingly popular communications standard for most IoT projects. It works fine during prototyping, giving companies the false impression that MQTT is the right choice of protocol.But chances are high that products using MQTT will suffer performance issues or completely malfunction when they’re in the field. This problem is exacerbated by the fact that many manufacturers and system integrators aren’t aware of the consequent risks: high-expense support efforts, the need to reengage development teams, problems in distributing firmware updates to the device fleet, and product recalls.

Source: How MQTT on Narrowband-IoT Can Ruin Your Project – Embedded Computing Design

Categories
Musik

JoJo

Ja jag säger då det…
Categories
Betraktelser & Berättelse

Vill ha

hard cash on a briefcase
Photo by Pixabay on Pexels.com

Jag sover som en av de äldsta stenarna i natt. Upp en gång. Det är ner i antal med ungefär fem ggr. Gott såklart. Den uttröttades sömn. Alla (nåja nästan) system avstängda. Hibernerad.

Vaknar inte förrän sju så sovmorgon kan man kalla morgonen. Skönt det med. Finns ingen brådska, Uppgifterna är bara ner till kontoret bara och kolla mail och dricka te – sen städa.

Så det är här på kontoret jag sitter nu. Stearinljuset är tänt. Tekopp, rykande, på bordet. All mail avklarad som för övrigt bara bestod av ett femtiotal mail idag, de flesta utan intresse. Läser nyheter. Som inte piggar upp. Dricker te. Som lindrar. Känner tomheten och längtan efter att få börja koda.

Ypperlig vecka f.ö. Stora framsteg med koden till de nya korten. Grundfunktionaliteten snurrar nu som den skall. Men det skall skapas användarkonfiguration och fixas en massa annat också så mer tid skall läggas där. “Klar” tar mycket tid ännu. Som vanligt.

Säljer en serieadapter igår för tretton spänn. Frakten är tjugosex spänn. Hela försäljningen skapar fyra bokföringsunderlag eftersom kunden betalar med Swish. Sen skall saker packas. Etiketter skrivas ut. Postas. Inte många som lägger så mycket tid på att tjäna tre kronor. Skatt på det. Tio kostade väl adaptern i inköp skulle jag tro. Men lådan med dom har legat här i snart tio år nu så dags att skeppa ut. Har ingen större användning av dom längre. Hörde till andra projekt. Andra tider.

Kan inte hjälpa att det fortfarande känns gott att leva. En skittid, javisst, men allt sådant där brukar ta slut. Man härdar ut. Måste. Mycket mer kan tas ifrån mig innan jag ge upp. Inser det. Det är så lite man behöver. Egentligen. En liten stuga långt in i skogen vore väl egentligen det bästa. Eremitisera tillvaron. Fast egentligen är vi väl där redan nu. Eller jag. Stort gult hus på kulle. Men mest bara jag.

Civilingenjörerna, dom som var minst intresserad av vad de gjorde och därmed sämst blev alltid chefer/projektledare. Jo, andra ingenjörer också. Ja nästan utan undantag. Chef/projektledare blir man tydligen inte på chefsmeriter. Ja det tror jag att jag har empiriskt underlag för att säga. Det är en snett uppåt förflyttning för att bli av med folk. Synd är det såklart om dom som hamnar under de där cheferna. Fast en del blev såklart bra chefer/projektledare också. Det finns sådana. Fast tveksamt om det är slumpen som skall avgöra det. Att man har det som system. Skjuter långskott utan kikarsikte.

Fast mellanchef är väl inte en så lätt tillvaro. Skit nerifrån, skit uppifrån. Älskad av ingen. Bara pengar och beröm som drivkraft. Sånt man står där en dag och ser tillbaks på och undrar “varför i helvete då!

Slurp. Dricker te. Gott. Ganska. Hade varit godare med kaffe. Men då hade hela dan blivit förstörd. Klarar ett kok, Det efter lunch. Något att längta till. Längtan skall man aldrig göra slut med för tidigt.

Men dags att slurpa i sig det sista i tekoppen och vandra upp för trapporna och fatta dammsugare och mopp. Hörsnäckor i. Sen går det där som en dans.

Torsdag. En dag i livet. Jodå. OK.

Categories
Musik

Hälsingemusik