Categories
Swedish

Repänden

Repänden funnen. Följer den. Uppdraget nu är att Få “småtrådarna” på bilden ovan att gå till rätt ställe. Dagens jobb alltså.

Categories
Swedish

Sådana tider

black and white photo of clocks
Photo by Andrey Grushnikov on Pexels.com

Går förbi studion och studiodatorn idag. Ja ärendet är ett annat. Behöver en pärm som finns i ett rum bakom de där grejerna. Men när jag går förbi så suger det liksom till i trakten av magen. Troligen finns det en musiktarm just där det suger. Jo, ja, definitivt, jag vill nog sitta här en stund. Snart. Tänker man. Hämtar sin pärm och glömmer alltsammans. Som vanligt.

Det kreativa kaoset råder här just nu. Inget och mycket blir gjort. Stressande. Men hör till. Det är som en hög med rep. Många rep. Många ändar. Man måste bestämma sig för vilken man skall börja med. Ta tag i en specifik repände och köra. Väl där är det inga problem. Det är det där att välja repände. Alltså där nu.

Får ved hemkörd idag. Priset går upp. Hela tiden. Frågar om pelletsen. Jodå. Pris. Upp upp upp. Snart på dubbla priset mot förra säsongen. Det blir en tuff vinter. Stort hus här. Finns det pristak? Troligen inte. Var går smärtgränsen? Man skulle kanske köpt pellets istället för bil för sparpengarna. Men så dags att tänka så nu. Fast utan bil är man ingenting här på skogen. Var nödvändigt.

Förresten är vår gamla bil till salu. Ett kap vettu! Slå till. Men tydligen redan såld. Ja jävlar… Tänkte länka.

Bära in ved imorgon alltså. Man får sysselsätta sig. Troligen går det att fundera samtidigt. Oftast gör det det när man kroppsarbetar. En av fördelarna med sådan aktivitet. Kanske kan jag hitta repänden där. Idag efter stigarna hittade jag den inte. Men sökte.

Träffar en man idag som aldrig fått ett tack. Han har jobbat många, många, MÅNGA timmar gratis för en här byn. Men aldrig ett “tack“. Visst är det hemskt. Jag berättar om min vision om att vi andra, vi som inte gör ideellt arbete, skulle ordna en fest för dem som gör det. Fira dom en dag. Vi skall vara servitörer och underhållare. Tacka alltså. Alla dom som aldrig får ett tack. Brandmän. Sjukpersonal. Folket i idrottsföreningar och andra föreningar. De som bygger landet. Eller gör det beboeligt om man så vill.

Fast i Facebook och Bonde Söker Fru tider så har folket som inte bygger landet tid för dylikt. Icke!

Synd!

Det största som händer under morgondagen är troligtvis sophämtningen som inkluderar grönt kärl. En varannanmånadshändelse. Det ni. Det är inte varje månad en sådan händer. Man får stå i givakt när bilen kommer brummande upp för backen. Göra honnör när det bruna 1/8 fulla kärlet lyfts ombord och sen honnör när det gröna 1/3 fulla kärlet lyfts ombord. Eller också skall man helt enkelt skjuta salut. Med älgstudsaren. Eller kan-onen. Ja eller sjunga en stump. Du gamla du fria kanske. Eller en snappsvisa. Ja varför inte?

Såg inga indianer i skogen idag. Dock en jägare med hund. Han sköt inte efter mig. Jag blev mycket glad för det. En bra dag efter stigarna alltså. Man ser alltså inte ut som en björn. Tack och lov för det.

Kanske skall man helt enkelt gå och lägga sig. Låta det undermedvetna söka efter repändar. Sådant där är bäst lämpat just för det undermedvetna faktiskt. Finns inte samma blockeringar där som i det medvetna jaget. Kräver såklart att man måste lita på den där i det närmaste magiska gåvan. Men det gör man ju. Har använt den hela livet. In med mängder av information. Gör annat. Ut kommer allt sorterat och katalogiserat. Utan minsta ansträngning sker det där faktiskt. Fantastiskt och gratis och något alla har men få använder sig av.

Dagen kan väl summeras som att det är rätt gott att leva också en vanlig måndag i livet. Trotts brist på rep att följa går det leva och le. Liksom.

Categories
Swedish

En stackars socialist måste rösta för demokratins överlevnad

I förra valet 2018 var jag förstagångsväljare. Där bröt jag alltså mot en princip som jag hållit fast vid under ett halv

Source: En stackars socialist måste rösta för demokratins överlevnad

Categories
Musik

Hälsingemusik

Categories
Swedish

Att vänja sig

En lampa blinkar frenetiskt ovanför mitt huvud. Lysrör Många. Där i taket. Alltid något som är trasigt. Livsfarlig operation på vinglig tremetersstege är nödvändig för att kunna byta. Men man måste såklart. Också som pensionär. En dag kommer det där bli min död. Om jag nu inte lyckas byta ut lysrören mot andra ljuskällor innan dess. Men också det kräver såklart stege. Livsfara föröver.

Försöker vänja mig vid att det står (och skall fortsätta stå) en annan bil på gården. Bensin bytt mot diesel, ja vänja sig vid det också. Det mesta annat nytt det med. För mig i alla fall. Mycket finesser. Bäst hittills en fungerande radio med aux-ingång. Som man längtat efter det. Men fartkontroll, backsensor och annat jox är väl kanske bra att ha det också. Åtminstone är det mer som kan gå sönder. Men ännu lever vi i det otrasiga bilarnas lyckliga tillstånd här i huset. Om jag känner livet rätt så är det inte på något sätt bestående det tillståndet. Men man får väl njuta av den tid man har i ovetandet om kommande trasigheter.

Det rings och levereras artister till Hälsingetoppen. Jodå det går det också Stolta mammor mest. Klart man skall vara stolt över sina barn. Det är jag med. Och finns Hälsingeanknytning så adderas man såklart till den växande listan.

Helt slut egentligen efter bilköp och annat. Satsar hårt på att vila under lördagen och det går ganska bra. Men blir inte riktigt av med allt det trötta till idag. Ger mig på att klippa gräsmattan. Ett plus två timmars jobb här på kullen. Får sätta mig och vila tre gånger. Man är på väg utför. Tydligen.

Man får väl lägga sig tidigt ikväll för sakens skull. En eftergift till slöheten. Lägger man sig före elva vaknar man före fyra. Pigg. Men ibland är det helt enkelt värt det. Tro det är så ikväll. En bra bok (och det har jag) kan ev. ta en hela vägen fram mot tolv. Då finns alla chanser för uppvaknande vid rimlig tidpunkt.

Sex grader där ute. Sjunkande. Ger en otäck känsla av vad som är på väg. Nu har vi bundet elavtal här och värmer med pellets, men i alla fall. Den här vintern kommer nog bli tuff för Europa. Men vi lär oss kanske något också. Och kanske kan det här föra oss närmare varandra. Det är genom samarbete man vinner segrar. Solitärer och söndrare är bara förlorare och ensam är alltid svag, svagare, svagast.

Elavtal har dessutom ett slutdatum. Så in-the-end är vi alla där i skiten. Men man får väl utropa skogen utanför fönstret som sin egen. Som gamle grannen Nisse gjorde. Ja och ta yxan och ge sig ut och hugga. Hela kullen ett kalhygge om några år. Man står där oförstående och undrar hur det gick till.

Men i kris är det skönt att inte ha skulder och lån. Den läxan har jag lärt mig. Finns en frihet där. Man kan med lätthet ställa ner och sänka ner och överleva om det behövs. Inga mössor behöver tas av och inga nackar krökas under det att böner och vädjanden framförs till höga herrar/damer som helt plötsligt sitter med makt och njuter av den genom att förnedra dem som de är satta att hjälpa. Tro mig världen är full av sådan människor. Fler än man någonsin kan tro.

Lillkatten tar en mus ute vid äppelträdet när jag sitter och vilar mellan gräsklipparmomenten. Det skall lekas med det arma djuret såklart. Under en stund möts musens och min blick och jag ser ett vädjande i den där blicken. Men jag gör inget. Tänker att det där är något mellan katten och musen. Nu kan jag såklart inte förlåta mig själv för att jag inte gick emellan. Passivitet är detsamma som… ja vad då?

Vänjer sig – det gör man aldrig!

Categories
Swedish

Födelsedag

white and blue floral table lamp
Photo by lilartsy on Pexels.com

Tjugotvå år. Sug på den. VSCP idag. HURRA!