Categories
Swedish

Lampan

Egentligen är det bara den där lampan som inte lyser. Den som sitter utanför källartrappen. Svart. Dag som natt. Har såklart undrat om det inte är lampan som har gått. Det händer ju det också ibland med LED-lampor. Men så har jag noterat att statuslampan på reläet som styr den inte heller lyser. Så fel någonstans. Och där har det stannat sedan jag noterade det hela.

Styrningen av den är lampan sker med VSCP och ett eget kort. Eller snarare det är node-red som styr lamporna här i huset. Och den här och några till styrs sen med VSCP. Så egentligen är det alltså en hederssak att den skall fungera.

Så upp med VSCP-Works och koppla upp mot Paris-module som styr den här lampan. Där kan man koppa direkt till modulen. Fippla med bitarna. Jodå modulen fungerar. Lampan tänds och släcks om jag hanterar allt manuellt. Kommunikationsfel alltså

Paris modulen kommunicerar över ett CAN nätverk till en Raspberry Pi som sitter i källan och som har en VSCP server. Det här är en del av styrningen av Hulken och varmvatten. VSCP servern här nere pratar sedan över Ethernet och tcp/ip med node-red som körs på en server på kontoret.

Jag testar alltså att skicka de event som efterfrågas till VSCP servern i källaren. Det fungerar. Reläet tänds och släcks och jag får tillbaks de event som jag förväntar mig som bekräftelse. OK troligen problem i node-red alltså.

Ja och jag hittar snart felet i konfigureringsfilen för node-red där lite hjälpkod i node.js som behövs inte laddas. Blev säkert fel när jag uppdaterade servern för ett tag sen. In med den där koden och återstarta och sen är allt OK igen.

Själva resan i felsökningen är inte ovanlig. Och man kan börja den uppifrån eller nerifrån som jag gör här. Det finns alltid en tillfredställelse i att lösa problemet när man hanterat något systematiskt. Det är det här också. Mycket. Jag inser också något annat…

Det finns inte en chans att jag kan avsluta mitt arbete med VSCP. INTE en chans!

SUCK!