Categories
Musik

Hälsingemusik

Färska grejer
Categories
Betraktelser & Berättelse

Mono

En sista skogspromenad innan snön hindrar allt det där, om man nu inte vill pulsa tills man går under och stannar där under träden i mossan för alltid.

Man kan försöka sig på skoglig monokultur i bolagsform så att man blir blå. Men ett och annat träd kommer ändå alltid att bejaka mångfalden. Det är här livet finns. Tydligare kan det inte bli.

Det lyser rött mellan granarna. Måste undersökas.

Är det en dödskalle? Alger (Trentepohlia) eller rödfärg. Lyckas inte avgöra. Men den röda landlevande algen är aldrig så intensivt röd som just här.

Ja och en smiley bredvid. Rödfärg då kanske. Eller humoristisk trentepohlia. Skogens sista hälsning innan snötäcket ligger där och gömmer allt.

Vi åker hem igen. Rätt nöjda. I vår kommer vi tillbaks igen så fort snön har smält bort. Självklart är det så.

Categories
Swedish

Våra vänner

stars
Photo by Philippe Donn on Pexels.com

Dåså, då snurrar dom igen mina maskiner. Maskinerna är våra vänner. Visst är det väl så. Tänk så mycket tid som sparas med tvättmaskiner, spisar, mikrovågsugnar och annat. Fast i slutänden handlar det såklart vad man gör under den där insparade tiden. Hur man använder den? Kollar på Facebook…

Men det är verkligen upplyftande att titta på CPU utnyttjande på de nya maskinerna. Först och främst åtta trådar. Som knappt jobbar alls. Man kan börja flina av att se sådant såklart. Ännu en skada ät det troligen att man flinar över sådant.

Det är snö på väg hit till kullen och byn. Mängder. Helt enligt programmet f.ö. Till allhelgonahelgen har alltid snön kommit. Ända sedan jag var en liten plutt. Ja lägg till eller dra ifrån en fyra veckor på det. Gausskurvor och fördelning enligt dem. Toppen vid allhelgonahelgen oberoende (än så länge) av en värld som svettas ihjäl.

Fast jag är ju inte helt förtjust i snöande då såklart. Men har varmt inne och man behöver ju inte gå ut för annat än att skotta bort den på några utvalda ytor. Det är ju motion och just det är sådant som folk normalt betalar för att få utföra. Så vinst igen för mig. Helt utan ett endaste friskvårdsbidrag.

Fast det finns fördelar med snö också. Fört och främst ljuset. Men också tystnaden. Knarret av kall snö under vandrande skor går inte av för hackor det heller. Speciellt om det är natt och universums allt annat hänger där klart och mäktigt ovanför och norrskenet sprakar som ett sent och tyst (man ser det på håll) disko i ett av alpernas döende skidhotell. Basen som trycker på är ens eget hjärta. Dong, dong, dong… Liv.

Kör nog vidare med hårdvara. Kan nog inte lägga av. Lite av en curse det där också. Att man måste. Varför det? Det finns så många sådana saker. Som det här skrivandet också. Varför det. Musiken? Varför det? Jo för att man måste. Det är den man är. Blev.

Men som en eftergift till ett mer live med just liv istället frö bara arbete så skall jag nog göra en liten rockad här på de tvåhundrafemtio kvadratmetrarna kontor.

  • Flytta studion till det nya köket.
  • Lagret till där studion är nu.
  • Verkstad samlad här där jag sitter.
  • Servrar får också komma in hit i värmen.

Kan det bli bra måntro. Musik möjlig att tillverka även under vintern. Istället kyligt när man vill hämta något ur hyllorna. Vad är viktigast?

Annars är det en öppen vecka föröver. En helt vanlig vecka utan några speciella händelser. De veckor man älskar.

Categories
Swedish

Old is new <

En plus tio år gammal server för 850:- spänn och ett plus tio år gammal moderkort för 200:- förändrar tillvaron radikalt här på kontoret. Tänk att det kan bli sådan skillnad. Men det blev det. HURRA!

Återstår gör nu att bygga en ny server av mitt gamla moderkort och lite annat jox som ligger här och skräpar. Kan väl ta någon dag det också. För tid tar det. Inget funkar liksom bara av sig själv. Fast det har ändå varit smidigt om man tänker på att jag rensat en server som snurrat plus tio år och innehöll det mesta man kan tänka sig. Allt uppe igen och legacy grejer borta. Glädjeutandning på det.

Tur till elektronikåtervinningen alltså nästa vecka. Denna gång för att lämna grejer istället för att hämta. Hustrun lär dåna.

Men fredag. Japp. Kvällen ledig. Gott. Skall nog ha ledigt imorgon också. Hela dan. Bara jäsa. Kör igen på söndag.

Nöjd släcker jag på kontoret och vandrar upp för trapporna…

Categories
Swedish

Hälsingetoppen

roll of american dollars tightened with red band
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Hälsingetoppen. Ny lista igen. Det är som om året består bara av fredagar i år. Joho, inflation i fredagar. Håll till godo med Hälsinglands (Världens?) bästa musik kamrater.

Spellistan finns som vanligt här. Spelas lämpligen upp scramled/slumpvis för att få den bästa upplevelsen.

Nya hjältar denna vecka är

Norra Ren, punk från Bollnäs
Crowse Nest, Gittarist från Ljusdal (Angeline)

Disclamer: Det här är ingen tävling. Det finns ingen första eller sista plats. Bara Hälsingemusik ordnad efter hur mycket den spelas på Spotify. Enkelt eller hur?

Categories
Betraktelser & Berättelse

Nytt

Ny server damp ner från Tyskland idag. Ja “ny“, eller nej “ny“, den är gammal. Men har ändå 32Gb och en snabbare processor och lite ammat skoj.

Så nu flytta över allt från den gamla servern till den här nya. Passa på att uppdatera och strukturera lite på samma gång. Ja “strukturerar” försöker jag göra många gånger i olika situationer. Det går bra ett tag. Men spårar ALLTID fort ur till något ostrukturerat och rörigt. Entropi ni vet. Naturlagar. Varför kämpa emot.

Två nätverk på den nya maskinen. Undrar vad man skall fixa med det. Brandvägg tänker man. Försöka skapa något slags DMZ.

När den här snurrar så skall jag passa på att byta kort på min egen maskin också och sen använda det kortet som en publik server som står här lokalt i huset. Att användas för VSCP demos. Har man en gigabit lina så har man.

Så efter det här så är grejerna “bara” tio år gamla. För en del kanske det inte är ett lyft men här är det alltså det. Jag kan inte programmera fortare än så…

Annars har bara Ljusdal hänt idag. En tur dit och en tur hem. Inget att berätta för världen om.

Nu skall jag installera och installera och installera tills jag blir så trött att jag inte längre orkar installera och installera och installera.

Liksom.