Categories
Swedish

Nynnande

animal avian beak bird
Photo by Pixabay on Pexels.com

Hel fredag borta. Österut. Ser folk. Pratar med folk. En person nynnar till och med. Jag älskar personer som nynnar spontant. Visst är det härligt. Dom kan liksom inte hålla sig. Måste få ur sig lite toner. Delar med sig. Alla runtomkring blir glada. Ja åtminstone i alla fall jag. Lättgladd.

Fast nu hemförd västerut igen. Får åka in till den lokala affären och be om ursäkt när man återvänder till byn för sveket. Kapitalism råder inte här. Jo en som står för den. Jag är en svikare. Stupstock pekas det mot. Som vanligt. Handlaren före förlät och förstod. Vet inte om Malla och gänget gör det. Har ännu inte frågat. Men står för mitt det gör jag. Annars hade jag inte funnits kvar ändå. Summa plus och minus och allt blir noll. Så varför bry sig. Lullighetens arga armeer berör mig icke.

Men man kommer inte undan att det är fredag och att till och med fredagen närmar sig sitt slut. Ingen större ide att krypa ner i projekten. Så det är som det är. Möjligen skall man satsa på en tupplur i den gröna IKEA soffan. Så att man orkar med en film sen. Det är sådant där som tål att tänka på. Ja som låter rätt frestande ju mer man tänker på det.

Ja varför inte liksom

Categories
Musik

Hälsingetoppen

pexels-photo-65718.jpeg
Photo by Stephen Niemeier on Pexels.com

En ny utgåva av Häslingetoppen innebär såklart att det är fredag. Hur skulle det kunna vara något annat. Va!? JA och det är såklart både listan och spellistan som har uppdaterats. Man kan lyssna på Hälsingemusik hela nästa vecka om man så vill. Jodå veckan efter också. Sex dagars obrutet lyssnande serveras! Serru! Fast själv kan jag tycka att det kan vara bra med lite input utifrån andra landskap och länder också. Spellistan finns hur som helst här närhelst du behöver Hälsingetoner i dina vackra öron..

Nytt denna vecka är

Samtliga hittade och funna och rapporterade av den gode Lars Ljungström. Gammal (nåja) popstjärna från Hudiksvall. Vill ni lyssna på hans musik (den gode mannen går under epitetet Ljusdals Bop Dylan) så finns han här och här.

Själv ligger jag på plats 262 på listan idag. Det är såklart väldigt nära en bottenplacering. Men det kan jag leva med. För att det här handlar inte om mig. Inte alls faktiskt. Man kan göra saker för att andra skall höras och synas också faktiskt. Jodå, det är säkert. Allt är inte jag och jag och JAG. Näpp! Så för att andra skall höras. Här är veckans Hälsingska lista. Det är jag som publicerar den. Utan annonser eller förhoppningar om att lyfta särskilt långt från plats 262.

Serru!

Categories
Swedish

Jacobs stege – Avsnitt 7 | SVT Play

Underhållningsprogram med Jacob Dahlin. Medverkande: Benny Andersson, Kalle Moraeus, Lena Philipsson, Sven Wollter, Tommy Körberg, Karin Glenmark, Brigitte Nielsen, Lena Andersson, Siw Malmkvist, Anni-Frid Lyngstad, Anna-Lotta Larsson, Maritza Horn, Barbro “Lill-Babs” Svensson, Pernilla Wahlgren, Anne-Lie Rydé, Ingela “Pling” Forsman, Nanne Nordqvist (Grönvall), m.fl.

Source: Jacobs stege – Avsnitt 7 | SVT Play

Categories
Swedish

Läsa eller lyssna på en bok? Sak samma för hjärnan – | forskning.se

Vissa tycker det är fusk att lyssna på ljudböcker Men för hjärnan spelar det ingen roll om orden kommer via öron eller ögon.

Source: Läsa eller lyssna på en bok? Sak samma för hjärnan – | forskning.se

Categories
Swedish

EU-krav Kan Kosta Dig en Halv Miljon I Renoveringar | Villaägarna

Husägare tvingas renovera för en halv miljon kronor för att uppnå EU:s klimatmål – trots att svenska hus nästan är utsläppsfria. Vi säger nej!

Source: EU-krav Kan Kosta Dig en Halv Miljon I Renoveringar | Villaägarna

Categories
Betraktelser & Berättelse

Tom

white metal cart inside room
Photo by Rene Asmussen on Pexels.com

Jodå, det är helt OK vettu. Fast inga priser idag heller. Eller utmärkelser. Fast å andra sidan finns inga priser på mitt huvud heller. Vad jag vet. Inte finns här heller talkörer med skrikande motståndare strax utanför tomten. Det liksom tuffar på ändå. Lite Status Quo på kullen. Jo jag hör lite.

Jag har nyss stoppat i mig lite rester där uppe. Vi äter upp våra rester här i huset. Har väl alltid gjort. Kastar mycket lite. Och kastas det så går det i komposten för växthusplantor att växa i om ett år eller två. En olaglig kompost f.ö. Kommunala byråkrater har bestämt att det numera skall vara varmkomposter. De kalla – som dom då – sålde till oss duger inte längre. Det spelar ingen roll att naturen sysslat med kall kompostering i miljarder år. Kommunbyråkraterna vet bäst.

Just nu puttrar kaffet igenom bryggaren. Det låter ganska behagligt kan man tycka. Doftar gott också Lillkatten har lagt sig i en skrivbordslåda i en gammal Edsbyskrivbordshurts som jag har stående på ett bord. En trygg plats såklart. Kattkurr med tillhörande katt är trevligt sällskap för ocool gubbe.

Fast igår tankade jag alltså människor då, välbehövligt eftersom just den tanken var helt tom. Det är den alltså inte längre. Epitetet eremit håller inte riktigt längre då i mitt fall. Nope.

Sover hela natten. Från strax efter tolv till sex. Det är sådan gånger man blir orolig. Det där händer nämligen inte allt för ofta. Så “utvilad” kan man lägga till dagens epitet på sig själv.

Det där Linux då” säger en man till mig igår. “Hur gick det med det?“. Ja och jag försöker berätta att “det där Linux” sitter i nästan varenda maskin han använder. Fast han bar en sådan där topp brass så antagligen är hela hans värld mac-baserad. Och då är det ju Steve Job som programmerat och tänkt och … ja ja vet inte vad. Att det sitter open source grejer i botten och toppen och på sidorna där också det vill han inte veta. Så jag berättar inte det. Det är liksom ingen ide.

Jag har inga höga tankar om intelligensen hos mac-användare. Nämligen. Det måste vara något som fattas i huvudet där. Men den här mannen var nu hur trevlig som helst så han kan vara användare av andra familjers OS och därmed inte behäftad med det där speciella mac-lytet. Jodå sjukdomen har spridit sig till Ttttttttesla också. Ja och handväskor, klockor och skor där sjukdomen grasserat i årtionden.

URK är det enda man kan säga om det där. Möjligen DUBBEL-URK. Religionernas dumskallesamlingar av otänkande fanatiker.

Fast frihet. Får man lägga 250 tusen på en ful handväska borde man väl få köpa en telefon för femton. Va!?

Jodå.

Programmerar vidare jag.

Fast…

Kaffe först. I en gratis reklamkopp. Fast vissa måste ha en för femtusen spänn. Är inte avundsjuk på dumheten. Kommer aldrig att bli.

Nej då!