Categories
Betraktelser & Berättelse

Att “törgå”

person standing in pathway
Photo by Lisa on Pexels.com

Backa-Jan skulle väl varit här med en låda semlor redan vid det här laget. Jag kommer alltid att sakna de där första som bara liksom dök upp en dag och framförallt hans skrockande när han äntrade dörren här på kontoret med lådan i handen. “Kaffe med mjölk”. Jodå. En kanna. Eller två. Innan han drog iväg och fikade på nästa ställe.

Ibland bar jag ute på mina promenader när Janne kom hit. “Är du ute och törgår” var kommentaren när jag kom hem en sådan gång. Att “törgå”, eller “torrgå” alltså promenera utan mål, gå utan någon nytta med gåendet. Ett bra uttryck. Törgår, ja det är vad man gör och fortsätter göra. Så ser du mig efter en väg utan bil i närheten så vet du att det är det jag gör. Står det en bil i närheten så har den gått sönder. Troligen.

Så pratar man i snobbiga Järvsö alltså. Bonnläppar med slalombacke.

Här upp pratar vi rikssvenska uppblandat med en del “snöger det” (“snöar det”) och andra spännande uttryck. Bevis på att vi befinner oss utanför tullarna.

Dialekter är försten härliga. Inget man skall träna bort.

När en del släpper en ny musik så hamnar dom i tidningen och intervjuas i lokalradion. Ja vissa hamnar till och med på rotation hos lokalradion. Jag undrar lite varför det alltid är samma personer. Borde det inte finnas en hel hög nya unga artister som vill synas? Nejdå. Jag talar inte i egen sak här. Själv är jag helt nöjd med läget som det är. Men tycker alltså det är synd om dom som vill synas. Speciellt unga. Jag var själv en sådan en gång. Ung alltså. Med vilja att synas. Nu gammal . Inte den viljan. Befrielsen.

Fast uttrycker man att man inte är intresserad av fame and fortune så tror en del att man ljuger. Så förbannat rotat är det där i samhället. En sådan förbannad livslögn. I det lilla finns glädjen och sanningen. Sådant lär man sig. Allt det där man sägs skall längta till leder bara till ofrihet. Ju längre bort från allt dylikt, desto friare är man. Serru! Problemet är att man måste bli gammal för att fatta och sen tro på det.

Jämvikten är allt.

En vind drar över kullen idag. En kall satans vind. Alltså fryser jag. Jo utan vind också. Men mer nu. Mycket rent utav. Vinterhelvete. Borta är upplevelsen av sköna pudersnö-skottar-mornar.

Shuntar upp. Hulken står och hoppar. Pelletsintaget i hans mun är som en flod som kastar sig ut för en bergssida. Woooooooffffff. Men. Värmen tiltar. Inne. Jag fryser lik förbannat. Har jag sagt “vinterhelvete“? Kan hur som helst ändå inte sägas tillräckligt många gånger. Snälla Vasaloppssöndag kom till oss. Avsluta det här.

Posten vill ha +300 spänn för att ta in ett paket med en lysdiod a sju kronor. Upprättande av tulldeklaration. Död åt dom. Men man behöver inte ens lyfta ett finger för att den önskan skall realiseras. Dom sköter det så bra själva. Idioter. Man får leta några bilder på höga chefer där och göra piltavlor så man får avreagera sig.

För övrigt tror jag att det däremot tog slut på saker att klaga på i och med detta. Lovar dock inte att mer gnäll inte kan uppstå senare.

Nu skall jag knappa vidare…

Categories
Musik

Bob Dylan Nobelföreläsning | Svenska Akademien

 

Bob Dylan under sitt första Stockholmsbesök 1966. Foto: Ronny Karlsson/DN/TT © THE NOBEL FOUNDATION 2017. The Nobel Foundation has not obtained the right to assign any usage right to the Nobel Lecture to any third party, and any such rights may thus not be granted. All rights to the Nobel Lecture by Bob Dylan are reserved and the Nobel Lecture may not be published or otherwise

Source: Nobelföreläsning | Svenska Akademien

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Aftonen och morgonen av Ken Follett

Har man läst “Svärdet och Spiran” så måste man väl också läsa den här också. Skam vore det väl annars (på torra land). Och visst det är en bra bok. Follett är och förblir en mästare, Men någonstans skaver det lite. Känns det inte som om den är skriven efter en mall? Valfiskmodell och allt det där. Jag föredrar lortighet, överraskningar, passion och fyrverkerier framför perfekt och bra. Men läsvärd. Visst. Mycket. Våra vikingar förekommer flitigt i den och man får skämmas (lite) för vårt äckligt brutala ursprung.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Oxdragarveckor

ethnic farmer with bulls plowing land in countryside
Photo by Mehmet Turgut Kirkgoz on Pexels.com

Några dagar kvar sen startar oxdragarveckorna för de flesta. På med oket bara och börja dra det tunga lasset under svettiga dagar ändra fram mot påsktider då det åter finns hopp om en ledig dag eller två.

Själv välkomnar jag såklart det där. Vanliga veckor. Härligt långa (i teorin) veckor. Timmar som kan användas och brukas till utveckling. HURRA!

Men påsken infaller under mitten av april i år så det är väl ingen större fara för någon egentligen. Med ljuset kommer tidens hastighetsökning. Tjooooooooaaaaafffff så är det påsk liksom.

Fast så mycket oxdragande är det väl inte här. Mer utförsåkning. Pulka ner för backe. Skidor nerför opistad tämligen brant fjällsida fylld med lössnö. Njutning. Men varför inte. Man får unna sig.

Men att vi hänger upp året på religiösa högtider fortfarande 2022 är väl rätt sorgligt. De flesta av oss har väl än slutat tro på tomten. Vi borde definitivt gå tillbaka till mer vetenskapligt upphängt firande. Solstånd och annat fint som förenar oss över hela jordklotet. Kyrkan har stått för tillräckligt mycket ondska. Fel. Kyrkans företrädare har. Frågan om det inte är just där som själva ondskan har sitt ursprung. Med det sagt så finns det många människor som gör gott i den världen också. Men de är, märk väl, få.

Så för min del. Riv katedralerna. Bygg hem för hemlösa och obemedlade på deras platser. Varför tycker jag så. Jo, därför att de ondskefullaste människor jag träffat i mitt liv har varit verksamma i den där världen. Om man inte har den erfarenheten själv är det bara att iaktta historien. Inte fan har kyrkan och religionerna gett mänskligheten mycket tröst. Mest herrar som skall tjänas och tunga kors som skall bäras av vanligt folk har kommit därifrån.

Åt helvete med det där.

Måste hämta mig några bondkakor…

Nu hämtade. Bättre. Men det krymper i burken. Orrrrroande.

Här på kullen finns inga kyrkor eller altare. Fast en kyrka skulle i och för sig göra sig här. Men det finns redan en i Los. Av trä. Lätteldad.

Men med kyrka eller inte. Livet på kullen är gott. Hade jag förresten pengarna så skulle jag bygga ett torn. Möjligen två. Mer glastak. Sen kunde man ligga där i tornet under stjärnklara nätter och studera stjärnorna och förundras över guds universum. 🙂 Nåja. Vårt. Han/hon/det/gud allt det där vettu. Inga prästuslingar behövs som mellanhänder där.

Los förresten. Många skriver “Loos”. Hittepå såklart. Finns ingen som helst substans i det där. Dumheter! Kanske prästen som kommit på det. En bulla har utgått att en mycket oansenlig by skall få ett till “o” i sitt namn för att bli ännu mer bortglömd så att ingen längre hittar dit.

Försök mata in “loos” på er GPS så får ni se. Idioter!

Korkat.

Det fin sviktigare strider.

Fast nu känns det ändå som om jag lyckats reta upp en och annan. Det kallar jag dagsverke. Japp. Utfört redan innan tio på förmiddagen. Effektivitet!

Men nu har jag inte tid med er mer. Dra åt helvete alltså. Men gör det med ett 🙂

Categories
Betraktelser & Berättelse

Tror att jag stannar inne