Categories
Betraktelser & Berättelse

Moralismens höga häst

Så är snart arbetsdelen av fredagen avslutad. Grön IKEA-soffa och avkoppling återstår för min del. Nog så. Sen helg på det. Vila.

Mer än så kräver man inte nu för tiden.

Bra så.

K är på 60-års fest. S.k mogen fest. Ungdomar undviker. Leder festandet med 100 mot noll här nu. Men inga problem med det såklart. Normalt skulle jag ha jobbat vidare men ikväll saknas suget. Får ta en titt på The perks of being a wallflower, en av de där favoritfilmerna man har på sin lista. Den slår an något speciellt inom mig den där filmen. Men risken för att titta sönder den är uppenbar. Vet inte hur många gånger jag har sett den vid det här laget. Otaliga äro de. Så troligen inte. Blir något Netflixtrams. Ser mycket trams.

Känner mig ändå nöjd med att bo i Los. Här känner jag egentligen ingen. Träffar ingen. Pratar inte med någon. Åtminstone inte vanligtvis. Ett besök på affären idag. Möttes inte av varesig en hälsning eller en nick trotts fredagsfull affär. Fullt så illa är det då inte varje gång man är ner dit. Lite artig konversation om väder, vid och minusgrader eller annat kan uppstå. Ett “ursäkta” när man tränger sig förbi någon. Eller “går före du” till någon som har lite varor.

Men gillar det där. Det här är ändå en självvald landsflykt och inget annat. Man får aldrig glömma det. Flabbandet får andra ta hand om.

Lillkatten plockar in sin femte näbbmus för dagen. Det skall plågas. Hon stolt såklart och utan känslor för en näbbmus, jag sitter här och lider och hör den där stackarn pipa för sitt liv. Tre av dom räddar jag och tar ut till kattens förtret. En lyfter jag ut som död. Hittills. För en som har svårt att hugga en julgran är det där inte så lätt såklart. Man älskar katten men inte dess handlingar. Jag antar det fanns dom som älskat en koncentrationskommendant på samma sätt. Rinner en annans handlingar över på den som bara älskar objektet som utför dom, men inte utför handlingarna själv? Handling: Att göra. Handling: Att motverka. Passiv eller aktiv. Moral är svårt. Så länge man inser att det är så klarar man sig rätt långt. Hindrar en åtminstone från att sätta sig på moralismens höga hästar och utropa sig som bäst.

Det hindrar iof inte massorna från att göra så ändå.

En fryst pizza står på menyn idag. Jodå, en sådan skall man väl klara av att bränna. För jag lyckas bränna det mesta. Har för bråttom eller glömmer bort. Är kanske inte så intresserad heller. Mat skall vara snabblagad. Helst inte av en själv heller. Ensam hade jag levt väldigt enkelt. Men inte klagat heller. Kanske får man whisky till det hela. Varför inte unna sig?

Men för att summera. En bra dag. Jag har fått rätt mycket gjort. Visserligen inte med full koncentration, men så är det oftast med fredagar generellt här. Det är också helt OK. I alla fall om andra dagar rullar på som de skall. Men oxdragarveckor också framöver. Det finns tid för koncentration . Det finns tid för vila. Ja kanske till och med lite tid för studiokalabalik. Gott liv i landsflykt helt enkelt.

Categories
Musik

En makalös manick och person

Låten verkar inte finnas på Spotify men här är den.

Categories
Musik

Kodarmusik

Categories
Swedish

Övertaget

Frågan är vad jag skall sitta?

Categories
Betraktelser & Berättelse

Från förr

book opened on white surface selective focus photography
Photo by Caio on Pexels.com

Sätter på kaffe istället för te. Bara det är väl något att skriva i tidningens helgbilaga om. Tycker vissa. Men vägrar blankt allt det. Trivs utmärkt i skuggorna. Fortfarande.

Får lite kontakt med Sluggo på Facebook igår. Vi har hälsat på varandra i en affärskö en gång i Gävle men annars är det nog fyrtio år och mer sen. Den kontakten är saknad. Vi har delat så mycket viktigt av ett liv. Förlåter hela den där desperata skiten med att finnas i Facebookvärlden bara för just det. Vi hade båda velat vara med på Jompas begravning men ingen av oss var det. Synd. Sen minnen. Gitarrer. Människorna. De som hör och har hört till avdelningen människor i ens liv som betytt mer än andra.

Att Sluggo skulle bli distriktssköterska trodde ingen. Vem såg det komma mer än han? Vi skall vara försiktig när vi destinerar folk efter vägar vi tror de är satta att gå. Nästan alltid har vi fel. Ge dem istället bränsle till de eldar de själva tänder och ni skall se på fan. Förvåning varje gång garanteras.

Kaffet smakar gott. Antagligen kommer jag att ha ont i magen resten av dan som straff. Men beredd att ta mina straff. De kalkylerade tar jag utan att tveka och utan att böja mitt huvud.

Kortmeningar. Kortstycken. Gillar. Fortfarande. Den som stör sig kan beträda vandringen till helvetet. Eller till en regnig plats där han/hon kan sitta och sura.

Idag och igår var tanken att jag skulle syssla med hårdvara enligt planen. Planen föll alltså redan första veckan. Men däri finns det verkliga problemet med ett sådant schema. Dyker man ner djupt i något så är det svårt att ta sig upp igen och sen ner i något annat. Det blir liksom inget effektivt utnyttjande av värdefull tid. När man är inne i något kan man lika gärna stanna där och vara effektiv. Istället bör man nog försöka bryta när man hittar en punkt där det känns naturligt att bryta istället. Problemet är alltså att hitta dom ställena. Ja och att följa planen. Dålig på båda, Men försöker. Verkligen.

Skitsnack.

Jag är bra på det.

Såklart.

Har flera års träning på det nu.

Men tränar fortfarande.

Serru!

Categories
Bilder

Senast lästa bok

Drömmen om Ester av Anna Jörgensdotter

I mycket känner jag nog att det här är en “konstbok“. Alltså i bemärkelsen “konstigt” skriven. En bok som är skriven för att hämta in litteraturpriser med. Men sen tar jag till mig Esters livsöde och nog slutar det med att jag gillar den här boken ändå.

Jo det gör jag. Orkar man med en annorlunda och bitvis ansträngande form så kan jag rekommendera den varmt.

Andra böcker som jag läst finns här.