Categories
Musik

Kodarmusik

Categories
Betraktelser & Berättelse

Inget kul

Dokumenterar och det är inte kul. Synd om mig. För jag måste sitta flera dagar till med det här. Men får man till kod så följer alltid dokumentation. Sen på det installation. Straffrundor heter det i skidskytte. Men man borde egentligen fått tårta istället när man är “klar“. Kan man då tycka.

Är man ett team så lämnar man såklart efter färdigt moment över till nästa i kedjan. Ljuvliga tanke tänker alla som sitter själv. Men det där innebär såklart att man tappar kontrollen också. Men nyttigt. Dessutom kan man hoppas att den som tar över är sugen på uppgiften och därför gör ett bättre jobb än man själv skulle göra. Dessutom är man blir man själv sugen igen när man får starta med nya uppgifter. Win-win-win hela vägen till banken. Eller vart man nu skall.

Men är man själv så finns då alltså inte det där alternativet att tillgå. Man får knega på.

Författare som får frågan hur man blir en bra författare säger alltid utan undantag att man måste skriva varje dag. Utan undantag. Det finns ingen genväg där. Detsamma gäller såklart om man vill bemästra ett instrument eller lära sig koda eller löda elektronik eller vad det nu är man vil pyssla med. Man får försöka och försöka och försöka. Det räcker inte med att tänka tänka tänka. Jo om man vill bli bra på att tänka såklart. Fast en oprövad tanke är väl inte mycket att ha. Det är därför en sådan som jag har många sådana. Jag har massor av allt som inte ger pengar, prestige eller ära. Noll av resten.

Sen finns det alltid dom som på något konstigt sätt får en talang med sig i generna. Dom kan liksom på första försöket. Har dom sen energin så är dom här människorna svårslagna. Men de flesta blir bortskämda eftersom de har så lätt för sig att vi vanliga knegarna till slut kör om dom ändå. OM det knappas på. Tränas på. Skrivs bokstav efter bokstav efter bokstav,

Hårt arbete är mer värt än talang. Tur (och kontakter) mer värt än båda.

Köper inga semlor med mig idag. Det är ett undantag från regel nr ett som heter “glufsa i dig om det går, imorgon kan du vara död och då är det slutglufsat“. Men idag avstår jag alltså. Troligen har jag Covid-19 jag också för aldrig tidigare har min karaktär räckt till för ett dylikt beslut och avsteg. Det har hänt att jag har haft ett tom skafferi, tjugo kronor på fickan och en vecka till lön, och med den in insikten passerat semlorna, men sen återvänt när jag inventerat det gamla brödet till halva priset och hämtat ett paket semlor för att jag inte kunnat motstå. Resultat: Svält resten av veckan. Men nu hade jag till och med kapitalet. Underligt var det.

Fast ibland är det viktigare att rädda själen än att rädda magen. Det vet alla som någon gång upplevt fattigdom.

Men den här undanflykten i att skriva blogg måste få ett slut om jag skall bli av med det där dokumenterandet. Så hej och hallå så länge.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Jag på tur

grey white clouds
Photo by Pixabay on Pexels.com

Vägen Los-Voxna pre sju på morgonen. Mörker. Vaksam. Älgredo. Tänk att jag har pendlat här i flera år fram och tillbaks till Alfa över dan efter de här vägarna. Många mil. De flesta sitter fortfarande kvar på bilens mätare som nu närmare sig 40000 mil. Jodå i bilen också.

Men mins när jag når Lobonäs att jag nog faktiskt har sett levande varg här. Strax innan Lobonäs så såg jag en gång fyra eller fem hundar som åt på något vid vägen och rusade till skogs när jag kom med bilen där på morgonen. Insåg senare det orimliga med fyra fem hundar sådär mitt i skogen. Troligen var det varg. Men för mörkt för att veta säkert.

Men under åren av pendling så var inte det där något problem. Man satte sig i bilen och körde. Antingen i riktningen mot Alfta eller åt andra hållet. Nästan alltid i mörker.

Inga problem idag heller. Man hittar tid att tänka på. Som om man inte hade det annars liksom. Men annorlunda tankar uppstår när man sitter i en bil som färdas i mörkret. Bosättningarna fascinerar mig. De större Samuelsfallet, Lobonäs, Mansjön, Lövriset för de vackra namnen. Samuelsfallet finns de ju också en känslomässig koppling till. “Tjena farsan” får man utropa när man åker förbi. Men sanningen var väl att både morsan ch farsan hittade ett paradis här. Men det är många år sedan nu. Platsen lämnar dock aldrig hjärtat. Helt säkert så.

Fasst det är de andra bosättningarna som fascinerar idag. Ett hus efter vägen. Står där ett hus kan man nästan vara helt säker på att det finns ett till i närheten. Folk vill bo nära varandra. Vill umgås. Jag sitter där i bilen och undrar om de hade fester tillsammans. Åkte de samman på julotta. Dansade på midsommar. Antagligen. Det hatades inte som det hatas nuförtiden. Grannstridernas tidevarv som vi lever i nu. Åtminstone kan man dra den slutstsen av läsandet på olika byggforum.

När jag åker förbi Edsbyn funderar jag ett tag om jag skall svänga av efter minnenas alle’, Långgatan, men jag styr rakt fram. Åker förbi. Hittar inget värt att svänga av där för längre. På något sätt är det en stor sorg. På andra sätt en av de skönaste friheterna man uppnått. Men visst. En del av ens hjärta ligger kvar där också i den där byn och skräpar. Bitar man aldrig orkade böja sig ner och ta med sig när man drog.

Kyrkogården. Borde väl stanna och plocka in lite lyktskräp. Men nöjer mig med att säga “halloj” till alla döingar från bilen. Morsan och farsan, mormor och morfar, Kalle och Lilly. Anders. Lars och Lars och Lars. Jompa. Hasse… Finns såklart ingen chans att komma ihåg alla som ligger där. Ännu fler på andra ställen.

Hämtar mat. Smidigt. Parkera, sen hämta välpackade kassar. Nästa steg i det här som kommer slå hårt mot landsbygden är hemleveranserna. Finns såklart i städerna. Men landsbygden har mest att tjäna på det givetvis. De små affärerna är de som har mest att förlora på det å andra sidan.Men precis som med annan service blir det där bättre än det var tidigare om man bara vill erkänna att det kan bli det.

Några småärenden till sen sitter jag här. Hinner med att spela in en låtide’ i telefonen efter vägen och nicka till lite i en parkeringsficka. Men annars gick väl det där bra.

Nu alltså bunkrade för en veckas karantän. Håller man sig frisk så blir det alltså ingen skillnad på något endaste dugg för min del i det här. Den eviga karantänen, det är jag det.