Categories
Betraktelser & Berättelse

En räknare på noll

low section of man against sky
Photo by Pixabay on Pexels.com

Räknaren hamnar på noll till slut. Det trodde man ju knappt skulle ske någonsin för fem år sedan. 1797 dagar har gått. Hård tid. Stundtals kämpiga dagar. Men tid går. Tickar på. Sakta kan man tycka när man befinner sig i flödet. Men framåt går den. Tills man då har räknat ner till noll som här idag.

Frihet” är väl det ord som kan sammanfatta det hela med. “Möjligheter” är ett annat ord som passar in. Fast hos mig samlar sig de där fem åren som en stor tyngd just nu idag vid noll och gör mig så trött så trött så jag nästan måste lägga mig ner och vila under delar av dan idag. Jag känner mig ledsen när jag borde känna mig glad. Men det goda kommer väl ikapp. Man behöver tid för att fatta och förstå. Så mycket energi har använts till att bara överleva under så många år. Trettio år av ens liv.

Om ytterligare bara några timmar blir jag pensionär. Inträder i den där sista etappen av livet och har bara döden att se fram emot efter det. Vilan. “Frihet” kan väl också det sammanfattas. Klockorna tickar på ett annat sätt nu. Mer förlåtande. Tick tack i viskande melankolisk mollstämd klang. Ackompanjemang för den tröttes resa mot slutet i en lång existens. I allt. Gott är det.

Categories
Böcker

Senast lästa bok

Pojken och Delfinen av D.R.Sherman

Det är femtio år sedan jag läste den här boken sist. I brist på annat är det den som plockas ner från hyllan i biblioteket vårt som väl har några tusen böcker till att välja bland. Boken kom säkert från Lilly och Anna från början. Fastrarna i Täby som de kulturella lyften alltid kom ifrån. Fast helt säker är jag egentligen inte på den saken. Femtio år är en lång tid och minnet urholkas under alla dessa år. Fast boken är fortfarande i bra skick. Håller tvåhundra år till troligen.

Jag vet att den berörde mig då och det gör den nu med. Man måste antagligen ha ett hjärta av sten för att inte beröras av den här texten såklart. Lättläst. Det enda som tycks mig annorlunda nu är att pappan verkade urgammal förra gången jag läste den, men att han känns tämligen ung nu vid andra genomläsningen. De egna perspektiven har såklart rört sig under femtio år.

Boken handlar om den fattige fiskarpojken som blir vän med en delfin och som till slut måste fatta svåra beslut för att överleva. En flicka finns såklart också med så att längtan efter kärleken får sitt.

Har du inte läst den så läs den. Jo en ungdomsbok men går utmärkt att läsa som s.k. vuxen också. Ja om man nu inte är helt förstörd av myten om den positionen. Då är det nog bäst att låta bli. Vågar inte tänka på hur många oj en verkligt vuxenskadad skulle utropa vid en genomläsning.

Andra böcker som jag läst finns här.

Categories
Swedish

Klart!

Ändå känns allt precis som vanligt. Konstigt?

Categories
Betraktelser & Berättelse

En dag att minnas

Oj!

Allt gammalt behöver inte packas iväg och kastas bort. En del minnen är bra på sitt sätt. Som dom när man faktiskt för en gång skull befinner sig på rätt plats vid rätt tillfälle.