Categories
Betraktelser & Berättelse

En gång i tiden…

En gång i tiden fanns det en gård som hette “Klas” eller “Klasgården” i Edsbyn. Jodå. på den här tiden så hade alla hus också namn. För hus var lika olika som människor. Det där namnsättande på hus försvann när hus blev prefabricerade och omöjliga att skilja från varandra. Såklart blev det så. Nytt och opersonligt UPA.

I det här huset med namn bodde Mia, Axel och Karin. Axel var min morfars bror. En av “Törnshanspöjkarna”, tre, vilda allesammans, åtminstone i sin ungdom berättades det. Här lugnare. Kanske. Vad vet man. Minns aldrig morfar som speciellt vild. Mest som en trött gammal man som ibland delade ut tvåkronor. Men oftast sov middag hemma på sängen och icke fick störas när man kom hem från skolan.

1966. Jag är tio år. En snöstorm som Edsbybor kommer minnas i ett mannaminne, inte mer, härjade den vintern. Jag minns att vi åkte till “mormors” och hjälpte till att skotta när stormen bedarrat. Drivorna var meterhöga. Åtminstone sett från en tioårings perspektiv och utifrån en sextiofemårings minne. Precis som den som tog de här tre bilderna från “Klas” så togs bilder då också hos “mormors”. De sitter kvar i ett av mina album men kommer strax vara glömda. Undrar vart och vilka det där är frågar man och skickar vidare till närmaste papperåtervinning.

Men här lever dom alltså allesammans i “Klas“. Tiden står still där i gården. Kanske är det samma sommar som jag cyklar förbi och besöker dem på slump. Får saft och bulle av Mia. Cyklar iväg igen. Tror att dom blev glada för det där besöket.

Huset är rivet nu. Några tavlor har vi kvar som Karin målat. Hennes cykel med dubbdäck fanns länge kvar här som brukscykel. En konfrimadsgåva ligger i någon låda. Gud var stor och verklig för Karin. Inte spåren av en ekvation som han/hon/det/gud är för mig. Men kanske densamme ändå.

Fast det där var såklart då. Nu är nu.

Edit: Tittar man på bilden så får man nog tro att det är Stor-Karin inte Lill-Karin på bilden. Den person jag skriver om är “Lill-Karin“.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Nyss

man wearing blue hurley shirt
Photo by Thgusstavo Santana on Pexels.com

En spark eller “spark-spark” är väl på sin plats att skicka åt Hudiksvallshållet. Må giget på “klockan” bli en seger i Napoleons anda. Drick gratis öl i lagom mängd. Tänk på morgondagen är mitt råd. Eller förresten, skit i det. Ofta skall man leva som om det inte finns en morgondag. Helst.

Själv är jag sjuk. Åtminstone mår jag som om jag är det. Men kanske är det bara såhär efter sextiofem. Man mår som en pensionär helt enkelt. Men hoppas att det är tillfälligt. Lite influensa. Jag försöker jobba på ändå. Alvedon heter moroten. Det egna jaget är piskan.

Men fredag. Fast det var det alldeles nyss. Tröttsamt med all ledighet som kastas över en utan att man ber om den.

Men lite rullar det ändå på här i kodandet trotts allt. Hade jag varit 100 så var det här en fantastisk och mycket produktiv dag. Nu får man vara glad att saker åtminstone går framåt. Men har förhoppning om att tillfriskna. Och då jävlar.

En gång skrev jag en krönika i vår lokala blaska Loslappen. Det var alldeles efter att den startades. Alla byns damer blev förbannade. Jag hade tydligen skrivit “kärring” men i bemärkelsen “kär-ing”. Det gick inte hem alls. Hälften pratar fortfarande inte med mig. Och såklart har jag aldrig igen vågat skriva en lokal krönika igen.

Livet är hårt. Alltid missförstådd. Men lite kul ändå. OxÅ.

Men bäst att stanna nere påbotten är det såklart. De där uppe, som hyllas under perioder, skall sedan dras neråt av en samlad presskår. Just nu är det tydligen Perglada hudikJohansson. Visst, svågerpolitik ogillas, “mobbing” lika så. Men gärningen står sig lik förbaskat. Det gällde Refaat el sayed också och andra “Årets Svensk” och liknande upphöjda personer som senare släpas i smutsen. Mobbing det där också såklart. Alla hänger på som på vilken skolgård som helst. Men om pressen går i spetsen för det där då kallas det drev och är OK. Det är det inte.

Men vad vet jag?

Att knappa på är väl det som gäller nu när det går så sakta. Så det tänker jag fortsätta med.

NU!