Categories
Betraktelser & Berättelse

Vindarna

Vindarna drar fortfarande fram över kullen här och saftar i riktigt ordentligt ibland som synes ovan. Hade man en trekantig hatt fick man alltså hålla i den. Hårt stundvis.

Lågtryck. 999 hPa justerat. -3 grader. 92% luftfuktighet. Nordvästliga vindar. Ja osv.

Som barn flög vi med drakar på våren efter ån (Voxnan) när det blåste. Vi byggde dom av brun makuleringspapp. Pappersrosetter rivna av papper från tidningen Ljusnan i en rad som svans där bak. Lånad varptråd av morsan som lina. En del hade fiskelina. Stark. Gick aldrig av som varptråden. Sen upp med dom. Den som kom högst vann. Fast egentligen var det väl ingen tävling. Högt gick dom. Nästan hela vägen upp till himlen. Eller ända dit till det som fanns bakom och ovanför. Rymden.Eller så långt varptråden tillät. Enkel lycka en blåsig dag.

Men minnen från längesedan får saker att verka märkvärdigare än vad de var i verkligheten. De var säkert riktigt fula och taffliga byggen det där. Och inte flög de så högt heller. Man minns det bara så. Precis som den eviga solen om sommaren som endast avbröts av några få åskskurar då man kunde rusa ut i regnet och frigöra sig i häftiga runouts mellan husen medans blixtarna for över ens huvud och eftermullret dundrade som tusen trummor.

För något år sedan besökte jag en plats där bredvid Voxnan som vi lekte vid som barn. Det fanns en grop där och vid den gropen stod en liten gran. Nu när jag var dit var granen mäktig och fullvuxen, gropen nästan igenväxt. Man insåg att man själv såklart måste ha åldrats lika mycket som det där trädet. Vi är ju i princip jämngamla. Och då blev det en större upplevelse mentalt av det där besöket. Man vet ju hur sakta träd växer. Sen dess har träd blivit mina tidsmarkörer. Det finns träd här som sattes när barnen var små. Dom är stora dom också nu. Sen andra träd som vi satt när släktingar gått bort eller annat viktigt har hänt. Det blir så tydligt hur tiden går med de där träden som markörer i tidsväven. Tar en hela vägen ner på jorden definitivt om man råkar sväva iväg.

Här på berget står några riktiga jättar. Tyvärr sågades de flesta ner för några år sedan. Men mäktiga är dom. Måste ha stått där långt innan det här huset fanns. Ett frö från en kotte som slår rot före sekelskiftet till och med är en möjlighet. Trodde att de hade ett extra värde också räknat i kronor (pengar) de där grova träden. Men så är det inte. De passar inte i maskinerna. Ratas. Lite som människor. Som sådana som mig. Som dig? Vi lever i likformighetens tidevarv. Jag hatar den aspekten av vår tid. Vet att en framtid kommer att fördöma den hårt.

Fredag snart. Mindre än en kvart kvar. Mycket återstår att göra av det som var planen för veckan. Men sällan går det som man hoppas. Tidsoptimister och lagarna om alltings tendens att jävlas med oss är där och pillar. Man får ta det där. Rulla på i den riktning man bestämt att rullandet skall ske i. Också om det är uppför. Återstår idag gör bara fyllandet av några säckar pellets. Sen bok och säng. Livet är inte så pjåkigt ändå på en kulle i Los. Liksom.

Categories
Musik

Snart såhär…

Categories
Betraktelser & Berättelse

Älskar Europa

Följer ST life augmented. Engelska med tysk brytning. Engelska med fransk brytning. Engelska med italiensk brytning… Experter från olika länder i härliga Europa. Man känner sig som en del av allt det här fast man sitter här i Los. Tack vare fiber kan man vara det. Fantastiskt.

Svenskar är ofta lite väl oroliga för att bryta för mycket när de pratar Engelska. Men alla andra gör ju det. Det viktigaste är nu ändå vad som sägs.

Tar mig an en ny fransman med “multiprotocol wireless solutions”. Skulle kunna lyssna hela dagen på repeat på hur en fransman uttalar de där orden. Men får såklart fokusera på innehållet.

Drivkraften är att lära sig nytt.

Categories
Betraktelser & Berättelse Meterologi

Det saftade i en stund

Det saftade i en stund. Men det har lugnat sig lite betydligt nu. Blåsten. UPS’en hickar dock till lite då (den piper frenetiskt då) så strömavbrottet är kanske inte långt borta. ctrl+s är alltså mer flitigt använt än brukligt idag.

Blåst under natten. Har använt ett dygnsmedelvärde fram till niotiden, därav de låga värdena under natten. Momentant värde på den övre nu. Proffsmodellen bangar vid sjutiden kan man se. Tittar man på temperaturerna för samma tid

Så ser man att det är ungefär vid den tiden som temperaturen kryper under nollan. UTC tider på denna så man får addera en timme för Svensk tid. Gissar att grejer frusit fast alltså. Intressant är det rejält snabba droppet vid sextiden (UTC 5) som SMHI spådde skulle ske en timme senare. Effekten när världen fryser ser man tydligt när temperatursänkningen planar ut under iskristalluppyggnaden.

Frysboxen den jobbar såklart på som om inget har hänt.

Men vad den har att göra med det hela, ja, det kan man ju undra.

Jag en nörd? Näääää….

Nisse min granne skrev väderobservationer i sin almanacka varje dag ända sedan 60-talet. Död nu sedan många år. Jag har alltså tagit över hans “arbete” i det där. Han kallade dessutom alltid skogen här på berget för sin skog. Jag trodde det faktiskt var så i många år innan jag fick reda på att det är kommunen som äger den. Min också alltså. Fast kanske ändå alltid mest Pytt-Nils skog.

Dom där almanackorna borde man såklart ha sparat. Kanske gjorde någon det. Man hoppas.

Categories
Swedish

Fail

Som windstation skulle man då utsättas för lite mer test idag. Snö och hårda vindar. Normal Svensk vinter. Men vad händer. De två dyra anemometrarna slutar att fungera. Den billiga snurrar på. Verkar som om de frusit fast (eller skurit) under natten.

Men hela meningen med setupen var såklart att testa. Fyller sitt syfte. Jag köpte lite olika grejer för länge sedan med tanken att jag skulle sälja dem. Valde en hobbyvariant och två professionella. Nu snurrar alltså bara hobbyvarianten. Så kan det gå. Glad att man inte började importera och sälja dom i större mängder där är man såklart. Köp inget från First Rate Sensors är lärdomen då kanske.

Riktigt busväder här på kullen idag är det onekligen. Man stannar inne. K måste iväg, jag erbjuder skjuts, men hon ger sig iväg på egen hand i täckbyxor och mössa neddragen över öronen. Vrångfrun.

Men låtsasprogrammeraväder är det. Det får man utnyttja. Och det skall man utnyttja. Så låt dagen ha sin början.