Categories
Betraktelser & Berättelse

Fredag

Snart helg igen. Undertecknad har sovit halvdåligt hela veckan och ser fram emot att krypa ner i soffans varma famn. Där tänker jag inte bara tillbringa en fredagskvällen utan en stor del av lördagen också. Batterier behöver laddas. Konstigt egentligen, julledigheten borde laddat fullt och mer därtill. Man blir tydligen också trött av låtsasjobb.

Fullmåne i natt och den lyser redan stor och vacker här utanför fönstret. I natt finns alltså en perfekt chans att se oljuset. För er som aldrig upplevt oljus så är det nattligt månljus på snö. Natten lyser upp världen på det mest mystiska sätt och träd och okända nattliga varelser ger skarpa skuggor ifrån sig och det man annars inte ser är synligt går att beskåda en sådan här natt. Oljuset är dunkelt och klart på samma gång och härligt blått till färgen och naturligtvis fullkomligt magiskt. En dörröppnare till magin och oknyttens värld. Är det en kall natt och nysnö så brukar snön lysa och gnistra som om han/hon/det/gud råkat nysa på den där himmelska världen av stjärnor så att de ramlat ner till oss dödliga och lagt sig en stund till beskådande där på den kalla snön. Man kan stå länge och titta ut över skogen en sådan natt. Lyssna till tystnaden. Har man tur hör man vargen hälsa månen från närmaste berg. Har man otur är det från samma berg som man själv står på. Oljuset är en av de gratis gåvor som vi människor fått att njut av. Grattis och fritt och ljuvligt.

Lite fredagsmusik som avslutning (har snöat in på AC/DC idag). Trevlig helg.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Virus

Cool modell av ett virus. Virus ÄR läskiga men blir liksom ännu mer läskiga såhär i storlek.

Categories
Swedish

Vikingarnas varning: Akta er för klimatkatastrofen | Ny Teknik

En sons död och rädsla för en ny klimatkris. Runorna på världens mest kända runsten, svenska Rökstenen, handlar om en vinter utan slut.

Source: Vikingarnas varning: Akta er för klimatkatastrofen | Ny Teknik

Categories
Swedish

Hämd

The father of modern taxonomy, Carl Linnaeus (a.k.a. Carl von Linné), would name “unpleasant” species after associates he didn’t care for; the noxious weed Siegesbeckia, for example, is named after the German botanist Johann Siegesbeck.

Categories
Betraktelser & Berättelse

För er som inte har pension snart…