Categories
Musik

Kodarmusik

Categories
Betraktelser & Berättelse

Kaffe med Monica

Sitter och väntar på kaffe. Annars försöker jag vara logisk. Går sådär. Kaffe hjälper eventuellt.

Ute minus tio. Ett lager kall, lätt, fluffig pudersnö täcker den tunga snön. Det är så skidåkardrömmar skapas. Swish, swish, swish och en kaffe på det.

Men själv sitter jag alltså inne. Vägrar gå ut. Men måste visst senare. Som ovillig. Laddat batteri så att därför avsedd bil kan rulla igen. Skjutsning. Men lång stund skall det inte bli ute i det bistra. Nope.

Bytte en sträng som gått av på den akustiska igår. Laddade dessutom ner några tabbar till några mästerverk man kan förstöra. Måste träna till den kommande turne’n såklart. Hur skall det annars gå? Fingertoppsvalkar erfordras. Borde alla ha. Utmärkt att trumma på bordsskivor med om man aldrig lär sig spela gitarr.

Borde såklart byta alla strängar på den akustiska. Hela huset är ju fullt av strängar från förr. Inte för att jag blir en bättre gitarrist och det därmed låter bättre. Nej mest bara för att det är sådant gitarister gör med viktig min inklistrad på fejjan. Man kan komma nära det där “riktiga” alltså. Ja så nära man kommer.

E, G#, C#m och A. Jodå. Om och om igen. Kan det finnas någon lycka i det?

Men allt bra här på kullen. I alla fall inbillar jag mig det. Oxdragarveckor är detsamma som låtsasarbetsveckor. Man kan doppa själen i sina projekt och bara stiga upp för mat och sömn. “Klar” finns där borta någonstans som en diffus målgång. Jag är alltid sisten dit så alla “hurrarna” har gått hem när jag når dit. Men det finns inget att gråta över. Bara nya lopp att köra.

Men kaffe klart. Skall nu hällas i gammal ocool gubbes gap. Lite musik troligen också. Men den senare hälles lämpligen i öronen. Kommer precis på att jag missat Monica Törnells livekonsert. Blirr’s gamla fickvän. Jodå jag fick rå om henne en helg jag med i Orsa. Men vi var såklart några stycken. Låtskrivarhelg. Proffsen och så jag. Förvånad över att platsa. Konserten bör finnas här (2:42) förresten. Går att se också live på Hälsingland Live‘s Facebooksida (https://www.bollnas.se/index.php/88-aktuellt/3980-halsingland-live-hittar-hem).

Ja kaffe alltså.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Överdödlighet

Borde det rimligen inte vara överdödligheten som är det jämförande måttet mellan olika länders dös i Covid-19. Möjligen då uppgiven i olika åldersspann. Fattar inte jag inte. Antagligen korkad.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/4b4dd8c7e15d48d2be744248794d1438/jamforelse-av-olika-matt-pa-covid-19-dodsfall.pdf

Categories
Betraktelser & Berättelse

En seger

Jag är inte säker, eftersom jag inte är insatt, men antagligen är det här en stor seger för Los. Japp byapengar i alla ära. Men den “orörda” naturen är vår mest värdefulla resurs. Den vi måste vara riktigt rädda om. För djur, fåglar, fiskar och allt som lever såklart. Men för vår egen skull också. Ja djur är ju vi också fast många har fått annat för sig.

Man stirrar sig lätt blind på småpengarna som det viftas med under nosen på “de behövande”. Precis som de som under slutet av1800 talet sålde sina skogar för struntsummor. Vad hade den för värde? Dessutom fick man ju ta ved och byggmaterial och fick jaga – det som var skogens värde – trotts att man sålt. Bara win, win, win, win hela vägen till banken. Kunde det se ut som… De flesta kände sig väl lurade femtio år senare. Pengarna var slut och skogens verkliga värde gick upp för säljarna.

Vi har fått ett större skydd av markerna kring Voxnan. Unika områden. Värdefulla områden. Helst skall de där områdena ökas ut. Ja fick man drömma så skulle allt här bli en stor jäkla nationalpark av allt ihop. En jätte från Voxnans tillflöden ända ned till Edsbyn. En Europeisk skogspärla som bevaras för barn och barnbarn.

Men visst man behöver el också. Vind är vettigt. Men den skall byggas där det är ansvarsfullt och vettigt att bygga den. Stockholms skärgård är blåsigt. Västkusten med. Nåja, skojar. Ingen vill väl det. Här bygger och projekterar bolag finansierade av Kinesiska staten. Istället bör de där anläggningarna byggas och ägas (eller samägas) lokalt. Japp. Det borde faktiskt gå. Trotts att det handlar om stora pengar. Det är guldtäljarprojekt. Staten borde kunna stå som garant. Då kan verkliga pengar, istället för nu, ynkliga bygdepengar, tillfalla orterna i närheten. Ja egentligen skulle det väl räcka med gratis el för att göra det tilltalande att bo såhär.

Men “det går inte” folket styr och ställer här såklart som i resten av världen. De rika leker i sin lekstuga världen. Beslutet? Ja en seger… troligen.