Categories
Betraktelser & Berättelse

“Det går bra nu”

Världen. Den som är där utanför. Oftast märker jag väldigt lite av den. Jag sitter mest i min låtsasvärld och gör låtsassaker. Skrämmande nog njuter jag en stor del av den där tiden. Men jag gissar att även en fängelsekund kan känna samma tillfredsställelse i sin trygga cell, det som blir “hemma”. Skador och skadade människor alltså. Räck först upp handen den som inga skador har. Den som räcker upp handen är alltid den mest skadade.

Men börjar dagen med att höra världens kortaste rapport från Tandsjöborg. Säkert. Men sameskidor och äldre man blir inte dålig radio tycker man nog i Gävle. Det är ju sådär vi låter och äro allesammans där ute på landsbygden. Men gillar historierna ändå. Såklart gör jag det. Mer hinner jag inte lyssna på. Men brukar vara samma besök varje gång ändå så man har väl redan hört allt det där till leda.

Anledningen att jag inte lyssnar klart är att jag tunar in på ett webcast från TH1NG (svårskrivet). Nyfiken på vad mister M. (som muttrar här i kommentarsfältet ibland) sysslar med nämligen. Jodå där finns F. också. Med (mycket) mindre hår nu för tiden noterar jag direkt. Men flyter uppe på som en kork nu som då gör han allt. “Flötet” är ett givet smeknamn. En bra egenskap för lönekuvertens tjocklek gissar jag. För annat också säkert. Proffsig.

Men det visar sig vara förvånansvärt intressant. I alla fall Katarina Tinderdahl, Produktledare och projektledare för Iot-plattform Skellefteå Kraft Fibernät AB, som berättar lite om vad om har gjort på IoT området. Visserligen är det, det vanliga följa John spelet (våga inte tänka nytt och själv istället för KISS i pannan) och inte speciellt många överraskningar. Men Skellefteå verkar ändå tänka. Riktigt roligt och inspirerande därifrån.

Får lite info från liknande grejer i Ö-vik också men där verkar det mer vara mestadels ad hoc och “oj vad kul”.

Men värt en timme. Absolut. Sällan webinarier är det. Oftast är det bara trams.

Ja nu skall det visst finnas inspelat. Går kanske att hitta på TH1NG’s webplats om man vill se. Leta själv. (Edit: Finns här)

Katarina borde något företag som behöver en riktigt proffsig medarbetare grabba tag i förresten. Innan någon annan gör det. Skellefteå Kraft Fibernät AB kan känna sig nöjda under tiden.

Ja och jo och visst. Efter det där då skulle man ju kunna satt igång och låtsasjobbat. Men torsdag innebär städning. Stoppar öronsnäckor i därför avsedda öron och sätter igång. Väljer radio. Tanken att ändå få höra mer från Tandsjöborg/Los. Men mer härifrån blir det inte. Hör senare att det blev någon intervju med byns poddare. Om-gammalt-poddar. Modernt eftersom det är poddar. Fast gammal ändå. Gillas av alla.

Istället får jag höra om P4 Gävleborgs satsning på lokala Hälsingeartister. Det blir liveinspelat material på tio onsdagar framöver. KANONERS. Det där behövs. Finns mycket bra lokalt. NEJ: räknar inte med mig själv som kandidat till det där. Så korkad är jag inte. Men alla tror såklart det när man skriver sådär. Men det säger mer om den som tror än om mig. Faktiskt. Projesering kallas det.

Jag tycker däremot att lokalradion skall uppmärksamma lokala musiker mer. Vilket nu alltså görs. Det finns väldigt mycket bra. Och även om jag inte är intresserad själv idag av det där så var jag det när jag en gång i tiden höll på med musik “på riktigt“. Då hade det betytt allt att bli spelad i radion. Jo det blev vi ju. Ja och det betydde allt. Nästan. Jag kan tänka mig att det finns många unga talangfulla begåvningar som kan behöva få den där kicken av att spelas i detta medium också idag. Som ung vill man synas därför att man finns genom det. Som gammal, nåja, då gör man bäst i att hålla sig undan. Varför skall man hålla sig framme och vara i vägen för andra då för.

Men bra alltså.

Projektet var i samarbete med Kultur… någonting. Minns inte exakt tyvärr. Men utbrister såklart “HURRA” över det där.

Så det där radiolyssnandet gav ändå något. Tänka sig. Monica Törnell nästa onsdag. Givetvis skall jag lyssna.

Resten av min dag har gått i knappandets tecken. “Det går bra nu“, liksom. Flytet är där och jag kan hålla intresset fokuserat på uppgiften och koncentration där den skall vara. Är just där jag vill vara alltså. Tacksam för det.

Imorgon fredag 5. Fortfarande februari. Månaden segar på och jag med den. Men vi skall försöka ta oss igenom. Tufft. Men jag lipar åt den kalla, kalla, vintern så ofta jag kan när den inte ser och det känns i alla fall jävligt bra.

Nu skall jag sova. Har man tur så är imorgon en annan dag. Längtar.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Alltså, jag blir lite stött

Seniora erbjudanden, ja jävlar! Kommer ta ett tag att vänja sig vid.

Categories
Swedish

Snyggt försök

Ett av de mer välgjorda försök jag sett faktiskt.

Categories
Swedish

The polar vortex looks like it’s going to split in half | Popular Science

The polar vortex is a cap of rotating air that’s usually centered on the North Pole. (There’s another vortex in the Southern Hemisphere.) It sits in the stratosphere, a high-altitude band of the atmosphere far above the wind, clouds, and precipitation we feel on the ground.

Source: The polar vortex looks like it’s going to split in half | Popular Science

Categories
Swedish

Depression

anonymous woman standing on shore near water
Photo by Rachel Claire on Pexels.com

Jag har indirekt sett depression på nära håll och lärt mig hur förödande det kan vara för både den som är drabbad och för den som finns med som närstående. Nedanstående råd är mycket bra

Stiftelsen HälsoDialogen har tagit fram följande råd för anhöriga till personer med depression:

  • Lyssna och erbjud stöd. Var lugn, förstående och uppmuntrande. Förringa inte den deprimerade personens negativa känslor. Peka istället på hur verkligheten egentligen ser ut och erbjud istället hopp.
  • Ta hand om småsaker. En deprimerad person kan behöva hjälp med vardagliga saker som att tvätta eller att ta hand om ett husdjur. Du kan erbjuda hjälp tills personen mår bättre.
  • Kom ihåg att depression är en sjukdom. Anklaga inte den deprimerade att han eller hon låtsas vara sjuk eller slö. Försök att uppmuntra istället till sunda och regelbundna vanor. Kom ihåg att står den deprimerade personen på en behandling blir hon bättre med tiden.
  • Föreslå saker. Se till att den som är deprimerad avvaktar med de stora, livsavgörande besluten som att byta jobb, flytta, gifta sig eller att ut skilsmässa.
  • Lär dig så mycket som möjligt om depression. Kunskap ger styrka och kraft till ökad förståelse för den som du tycker om.
  • Hot om självmord ska tas på allvar. Det faktiskt inte är sant, som många tror, att en person som pratar om att begå självmord aldrig kommer att försöka. De som gör självmordsförsök signalerar ofta först om detta som ett sätt att be om hjälp. Om detta händer ge stöd och ring eller sök upp en läkare.
Categories
Betraktelser & Berättelse

Ny dag

Man hoppades på en ny dag och så fick man en. Sicken vinst. Dessutom hamnade man med hjälp av ålder i vaccinationsgrupp 3. På gränsen till 2. Kanske, är det bra. Jo det får man tro. Men liv har vägar och även om ett virus per definition inte är liv så beter det sig på samma sätt som allt som vill leva. Förändring alltså, Anpassning. Japp också till vaccin. Det är inte slut än det här. Det är det enda man kan vara säker på.

Med en kopp “fin-te”, ett tänt ljus, fläkt startad så får den här dagen starta. Sugen idag serrö.