Categories
Swedish

Depression

anonymous woman standing on shore near water
Photo by Rachel Claire on Pexels.com

Jag har indirekt sett depression på nära håll och lärt mig hur förödande det kan vara för både den som är drabbad och för den som finns med som närstående. Nedanstående råd är mycket bra

Stiftelsen HälsoDialogen har tagit fram följande råd för anhöriga till personer med depression:

  • Lyssna och erbjud stöd. Var lugn, förstående och uppmuntrande. Förringa inte den deprimerade personens negativa känslor. Peka istället på hur verkligheten egentligen ser ut och erbjud istället hopp.
  • Ta hand om småsaker. En deprimerad person kan behöva hjälp med vardagliga saker som att tvätta eller att ta hand om ett husdjur. Du kan erbjuda hjälp tills personen mår bättre.
  • Kom ihåg att depression är en sjukdom. Anklaga inte den deprimerade att han eller hon låtsas vara sjuk eller slö. Försök att uppmuntra istället till sunda och regelbundna vanor. Kom ihåg att står den deprimerade personen på en behandling blir hon bättre med tiden.
  • Föreslå saker. Se till att den som är deprimerad avvaktar med de stora, livsavgörande besluten som att byta jobb, flytta, gifta sig eller att ut skilsmässa.
  • Lär dig så mycket som möjligt om depression. Kunskap ger styrka och kraft till ökad förståelse för den som du tycker om.
  • Hot om självmord ska tas på allvar. Det faktiskt inte är sant, som många tror, att en person som pratar om att begå självmord aldrig kommer att försöka. De som gör självmordsförsök signalerar ofta först om detta som ett sätt att be om hjälp. Om detta händer ge stöd och ring eller sök upp en läkare.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.