Categories
Swedish

Tröttheten

En trött gubbe strax efter elva, låtsasjobbande på ett låtsaskontor. Inget världen hurrar och applåderar åt. Jag borde såklart ha gått upp och lagt mig. Skall det också snart. Måste. Jag är nära min gräns när jag blir tilltagande virrig och tilltagande irriterad. Då är det dags för grön IKEA-soffa och vila. Men en dag imorgon också. En riktigt dag. Med låtsasarbete såklart. Det är underligt att ett liv på låtsas kan vara tröttande på riktigt. Övergår min fattningsförmåga.

Om Janne, Backa-Jan, hade levt så hade han varit hit på en kopp höstkaffe vid det här laget. Idag är en typisk sådandär Janne-På-Besök-Dag. Det är jag säker på. Tänker på honom varje dag. Saknar gubben. Världens snällaste människa. Han hummar fortfarande i mitt huvud som han gjorde i verkligheten åt allehanda ting jag tar mig för. Hur kunde han gå och dö från oss sådär bara?

Men dom är många de där som gått bort såklart. Släktingar, kompisar, svärföräldrar och föräldrar. Snart allhelgonahelg. Tända ljus för att minnas människor man bryr sig om. Ja bryr sig. Inte “brydde” sig. Människor lever kvar inom andra. Så länge någon tänker på en så är man inte riktigt död.

Men inget blir detsamma. Som fastrarna i Täby. Lilly och Anna. Också snällheten. När jag började plugga ramlade det helt plötsligt ner en postavi på tiotusen i brevlådan en dag. Mer än en gång senare också faktiskt och också efter att jag slutat plugga. Bara sådär liksom. Dom var inte rika. Inte alls. Men ville väl hjälpa till. Under svåråren efter firmans konkurs, hände det där en jul också. Räddade oss det året.

Vi bodde i Täby några år. Jag jobbade dag och natt under min tids där. Det var verkligen bara jobb. Helt slut på helgerna om man inte jobbade då också. Det blev alltså inte så många besök hos fastrarna under de där åren. Det ångrar jag nu. Men vet inte hur det skulle ha gått till. Men prioritera kan man väl alltid. Eller borde i alla fall kunna och göra. För sent nu.

Men glömmer dom, det gör man ju inte. Men pengarna var ju det minst viktiga. Det var det andra. Godheten. Både musikintresse och läsintresse härstammar från dom. Också saknade.

Sen Jompa. Yngre än mig. Speleman som jag då. Populär. Varenda tjej gillade Jompa. Jo det var man såklart avundsjuk på. Vi försökte spela ihop under en tid. Men det gick ju inte. Vi skulle båda bestämma. Rök ihop direkt. Så vi gick åt varsitt håll. Han spelade dansmusik. Jag spelade eget material med de “mina”. Vi ville båda hemsk gärna leva det där musiklivet och kunde ge allt för det. Men jag flyttade. Han med sen. Andra efter det. Jag pratade aldrig mer med honom igen. Som det blir. Sen flyttande han “hem”, och ja sen var han borta en dag. Drömmen om en kaffe och en pratstund levde fram tills jag fick höra det. Jompa och jag är hans låt.

Ett liv lever man sammanvävt med andra människors liv. Man går in och ur varandras liv som trådar eller mattrasor i olika färger. Tillsammans är man den där bonaden eller mattan. Den som är något större än man själv som ensam person är. Det är ju ändå en ganska skön ynnest att får vara en del i den där konsten ändå. Det kan man vara tacksam för.

Men klockan närmas sig tolv här. Det är dags för skollärarna och de eviga kvarsittarna att ta lokalerna i besittning. Ut med mig alltså. Var sak har sin tid. Om universum vill sitter man här imorgon igen.

Categories
Swedish

Du har post

Du har post” grunkan fungerar förvånansvärt bra. Rycker till varje gång en röst otydligt (japp, dålig syntetisk röst) säger att det finns post i lådan följt av ett telegram-meddelande och ett email. Batterierna håller dessutom ännu. Skam vore det väl annars förresten. Wifi at it’s best.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Glädjen

Djup koncentration hela dan igår. Flyktigare idag. Nära noll. Dimma. Sökande. Men det är som det är. Blir som alltid lite irriterad. Vill så mycket. Men samtidigt van. Ja och ägandes den stora förmånen att det egentligen inte gör ett dugg, eftersom mitt liv, nu, åtminstone just nu, är på låtsas.

Ett år flög vi till Portugal den här tiden. Inte mer än tre dagar visserligen och allt var låg budget, men en ypperligt god investering var det. Som vanligt har en resa och upplevelser som den fört med sig blivit ännu bättre med åren. Minnena lever kvar. Dåligt urlakas ur dem. Men bäst såklart att man kan återvända till dem hur många gånger som helst och det kostar inte en endaste krona.

Precis sådär är det med människor man möter också. De som ger något. Man bevarar dem. Återvänder till dem när man vill. Tacksam för att de finns eller funnits. Inga pengar involverad där heller.

Ja och har man pengar så är det väl precis det där de flesta vill använda pengarna till. Köpa det som redan är gratis.

Visserligen har väl de flesta av oss en tro på att olika äganden av saker ger stor tillfredsställelse. Men tänk efter. Hur mycket glädje känner man över köpet av den där saken man köpte för tolv år sedan. Det gäller att “tänka rätt” här. Man kan ju köpa ett hus, en bil, en surfingbräda eller annat som man gör något med. Då har man ju ofta bra minnen med själva görandet. Som resan ovan alltså. Köpet av resan minns väl inte de flesta men upplevelserna minns man.

Fast det finns säker dom som minns sina köp med glädje också. Det finns ju massmördare med. Skadat gods.

Fast energi, vatten, elektroner, fotoner, vi betalar en jäkla massa pengar för sådant som är fritt, grattis och faktiskt tillgängligt i stora mängder. En utomstående betraktare måste få föreställningen att mänskligheten hatar friheten.

En koja långt ute i skogen vid en älv… ja det är nog grejen.

Hungern sliter i han här bakom tangentbordet. Måste åtgärdas. Kanske kan lite mat få den där inspirationen att börja bubbla igen. Värt att test.

Läser en annons om förvaring av robotgräsklippare. Kostnaden är lika stor per år som den gräsklippare jag inte hade råd att köpa i somras kostade. Sen kostar ju själva klipparen en del också. Ibland undrar jag om jag lever i samma värld som er andra. En instruktionssida om att byta däck på bilen. Vinterförvaring av gräsklippare. Jag fattar helt enkelt inte. Sen skriker man som en vansinnig om skatten höjs med en hundring i månaden fast den pengen skulle gått direkt till välfärden. Men kanske är det inte samma personer. Fast jag misstänker det. En försäkringspremie är väl inget problem att betala heller med en lättsinnig inställning till pengaflöde. Låt stålarna flöda uppåt. Liksom. För visst är det så det fungerar. Ett jättelikt pyramidspel med inbyggda krascher när vi alla skall “hjälpas åt”.

Trodde jag på mänskligheten så skulle jag bli kommunist. Men nu gör jag inte det. Jag tror den Svenska modellen, med både och i en socialistisk anda och med lite kapitalistiskt lättsinne är den rätta vägen. Den har i alla fall tagit oss jävligt långt. Väldigt många vill riva det som byggts upp just nu. Girigheten har aldrig varit mer utbredd än idag. Eller kanske har den det? Vad vet man? Hursomhelst tjänar inte ens den girige på det där för nog är det säkert så att den girige ändå kommer att sakna något efter att hen har nått ett av sina delmål. Det är liksom inbyggt i själva girigheten att det fungerar så.

Men inget jag kan göra något åt. Jag är sannerligen ingen influencer. Har aldrig varit. Anti snarare. Men tycka kan man ju. Få ur sig. Sen kan man gå och äta en bit mat. Precis som jag skall göra nu.

Categories
Swedish

Spärra reklam

Vill du spärra din adress för våra reklamutskick så kan du göra det här.

Source: Spärra reklam

Categories
Swedish

Hundratals skrev på för Los skola – vill att kommunen ändrar beslut: “Gör om och gör rätt”

Source: Hundratals skrev på för Los skola – vill att kommunen ändrar beslut: “Gör om och gör rätt”

Categories
Swedish

Här hissar kyrkan prideflaggan mitt emot kommunhuset i Hörby | SVT Nyheter

Under onsdagen hölls en demonstration utanför kommunhuset i Hörby mot beslutet att kommunen inte längre kommer använda regnbågsflaggan. Samtidigt valde kyrkan mitt emot att hissa regnbågsflaggan.– För oss i svensk kyrkan står den just för alla människors lika värden, säger kyrkoherden Olof Sandström.

Source: Här hissar kyrkan prideflaggan mitt emot kommunhuset i Hörby | SVT Nyheter

Det är snudd på att man går med igen.