Categories
Betraktelser & Berättelse

Keyword substitution

close up photography of wet padlock
Photo by Nicholas Githiri on Pexels.com

Första kvällsskiftet efter Covid. Det går sådär. Jag tänder ljus. Bättre. Allt handlar om att kunna somna ikväll. Måste upp i tid imorgon. Helst vara skapligt pigg också. Urk(ar). Annars hade jag valt soffan. Alla gånger.

Jobbar med keyword subsitution i HTML mallar för modulen jag jobbar med. Tröskv(e/ä)rksarbete. Sådant som skall göras. Som måste göras men som inte är speciellt utvecklande om än sådant som man kanske är nöjd med när man stämplar “projekt “klart”” och tror man har en lycklig lågarbetsintensiv framtid framför sig. Ungefär 98% är svett. I nästan allt.

Vad är keyword substitution undrar du? Nja, kanske (rent av troligen) inte. Men förklarar ändå.

—— Nörd start ——

Tänk dig den lilla modulen. En SOC. System on a chip. Processor och flash i princip. Skall man lagra något så lagrar något som skall vara beständigt så man i flash. Som en adress till en server. Men man kanske vill sätta den där adressen när man konfigurerar modulen. Genom ett web interface t.ex. Allt det där är som vanligt. Ett formulär för att sätta värdet. Och vanlig HTML kod för att visa saker t.ex. den server adress som är satt just nu. Formuläret postar den nya nyckeln till en lokal url. HTM formuläret för att mata in en ny server adressen kan nu ligga lagrad i flash på två sätt. Antingen genererar man det helt och hållet i kod. Då fyller man i de variablevärden som behövs on-the-go. Eller också skapar man alltså mallar. En HTML sida med nyckelord typ %mqtt-adr% som när innehållet skickas till klienten får verklig dynamisk satta till sig. Fördelen med den andra varianten är att design av sidor och kod separeras. Blir mycket enklare att arbeta med. Så man söker alltså efter ett gäng speciella nyckelord. Ger dom värde. Och skickar sedan till webläsaren. Keyword substitution. Escape-hantering. Ja kärt barn har väldigt många namn.

Lite flash slit logik och sådant att ta hand om men sen fixar det där själva “biffen”. Man kan konfigurera den kära produkten, ja kunden kan.

—— Nörd stop ——

Läser att tekniklösningarna i Sverige har väldigt låg verkshöjd. Man pressar på mycket basuner och trumpeter för en bunt Javascript, några websidor och en databas. Ja och det är nog rätt. För många verkar det så enkelt. Fast det såklart inte är det. Jag tänker t.ex. Wellton Way’s TV satsning när det begav sig. Visst var Visual Basic skoj. Rent av ett mirakel när det kom. Men att skapa en världsprodukt med bara VB som bas. Nåja. Låg verkshöjd. Man är död innan man ens börjat. Mr Claes Wellton har kanske gjort bättre saker? Vad vet jag?

Men uppfinneri har väl aldrig riktigt stått högt i kurs här i landet förrän det som uppfunnits inbringar några miljarder och genererar priser och banketter. Då är det såklart inte dumt alls. Fast helst skall det väl gå några generationer. Nyrikingar ni vet…

Nä bättre då att slå upp unicornkokboken och ta

  • Ett uns Javascript.
  • Ett paket HTML.
  • En databasmotor. Helst inte SQL men går inte annat att uppbringa så fungerar det också. Bädda in bara.
  • MQTT är tufft som topping.
  • LoRa eller 5G ger extra krydda.
  • Några väl valda akronymer. Just nu AI/VR/IoT. Plocka dit fler efter tycke bara. The more the merrier tycker många här för smakens skull.
  • Central lokal i Stockholm att baka anrättningen i.
  • Baka i ett halvår.
  • Ställ fram för att svalna i valfritt glossy affärsmagasin.
  • Njut av din första miljardvärdering.

Svårare behöver det inte vara.

I Sverige på det glada ytliga tjugotalet.

Idag!

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.