Categories
Swedish

Onsdagskod

När det liksom bara fungerar.

Nåja.

I Princip…

Categories
Swedish

Att läsa

Free open book photo

Hur pratar man med någon som inte läser. Ännu värre någon som har blivit Facebook/Twitter/Instagram-uppfostrad och bara läser rubriker. Det går såklart inte. Inledningsvis kanske. Men sen. Efter fem minuter och gud hjälpe efter tio minuter.

Snobbigt? Ja kanske. Men problemet med människor som inte läser att de nästan redan vet allt om allt redan. Antagligen är det såklart därför som dom inte behöver läsa heller såklart. Men det är ofta där man hittar snobbarna faktiskt. Dom som redan kan allt. Tror dom. Ju mindre man kan desto självsäkrare är man. Ju mer man kan desto mindre.

Mensa är full av typer som världen inte har någon nytta av alls. Antagligen är att frivilligt ansöka till Mensa den yttersta intelligenstesten. Efter att ansökan är undertecknad spelar det liksom ingen roll hur bra man gör på testerna. Man är körd. Kan tro vad man vill.

Skall man bygga de vackraste broarna, eller annat för den delen, då måste man lära känna människorna. Det finns två sätt att lära känna människorna. Att umgås med dom. Eller att ta genvägen att läsa böcker om dom. Fördelen med det sista är att man kan hitta den totala ärligheten. Eftersom man kan se genom en huvudpersons ögon, känna genom hen, ja till och med färdas dit man annars aldrig kom. Empati kommer på köpet. Man förstår att det inte är så enkelt att vara människa om man läser.

Fast det finns alltså dom som aldrig ser ett behov av det där. Mina kamrater ingenjörerna är överrepresenterade. Ofta stolta dessutom över att inte läst en bok sedan dom tvingades i unga år. Teknisk briljans ofta såklart. Men så sällan en förståelse för världen och livet.

När man gör läsförståelsetester på gymnasiet så blir resultaten lägre och lägre varje år. Jag tror det berpor på att folk inte orkar läsa längre. Iite för att de är dumma vilket man kanske först vill ta till. Men “det är så jobbigt” att ta sig igenom en längre text. Rubrik och ingress räcker. Får man ingen klarhet där så skummar man. Ogärna och motvilligt. Resultat man fattar ingenting.

OM vetgirighet ses som ett slöseri med tid men tv-tittande och sociala medier inte gör det, ja då har vi åkt rakt in i väggen med en jävla smäll.

Det har vi…