Categories
Musik

Fina grejer

https://twitter.com/i/status/1621993105149906945

Men ack så gammalt och dammigt.

Categories
Swedish

På väg till IKEA

Categories
Betraktelser & Berättelse

Kyl & Frys

landfill near trees
Photo by Leonid Danilov on Pexels.com

Frysen pajade väl 2015 eller nått. Året efter, 2016 byggde jag en ny styrning åt skåpet eftersom kompressorn fortfarande fungerade och den styrningen fungerar fortfarande. Grejerna var gamla redan då. Säkert tolv tretton år. Ett år senare pajade kylen och jag gjord om styrningen för kylen också. Samma där. Grejerna rullar på fortfarande. Båda uppkopplade med VSCP och mina egna moduler. Frystemperaturen kan man t.ex se i realtid här.

Nu gjorde jag såklart inte det där för att det var skoj utan för att jag var tvungen. Man måste ha ett kylskåp idag och att ha en frys hjälper. Att jag sedan fick ett testprojekt för några av mina moduler var såklart inte helt fel. De har alla varit väldigt stabila och fungera oklanderligt i olika projekt världen över.

Fast nog börjar det bli dags att byta ut dom där grejerna allt. Vi pratar om prylar som puttrat på i tjugo år eller mer.

Nåja, än fungerar de…

Men tänker man på alla fungerande vitvaror som åker på skrothögen för att reservdelar är så dyra blir man rent utav både snurrig och förbannad. Självklart skulle både kod och ritningar vara tillgängliga. Öppenhet. Som när man köpte en TV förr i tiden. Schemat satt i ett platsfack på baksidan av den. Det var bara om bildröret gick som den var bortom räddning. Krav på att använda standarddelar och krav på att lagerföra komponenter under minst x år (med pristak) borde vara självklart för alla varor som säljs.

Tycker jag.