Categories
Betraktelser & Berättelse

Klonk

person wearing gray and white socks near brown fireplace
Photo by Taryn Elliott on Pexels.com

Bär in ved. Klonk, klonk, klonk. Torra vedpinnar som läggs på andra vedpinnar. Ett speciellt ljud. Man borde sampla. Göra en hit. Bli rik.

Fast kanske inte ändå.

En bra början på en måndag det där såklart. Motion kallas det visst. Nyttigt skall det vara. Alltså borde folk på landet, de som eldar med ved, rör sig i skogen, ja, håller på, leva längre och vara friskare än stadsbor. Fast så är det alltså inte. Vill man dö tidigt skall man bo på landsbygden.

Brygger kaffe när jag kommer in igen. Det smakar skit. För starkt för en svag ynkling som mig. Men han på höger axel säger “drick, och håll käft”, så det är vad jag gör.

VSCP’erar lampan ner till källaren igår. Den första tanken var att göra en trådlös lösning. Lämpligt liksom. Men som vanligt hamnar man i de där saknar en spänning konflikterna. I mitt fall en fem volt’s signal då. Jodå, man kan hämta den från en SonOff men det är långt ifrån en bra lösning. Spänningsomvandlingen på den ligger klart på gränsen. Ja eller dra fram en tåt med 5V dit då alltså. Skulle jag göra det så kunde jag ju lika gärna välja VSCP över tråd. Slipper en del problem.

Nu blir det bara en tändning och släckning av den där lampa där. Men skall dit med en rörelsesensor, en dörrsenor och när jag får råd ett ellås med en rfid enhet till dörren. Så när den där kabeln väl är det blir det där ingen konst att fixa sen.

Förut har det suttit en lampa med ljussensor där vid ingången. Men den klarar inte de nya LED lamporna. De drar för lite ström och flimrar frenetiskt i avstängt läge. Man kan lägga en resistiv last för att fixa det där men själva vitsen med en energisparande lampa går bort också med en sådan lösning. Har samma problem i trapphuset och eftersom det börjar bli svårt att få tag på gamla lampor så är det dags att göra något där med. Men jag har förberett för det. Tanken är att få till någon smart lösning som tänder lampor när de behövs. Så fungerar det iof nu också men irriterande när man får släckta ögonblick innan PIR sensorer upptäcker en. Dörrsensorer borde fixa den saken. Larmlösning kommer på köpet.

Låtsasjobb.

Men nu behöver mitt huvud lite blå musik. Med den kan jag fara in i min låtsasvärld. Där är jag lycklig.