Categories
Betraktelser & Berättelse

Kurser

En vis man lärde mig att man måste förändra vardagsrutinerna när man blir äldre för att inte somna in helt. Alltså gör men det. Vänder på det som går att vända på. Sätter inte på kaffet först av allt bara för att man alltid gjort det. Skiter i alla råd om rutiner, trygghetsnarkomani, och lufsar på i en värld som ständigt förändras.

Fast klokare blir man såklart inte. Inte på något sätt. Världen tillhör de unga, det är liksom bara att inse det. Men för den skull behöver man ju inte falla ihop som en svamp i minusgrader. Det finns plats för alla sorter och finns det inte det så får man se till att ta sig plats.

Fast floskler alltsammans såklart. Man lever och man gör så gott man kan. Gäller nog de flesta skulle jag tro. Det där med att gå i någon annans skor innan man gnäller är ett gott råd.

Idag då kurser alltså, ungefär samma som de senaste dagarna alltså. Jag älskar verkligen att lära mig nya saker. Hade jag varit friherre hade jag nog aldrig lämnat Uppsala. Läst på bara, enbart för glädjen i att hela tiden inse att man vet så lite. Att nästan allt finns kvar att lära. Jag har aldrig varit en som längtat efter titlar och troféer dock. Det är nog synd. Annars hade vi kanske suttit där tillsamman kamrat B och jag i Vetenskapsakademins anrika lokaler och veckovis supit oss fulla på whisky av bästa sort. Nu sitter han där med de andra gubbarna och lika roligt kan det ju aldrig vara. Nåja, får han något pris då och då så kan han nog klara sig utan mig. Det är i alla fall lika solklart att han passar både där och i sin roll som professor som att jag inte skulle gjort det. Hade säkert ropat “revolution” så fort jag kom in genom de där maktens dörrar. Å andra sidan skulle kamrat B gjort et den gång i tiden han också.

Mina kurser numera utspelar sig på YouTube och är av det enklare slaget, en anpassning till en hjärnas förfall kan man tänka. Men en skatt finns det verkligen där. Det behövs liksom varken lärare eller böcker längre har jag insett de senaste dagarna. Här finns allt, det är gratis och mycket levereras av utmärkta pedagoger från olika hörn av världen. Sen får man visa ödmjukhet. Inse att ibland har en trettonårig Indier kunskap att lära ut. Alltså inte snörpa på munnen och höja hakan upp mot himlen innan man lyssnat klart. Det är kunskap man är ute efter. Den finns där om man tar emot.

Troligtvis är det säsongens sista stearinljus som brinner ut här på bordet just nu ikväll. Ljuset och hoppet finns där ute nu och ersätter gott och väl ljusstakens rogivande ljus. Flugorna surrar längtandes ut i varje fönster här i huset och jag ser det som en hederssak att släppa ut så många som det går. Jag är helt säker på att man kan säga en hel del om den som släpper ut en fluga genom ett fönster. Vill han/hon bli av med ett störande flygfä eller handlar det om att befria flugan?

Mick Jagger skall få nya hjärtklaffar. Tänka sig. Nöff liksom. Vi som alltid levt med den storkäftade hoppas såklart att allt går bra. Att showen bara fortsätter. Som den måste. Varje artist borde väl få falla ihop på en scen egentligen. Sluta under ett intro eller i ett avslutshopp.

Tycker jag.

Liksom.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Segla kring Sydpolen kanske?

1/4 2019

Categories
Alternative Energy vetenskap

Self heating

EXPERIMENTAL STUDY AND NUMERICAL MODELLING OF
SELF-HEATING BEHAVIOUR OF TORREFIED AND
NON-TORREFIED BIOMASS FUELS

http://etheses.whiterose.ac.uk/21164/1/THESIS%20NOOR%20JUNE%202018_final.pdf

Categories
Betraktelser & Berättelse

Grått

Bra här alltså. Japp. Trotts detta evinnerliga vänsterknappande. Men det knappas åtminstone. Därav glädjen. Nåja, ingen direkt programmering, men annat blir det. Tecken adderat till tecken blir faktiskt till meningar det med fast det kan verka osannolikt när man med besvär letar rätt tangent där på tangentbordet. Man får liksom bara ge sig fan på att få till hela meningar.

Men stearinljuset är tänt, musiken på och humöret i topp. Vad mer kan man begära av sig själv i min ålder? Jag bara frågar?

Fast nu spelas lite deppig musik här. Men den innehåller rätt mycket av den varan min långa spellista. Jag gillar nämligen att befinna mig i det där blå. Det är där det mesta av kreativiteten finns. Det hindrar ändå inte att man har nära till leenden och skratt. Serrö… Är det riktigt illa finns den här listan att tillgå.

Nu Born in the USA ur högtalarna här. Själv skulle man gjort Född i byn då om man då orkade. Men av någon anledning har jag svårt att sätta mig ner och få till musik just nu. Ja, spela gitarr är såklart helt uteslutet, till det behövs definitivt en fungerande högerarm. Men med datorer går det ju att göra musik ändå. Liksom. Om jag nu får kalla det jag får till för musik. Man får hoppas att det finns liv kvar i den kreativa poolen för det där senare, för jag har en hel hög med låtidéer liggande. Fler än någon vill höra är det med all säkerhet. Egentligen är det väl ganska synd att alla låtarna kom till mig. Om man tänker efter. Tänk om de hamnat hos Per Gessle istället t.ex. Vilken lycka för en låt. Men de är som barn de där låtarna också. De föds och ganska snart måste de klara sig själva. Har inget att säga till om hos vem de föds och måste växa upp hos. Det får liksom gå ändå. Det kan ju i alla fall användas som bortförklaring för allehanda saker det där ursprunget man har.

Men konstigt nog finns det folk som lyssnar också på mitt. Fast inte är det ju precis massor av lyssnare som för Bruce och Metallica såklart. Men nu för tiden är man ändå mest glad för det. Han/hon/det/gud visste bättre än jag jag själv visste och gjorde mig nu inte till någon rockstjärna , fast jag en gång i nästan var beredd att sälja min själ för att komma dit tackar jag alla universums gudar för att det inte blev så nu idag. Jag hade inte klarat av det. Bara att bli igenkänd är jobbigare än jag klarar. Jag går inte längre in på ICA i Edsbyn för att just det är så jobbigt. Ja och där handlar det ändå mest om gamla skolkamrater. Bra folk. Men som känd person har man sålt all sin frihet. Efter det finns bara två vägar ut. Drogerna eller en koja ute i vildmarken. Bäst alltså att vara den man är. En ocool gubbe.

Nåja nu bor man ju i princip i en koja i vildmarken…

Hur som helst…

Nu skall jag fortsätta att ta mig igenom några videokurser på tuben. ES2016. Nåja. Lite Typescript på det. Lite la la la la land för en inbäddad programmerare. Men i user land en helt annan sak. Perfekt. Levererande. Riktigt roligt.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Måndag – Hurra!

En helt underbar och fullständigt obruten vecka framöver.

Categories
Swedish vetenskap

How bacteria are changing your mood

Scientists think “mood microbes” are a new frontier for improving the health of the brain.

Source: How bacteria are changing your mood