Categories
Betraktelser & Berättelse

Sexton är ingen evighet

Tillförsikt. Känner man. Sexton dagar kvar av sex månaders + antibiotikaätande. Ja, hoppas man. Man vet inte. Men det är i alla fall planen. Fast sjukhus slipper man såklart inte för det. Har blivit evighetsprenumererande på sådan service.

Men man räknar ner. Dag för dag. Timme för timme. Ser befrielsen. Hoppas i alla fall på den.

Höst på riktigt. Ute. Men varmt inne. Mysigt rent utav. Kunde ha varit en bra dag men jag har inte kommit någon vart. Fastnat i varenda en av de sega gyttjepölar som legat framför mig. Men måste det finnas bra dagar så måste också gyttjepölsdagar få finnas. Jämvikten och energiprincipen. Japp det enda att hänga sig fast vid. De där två är väl rent av själva guden. Han/hon/det/gud. Liksom.

Det finns låtar (och gubbar) som man kan flina åt. Ja rent av känna sig mycket yngre än. Det är lite som fiberförnekarna. “Framtiden är trådlös”. Jodå, men inte om man har valet med en nedgrävd kabel. Men jag är inte religiös. Alla får tro på vad de vill. Kålrötter kan t.ex. bli alldeles utmärkta gudar som kan tillbes. Metangas producerar de också. Blir lätt till eld med en tändstickas hjälp. Billiga på Willys just nu dessutom. Två och nittio kilot tror jag. Kålsoppa. Kåldolmar. Kålsallad. Gudens manifesterade former. Ja eller bara svammel. Japp, det lutar åt det senare. Men en bok kan det bli. Ja och en kult. Ser dem tydligt framför mig.

Los skola med på radion idag. Geologivecka. De är med där med den äran. Fast fokus är alltid dåtid. Varför?

Inte kan man väl gå och lägga sig nu?

Nope!

En snubbe ringer på idag och vill sälja jultidningar. En framtida miljardär antagligen. Gillar framåtandan. Inte de jultidningsförlag som utnyttjar ungarna. De som tjänar de verkliga stålarna. Men K får hantera det där. Hon brukar köpa goda kolor. Ja, det är tydligen en del av jultidningsvärlden numera. Godis. Dyrt. Han kommer tnog illbaks. Om jag nu inte skrämde vettet ur honom. Långhårig tjock ocool gubbe kan vara märkligt lik ett troll ibland. Själv vet han inte när de där syns som mest. Men anar i folks skrämda blickar.

Lingon säger K med bestämd röst. Jag antar därför att helgen är inbokad för en tur upp till Lingonberg. Lika bra kanske så att det blir lugn höst efter det. Bara sand och mossa och lite sådant kvar sen när lingonen är inhämtade. Ja sen så får vi ju lingondricka till vintern också. Perfekt måltidsdricka. Men det bästa med de där turerna är ändå luften, utsikten och kaffe inmundigat ute i det fria.

Sand, och mossa och ris hämtar man när det är svinkallt. Det är tradition här i huset. Tror inte vi har missat den traditionen något endaste år. Det där är helvetesturen. Fast skön att kom ahem ifrån. Man får leta jämvikten där med ett glas whisky och en brasa.

Fast… såhär kan man inte sitta. Det finns +1h till förfogande. Till och med en sådan som jag borde kunna prestera något under alla de sekunderna.

Man får försöka.