Categories
Betraktelser & Berättelse

Bom eller i bästa fall träff

Det är nu det inte går att få tag på en enda människa här uppe. Det är nämligen älgjakt. Alla sitter på stenar och i torn i skog utan mobiltäckning. Ja har de täckning så har de inte telefonen på. Radiotystnad gäller.

Fast nu, när jag skriver detta, kväll, är alla fulla. Japp, åtminstone berusade. Nu berättas historierna och ätes limpmackor med falukorv i mängder. Jodå. En händelse av samma dignitet som Julafton och Midsommar är alltsammans. Det har pratats och längtats efter dom här veckorna sedan förra årets veckor tog slut. En del håller på ända fram till februari. Hittar inga älgar.

Själv är jag alltså vegetarian. Skulle gärna velat ta del av de där historierna. Men a + b gäller här. Man får inte välja den ena. Så jag skippar det hela. Tiotusen ton älgkött blir det visst totalt sett i Sverige efter jakten. Cirkus 80000 älgar skjuts. Siffrorna kommer från förra årets jakt. Men är antagligen ganska lika i år.

Alla jägare, över 250 000 stycken är sura på de ca 330 vargarna i Sverige för att de äter upp en del av de där 80 000 djuren som jägarna skall skjuta. Möjligen är vargarna sura tillbaks. Jag vet icke hur det förhåller sig.

En gång plockade jag bär här ute i skogen. En stor ståtlig älgtjur klev över vägen. Vi morsade på varandra och den ståtlige dansade iväg över hygget och jag greppade bärplockaren. Efter en stund kom en förbannat arg älgjägare i bil och skällde. “Jag kunde för fan inte stå där och plocka”. “Jag kunde ha blivit skjuten”. Ja och han hade väl fri sikt på den där tjuren gissar jag. Jägaren åkte iväg till limpa och falukorv. Jag plockade klart och åkte till ett annat ställe nästa dag. Numera märks jakt upp. Tror jag är vettigt. Det är inte lätt att gissa att det sitter en göm djägare i busken intill om man inte vet det.

Synd om älgarna är det såklart. Men 80000 till. Det skulle såklart inte gå. Vi, ickejägare skulle nog ganska snabbt börja ropa på jägare om de strejkade. Man får vara realist. Har man kört in i en älg i 100 km/h så vet man. Fast på sikt skulled et väl bli jämvikt av sig själv antar jag. Naturen är finurlig på det viset.

Älgkon förresten är dräktig under ett dygn under den här tiden. Blir den inte betäckt så blir den dräktig ett dygn igen efter tre veckor. Tjurar med sina urinstinkande brunstgropar, där de rullar sig för att riktigt lukta brunst, lite som tjugoåring på väg ut på diskotek, får alltså passa på den där dan. Annars blir dom utan. Det gäller att ligga i. Skogen är stor så stor.

Själv tänker jag gå och lägga mig. I min ålder är det så roligt som man kan ha.

Categories
Swedish Visdomsord

Japp

“When haters go after your looks and differences, it means they have nowhere left to go. And then you know you’re winning!” – Greta Thunberg

Categories
Vegetarianer

Studie: Stöd för vegetarisk kost efter hjärtinfarkt – Netdoktor

Source: Studie: Stöd för vegetarisk kost efter hjärtinfarkt – Netdoktor

Categories
Meterologi Swedish

Mäktiga bilder inifrån orkanen Dorian | Ny Teknik

Source: Mäktiga bilder inifrån orkanen Dorian | Ny Teknik

Categories
Betraktelser & Berättelse

Som det ser ut här (ALLA dagar)

Categories
Betraktelser & Berättelse

Det var då det

Det är inte bara jag som gått in i tystnaden tror jag. Fan, Datorteknik, var en bra tidning.