Categories
Swedish

Nanoplast finns i ditt nybryggda te: ”Mycket jämfört med andra varor” | Ny Teknik

Source: Nanoplast finns i ditt nybryggda te: ”Mycket jämfört med andra varor” | Ny Teknik

Categories
Alternative Energy

Häftigt

Categories
Betraktelser & Berättelse Musik

Vissångaren Sid Jansson är död | SvD

Source: Vissångaren Sid Jansson är död | SvD

Att påstå att jag kände Sid skulle såklart vara en överdrift utan like. Jag träffade honom bara en gång. Men Sid var en nära vän med min farbror Gösta och båda var verksamma bl.a. i projektet Vispråmen Storken i Stockholm.

Den gång jag träffade honom fyllde min andre farbror Kalle jämna  år. Släkten var inbjuden till fest såklart.  Gösta och Sid var jäkligt uppåt på festligheterna. På kvällen försvann dom. Alla gissade väl att de var ut för att leta upp några vackra damer eller kanske något gott och starkt att dricka därtill.

Efter några timmar dök dom glada herrarna upp igen.  Några nivåer gladare nu såklart.  Med sig hade Sid en sådan där axelbandspelare som Sveriges Radio körde med på den tiden. Riktiga grejer alltså.  De hade varit ute på byn (Edsbyn) och intervjuat folk om Kalle. Jag minns bl.a att Hubert (Huberts korvkiosk, en institution på den tiden) blev intervjuad. Alltsammans var helt fantastiskt proffsigt och roligt gjort och alla tjöt av skratt… ja, utom en. Kalle tog väldigt illa upp och stämningen blev inte densamma efter det där.  Sid och Gösta försvann nog iväg till roligare fester ganska snart  också tror jag.

Bandet skulle man såklart gärna velat hitta i en låda idag. Möjligen ligger det också i någon av de lådor som Gösta lämnade efter sig och som jag inte hunnit lyssna igenom.

Men Sid alltså. En glad spillevink som jag gärna velat träffa igen. Så ble det nu inte. Världen är lite fattigare utan honom (och hans hatt).

 

 

Categories
Betraktelser & Berättelse

Kult

Responsen är ju inte dålig den heller.

Categories
Betraktelser & Berättelse

OSoffad

Fredag. Men ingen soffa. Märklig känsla. Låtsasjobbar istället. Ja, eller skriver det här. Är väl till och med en nivå under låtsasjobb. Bloggandet. Vilan. Låt-tiden-bara-gå-sysselsättningen.

Anledningen till traditionsbrottet denna fredag är att K är på väg hem från bokmässan i Göteborg. Tåg med bibliotekarier från kommunen förmodas anlända i Ljusdal 22:40 och jag skall alltså hämta upp. Bibliotekariernas firmafest är nu alltså över och nu får “oseriöst vanligt folk” tillträde till alla skrivande och pratande om skrivande kändisar under helgen. Min erfarenhet är att “i de lugnaste vattnen…” och lugnare vatten än kring bibliotekspersonal kan man svårligen tänkas sig. Men å andra sidan. De är alla vildare än man kan tro. Det har man också lärt sig. En del rent av farliga. Fråga ilken bibliotekschef som helst. Men Göteborg och Svenska mässan tycks stå kvar. Om än ingången är blodigare idag än igår. Så det måste ha avläot ganska skapligt besöket i “lilla london” ändå,

Själv har jag knappat frenetiskt. Knappat i ren glädje. Inte en enda antiobiotikatablett har passerat min strupe. Visserligen gör det ont på sina ställen fortfarande. Men underteckna känner mer hopp. På hopp kan man leva länge. Allt detta alltså för att en överläkare tar en ordentlig till på röntgenbilderna. Bra. Bakterier, vik hädan – om ni inte redan gjort det – för här kommer jag. Sugen på liv och att leva. Ja en del tycker kanske inte att det här verkar vara ett riktigt lib. Men mitt liv är det. Ja och jag gillar det. Jag bestämmer. Definitivt ät det så. I den frågan.

Nackdelen med att ha K borta är att jag glömmer bort att äta. Ja lägga sig i tid också. Fast den här gången fattade jag nog aldrig riktigt att hon var borta. Egentligen. Man blir trögare med åren.

Men jag dök in i mitt såklart. Kan inte annat.

Fast till slut äter jag såklart. Snabbt och slafsigt. Ja sover med. M;en äta ensam, eller sova ensam, är ingen höjdare. Kan vi enas om det?

Man bör sända många tankar till de ensamma. Ofta. Så jävla roligt är det inte.

Svårt såklart att få något riktigt gjort när jag sitter och väntar på något. Man får leta sådant där som inte behöver så mycket koncentration. Som kan utföras lite mekaniskt. Tillverka sig ett script eller två. Japp, det fungerar.

Jo och ja. Kanske är det sådant jag skall ta tag i nu. Nästan en timme kvar innan jag måste brumma iväg ut i svarta kvällen.

Ja så får det bli.

Trevlig helg kamrater!

Categories
Betraktelser & Berättelse

Tipsvinst

Glädje. Besked idag. Funkar allt nu efter att jag slutat med antibiotikan så blir det inga fler operationer av axeln. Ja jävlar! VILKEN GLÄDJE! Som en tipsvinst känns det som. En stor en. Det är klart att allt fungerar.

Petite är däremot inte så glad. Hon tycker absolut att allt skall vara som vanligt och att alla skall vara hemma.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Personalfest

Skjutsar K till Ljusdal. Hon skall på personalfest. I dagarna tre. I Göteborg. Biblioteksmässa. Biblitokariers stora fest. Det är väl med det där som med musikers turneer. “What happens on tour stays on tour”. Vi som är hemma ställer inte för detaljerade frågor vid hemkomsten. Rädda för svaren. Men jag antar att de flesta av oss kan unna bibliotekarierna att få släppa loss såhär en gång per år.

Dessutom, Göteborg är en trevlig stad. Det har jag alltid tyckt.

Här hemma är det som vanligt. Låtsasjobbar man på rullar tiden liksom bara på. Men kanske skall man unna sig en whisky ikväll. Man är nu ändå gräsänkling. Det förpliktar.

Ålgen, vår älg, rör sig här ute. Man hoppas den vågar sig upp i trädgården så att den få sig några äpplen. Annars får man väl bära ut ett gäng en bit ut i skogen. Den som skjuter vår älg dödar jag med mina bara händer. Jodå. Provskjut om du törs.

Kommer på att jag har glömt att äta lunch. Hmmmm…. Inte bra. Får försöka, anstränga mig riktigt, så att jag inte glömmer middagen också. Ja, kvällsmat hette det på min tid. Men tiderna var ungefär desamma och maten ungefär lika.

Utanför fönstret sträcker flädern på sig och går nästan förbi fönstret också. Drygt tre meter hög nu. Egentligen hade vi väl gett upp tanken att få fläder att ta sig här. Men ett sista försök. Kanske kunde vi få en liten en om vi planterade det som var kvar av den som stod ute i trädgården där vid väggen. Men “jäkulen” vad den har växt, Kul. Flädersaft av blommorna såklart. Mums. Nackdelen är att avloppet går där också. Kan ge problem i framtiden. Räknade inte riktigt med den här tillväxten såklart.

Apropå personalfest så borde väl Grodans Paradis ha en liten ditto också. Men en låtsaspersonalfest då såklart. Men vilt såklart. Serpentiner. Klackarna i taket. Öl och tårta. Eller något sådant. Ja det blir såklart bara jag. Men ändå. Jag är ju också bara på låtsas. Egentligen. Liksom.

Men låtsasjobba bör man annars låtsasdör man. Eller hur!?

Så då så —> .

Categories
Swedish

Gott

View this post on Instagram

Klimataktivisten Greta Thunberg får årets Right Livelihood-pris. Priset går i år till fyra personer som inspirerat miljontals människor för en hållbar värld. ? – Greta Thunberg gjorde stort intryck på vår internationella jury eftersom hon verkligen förmått många människor att inse vikten av att engagera sig i klimatfrågan. Hon gör det både med en moralisk klarsynthet och baserad på vetenskapliga fakta, säger Ole von Uexkull som är chef för Right Livelihood-stiftelsen. ? Greta Thunberg är en av vår tids främsta ledare inom civilsamhället, säger Ole von Uexkull. Hon har lyckats knyta den politiska debatten till relevanta prioriteringar och spräckt illusionen av att det fungerar att alla springer åt fel håll. Business as usual leder till katastrof, det här är en uppmaning till alla att bidra till förändring, är stiftelsens budskap. ? Dessutom belönas arbetet för att skydda Amazonas regnskogar genom ett pris till Davi Kopenawa från Yanomami-folket i Brasilien. ? – Amazonas är högaktuellt efter bränderna i somras och det visar det otroliga tryck som skogen och den biologiska mångfalden utsatts för. Det är därför det är så viktigt att stödja ursprungsfolken som står upp för sina rättigheter, säger Ole von Uexkull. ? Mångåriga människorättsförsvararen Aminatou Haidar från det ockuperade området Västsahara får också ett av prisen. Right Livelihood-stiftelsen konstaterar att kolonialismen inte är avslutad med en uppmaning till världens ledare att se till att folket i Västsahara i Nordafrika får sin självständighet. Haidar beskrivs som en Gandhi av vår tid. ? Kinesiska advokaten Guo Jianmei belönas också, för att ihärdigt ha arbetat för juridiskt stöd till tusentals kvinnor i kampen mot könsdiskriminering i Kina. ? Foto: Anders Hellberg/Press Right Livelihood

A post shared by Nyheter från Ekot (@ekotsverigesradio) on

Categories
Swedish

Whisky i Stockholm

https://mailchi.mp/adf5592e730c/high-coast-whisky-p-stockholm-beer-whisky?e=1b853598e6

Categories
Betraktelser & Berättelse

Nä nu så får det vara nog

Varför har jag nu hamnat i målgruppen för ett sådant här utskick?