Categories
Swedish

Rockstjärna

När jag var ung jobbade jag på fabrik. Träförädligen. Edsbyn. 70-tal. Farsan var verkmästare. Ordnade det där när jag hoppade av gymnasiet. Lite straff var det nog. “Ge honom skitjobben” och det gjorde man. Som om det inte räckte som straff att vara verkmästarens son.

Liksom

Men sju år blev jag kvar. Drömmen om att bli rockstjärna fick dagarna att gå och skit att rinn av. Pengar ramlade in som det gick att köpa instrument för. Ett år i lumpen också i det där. Så sex år var det väl egentligen. Tills jag bröt mig ur. Började plugga. Stack iväg. Gav upp rockstjärnedrömmarna. Köpte tv.

Man kan såklart fnissa lite åt de där rockstjärnedrömmarna idag. Nu när man vore beredd att betala för okändisskapet. Friheten att vara den man är. Lyxen att INTE bli igenkänd och övervakad. Men allvar då. Kanske var det såklart egentligen bara för att bli någon. Vara värd att älska. Som om det inte räckte med att vara en man var.

Fast det var inte det jag tänkte skriva om. På fabriken fanns en man som var nära pension. Han måste ha varit i min ålder. Troligen lite yngre till och med. Men uråldrig i mina ögon såklart. Skröplig rent utav. Jag minns hur mycket han längtade till pensioneringen. Räknade dagarna. Pratade om den dan hela tiden. Och så kom då den där dagen och han kunde passerade stämpelklockan en sista gång på sin väg ut och hem för att aldrig igen återvända till sin arbetsplats och sin maskin. Mindre än ett år efter den hemfärden så var han död.

Livet har ju en tendens att skoja med oss. Typiskt, precis som för min arbetskamrat. Men jag lärde mig där och då att man måste leva nu. Även om man längtar till en dag, ja som jag då till en dag 399 dagar föröver, så gäller det att ta vara på dom dagar som går före den där dagen också. Man vet liksom inte vad livet kan hitta på. Ja och livet är riktigt lurigt.

3 replies on “Rockstjärna”

Ja, livet är lurigt. Min mamma dog när hon var 66 i cancer. Hon hade inte ens gått i pension än men såg fram emot det. Min mormor fick diagnosen leukemi i samband med att hon gick i pension och dog efter några års kamp. Vår fredagsstubbegranne dog i julas också 87 år gammal. Men han hade i alla fall gått i pension redan vid 55 års ålder.

Det borde finnas ett system för att leva först och jobba sen!

Ah, grannen vad också 67 år slant på tangenterna …

Ja nog är det lurigt allt. Men visst är väl lärdomen att man skall ta vara på tiden nu. Inte “sen”, “när man får tid” eller “imorgon”. De flesta av oss är jäkligt dåliga på NU.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.