Categories
Böcker

Senast lästa bok

Vi har alltid bott på slottet av Shirley Jackson

Det här är förbaskat skickligt skrivet. Krävs verkligen inte mycket för att en vanlig människa som jag skall bli imponerad och här sker det med råge. Men nobelpriskvaliteer i det här, japp, tycker jag då som inte har mandat att ge varken Nobelpris eller andra priser. Men jag ställer mig på knä och ger händer över huvudet ovationer till författaren av en annan tid som också delvis var min.

Shirley är såklart död sedan länge (1965). Priser är bortom henne. Men hennes texter överlever henne med ännu ett århundrade, det är jag säker på.

Andra böcker jag läst finns här.

Categories
Swedish

Vår

blue green and red abstract illustration

Vår på riktigt är det när man inte ser katterna så ofta och Hulken sover där nere i källaren och snöhögarna faktiskt börjar minska i storlek på riktigt. Där är vi nu. K och jag vandrar några varv i trädgården och beskådar. Mer kan man inte göra ännu. Men om en vecka kanske. Då borde man kunna beskära äppelträd och göra annat. Fast första byta däck. Det bör man göra. Fast har friktionsdäck. Ingen brådska egentligen. Inga galna bötfällare jagar en om man inte byter.

Men att vandra ut i lätta kläder är en fantastisk njutning. Grannes son kölar på med lite medryckande musik så att hela byn hör och man tror nästan att det är sommar. Gillar. Det har man ju gjort som ung själv. Det är bara den där snön som är kvar som drar en tillbaks från allt för överdrivna euforiska känslor.

Fast ett HURRA är ändå på sin plats.

Igår Ljusdal. Bära upp tre nytt våningar och bära ner gammalt tre våningar. Leverans till yngste sonen. Han har investerar i möbler. Det gör han rätt i. Verkar trivas med livet. Glädjer ett faderhjärta.

Varanda sextiosex så känner man sig inte så gammal. Men tänker man på sin egen farsa när han var sexiosex så tyckte man ju han nått en ansenlig ålder ändå. Han må varit stark som en oxe och vid full vigör både fysiskt och mentalt men fyra år senare var han död och alltså stämplad som “gammal” rätt länge innan dess.

Som lärare lär man sig att se på sig själv från ungarnas perspektiv. I alla fall om man har något vett i knoppen. För när man befinner sig i den där världen så blir man liksom en del av det där ungdomliga. Språkbruk och synsätt och energi smittar. Bra såklart som människa. Men förgörande om man inte fattar att man i ungarnas perspektiv är en förlorad gamling. Ja och själva definitionen på ocool alltså. Det är därifrån mitt “ocool” kommer. En insikt av att bara inte se sig själv från sitt eget (upphöjda) perspektiv. Ja som kanske fler äldre och medelålders borde ta till sig.

Klockan här på kontoret har stannat på 14:57. Det finns säkert sämre tider att stanna på. Kanske är det ett omen om något som hänt eller skall hända. Men ännu troligare är väl att det handlar om ett dåligt batteri och inget mer. Som spökhuset där man hörde “steg” från vinden varje natt. Tills någon vågade undersöka det hela och upptäckte att mössen gärna kröp in i en flaska med öppen hals och fick den i rullning. Något som alltså blev till steg med lite fantasi. Vi vill så gärna skapa exotiska och levande fåglar av upphittade fjädrar vi människor.

Imorgon börjar veckan med ett PSA-prov. Ett sådant tycker jag alla män över 50 skall ta. Kan rädda liv. I mitt fall lite mer rutin. Har haft prostataproblem sedan 30-års åldern. Kanske blev jag gammal och ocool redan då alltså utan att själv förstå det. I det här fallet är man bäst dräng själv. Får ligga i och skaffa information själv. Har du inte cancer är det ingen prioriterad vård som gäller här. Åtminstone inte i Gävleborg. Bort från min inlåda så att jag kan glömma dig är den princip som gäller. Tröttsam inställning i allt tycker jag. Så kör på.

Men det här är arbetsdag för mig. Då bör man arbeta. Har fått skrivbord tillbaks från yngste sonen. Borde monteras och fyllas med grejer som alla de andra skrivborden här nere. Men avlastningsyta brukar man väl kalla sådana ytor. Ja och det är ju så de används. Så inget att klaga eller gnälla på alls alltås.

Koda!