Categories
Betraktelser & Berättelse

Växthus på två sätt

Categories
Swedish

Fredagsmusik

https://open.spotify.com/track/3gdewACMIVMEWVbyb8O9sY?si=9294b9df161a4f35

Min vän Elton får stå för fredagsmusiken idag.

Categories
Musik

Julmusik

https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1DZ06evO0BPUXw?si=0e281f6567a045e5
Categories
Betraktelser & Berättelse

Diesel

gasoline pumps in close up photography
Photo by Engin Akyurt on Pexels.com

Två pallar pellets kommer infarande. Den gode tomten i den store gula traktorn (från andra sidan) levererar punktligt. Därmed bör julen vara räddad. Åtminstone värmemässigt. Inte illa det tycker en riktig fryslort.

Men lite whisky, rom, Xante och glögg vill man ju också ha. Choklad, nötter och mat. Är det nu jul så skall det tamefan överdrivas. Sen i januari kan man väl äta gröt. Det är så man tänker. Varje år. Lida får man i januari. Eller höja checkkrediten.

Galet såklart.

Men bilen är fulltankad. Kom ihåg att det var en dieselbil även vid denna tankning. Har kommit fram till att det är ett bra “kommit på” och något man bör hålla sig till. Men tror det finns en drulle-del på försäkringen så det bör väl ordna sig ändå om man nu skulle glömma.

Men att tanka diesel är inte det enklaste. Ta bara knapparna på pumpen. En med en bil som symbol och en med en lastbil på. Hmmm tänker man som nybliven dieselbilsägare. Trycker på personbilen. Uteslutningsmetoden. Kanske är det något svartrykande elände i den diesel man få om man tycker på lastbilssymbolen. Googlar när jag kommer hem. Fler har undrat som vanligt. Inga dumma frågor finnes. Det har bara att göra med pumphastighet och överfyllnadsskydd. Sen finns det HVO100 och andra sorter också, lite olika på olika stationer. Råkade av misstag tanka HVO100 för någon månad sedan. Tretti spänn litern. Det gör jag inte om. Det är dyrt som sjutton ändå. Undrar lite över vilka det är som tankar HVO100? Frivilligt?

Stim gör sin största utbetalning någonsin idag. Historien med Plura som får den där avin strax före jul, pank som han är, och som går iväg och köper en gitarr, poppar upp i medvetandet vid varje julutbetalning. Själv tittar jag inte ens på Stims “mina sidor” numera. Det brukar vara dåligt med utbetalningar åt det här hållet. Antagligen krävs en hit eller åtminstone lyssningsvänlig musik. Finns tyvärr ingen att skylla på i det där fallet.

Men hade det kommit en bunt pengar så hade man kunna åkt iväg och köpt en gran. Nu får man pulsa ut i skogen och mörda en själv. Gillar inte det där egentligen. Av samma anledning som jag tycker att blommor är vackra där dom står. Att man inte måste roffa åt sig med någon slags äganderätt och ta för sig. Granar borde få stå där och växa en mansålder och mer. Men resten av familjen kräver gran och vem är då jag att hålla mig från att mörda en. Har bestämt mig för att imorgon är en bra dag för granmord. F.ö. viktigt med antalet ‘n’ där… I alla fall om man vill tillbringa julen oinburad.

Fast att låta någon annan mörda granen, om man nu köper en, är väl knappast förmildrande. Annars skulle ju sådana som Hitler, Stalin och Putin vara vita och oskyldiga som snö. Nope, man är väl ansvarig för sina val och för sina handlingar. Köttätare är såklart mästare på att mörka det där. Ställ vilken som helst av dom bredbent över grisen med slaktmasken i handen så får vi se hur många av dom som fixar skinkan. Det blir så enkelt om man blundar och inte hör ett endaste dugg.

Fast mörda då. Eldar man pellets… Ja en jävla massa träd. Man kommer aldrig undan. Fast här i huset blir det inget kött i år. Den siste köttätaren, den yngste sonen som tidigare har ätit animaliska saker vill inte ha något sådant i år. Åtminstone det känns bra. Sen skall man så alltså inte inbilla sig att man är bättre. Vi är ändå bara själviska mördande monster hela bunten. en man kan minimera. Åtminstone försöka minimera sitt avtryck i dödandet och plågandet. Ja utan att förvänta sig “bra“, upphöjdhet, priser, eller beröm. Göra bara för att (det känns rätt inuti).

På utvecklingsfronten har en mqtt klient lagts till. Lätt som en plätt. Men jag är inte riktigt förtjust i mqtt konceptet eftersom det alltid skapar ett single-point-of-failure. Men smidigt är det. Det kan man inte komma ifrån. Sen har många anammat tekniken och då är ju som bekant till och med en dieselmotor rätt bra i någon del av utvecklingskurvan. Det säger däremot inte att man inte kommer att skratta åt att människor använde den tekniken en gång i tiden när man blickar tillbaks där borta i framtiden. Fast mqtt har kiss stämpel. Godkänt alltså.

Kan såklart inte hålla mig

Det där “kämpa på” borde väl ändå betyda att det inte är BARA jag.

Nåja. Till och med Plura svalt en gång för konsten. Jag svälter inte ens.

Det här förresten förstår väl de flesta av oss

Att det är så alltså. Man undrar lite över förmågorna på Rosenbad. Ge till dom som behöver stödet. FÖR HELVETE!

Mer om detta går att läsa här. Fast man behöver stöd för att ha råd med den läsningen också. Troligen.

Hur-som-helst så är veckan snart slut. Fredag idag. Fast det känts som om varje dag den här veckan har varit torsdag. Konstigt det där med medvetenheten om världen omkring sig. Förvillad är man. Ofta(st).

Men lite vila framåt alltså. Med betoning på lite. Granhämtning alltså. Pelletsbärande. Handlingsplanering. Julstädning. Vila får man göra nästa vecka. Tror man idag. Men brukar alltid bli lurad på det också. Alltid är det något som skall ordnas före jul.

Men mörkare än det är blir det inte. På onsdag kväll är det vintersolstånd och båtvändning. sen bara sex månader så står man där och beundrar en limegrön värld med en blå himmel och man har bara en tunn skjorta på sig och kanske ett par avklippta lappade jeans. Tittar man ut nu är det såklart omöjligt att förstå den inre synen. Lika svårt som det är att se en snötäckt kall värld när man sitter där vid grillen en varm sommarkväll. Variation förnöjer. Synd bara att det skall vara så jävla kallt också. Annars var det där helt klart överlevnadsbart. Men fanns det nomineringar för fina priser att ge till värmefläktar så skulle min få tre. Definitivt! Möjligen fyra.

Nu skall jag göra en lite fredagskodarslutspurt för fredens skull.

En angenäm helg önskas alla.

Categories
Musik

Hälsingetoppen

focal point photo string of violin
Photo by Tom Swinnen on Pexels.com

Ursäkta jag tjatar men vad är egentligen en fredag utan en Hälsingetopp. Nej just det ingenting att ha. Håll till godo.