Categories
Betraktelser & Berättelse

Fiskarna

gray and silver school of fish underwater photography
Photo by Peter Simmons on Pexels.com

Hulken och jag kämpar på. OK Hulken gör det mesta av jobbet. Jag matar Hulken. Rätt skall vara rätt. Såklart. Fast ungefär hundra spänn säcken. Och man får ladda sex säckar för ett dygn. Svider. Dyrt att leva och bo i stort gult hus på en kulle.

Men det blir väl mildare fram mot sommaren. Får man hoppas. Ja med lite tur några dagar innan dess. Säker kan man dock aldrig vara.

Finns egentligen inget att klaga på alls på den här kullen.

Sover som ett barn i helgen. Grön IKEA-soffa sluter mig i sin famn efter att jag läst några få kapitel. Irriterar mig inte ens. Låter mig föras bort. Inbillar mig att jag behöver det där.

Nu utvilad. Japp det känns så. Sitter här på kontoret efter att ha skottat, provstartat bil (startar som om det var sommar), sotat och fixat lite andra måstegrejer. Dags för storverk. Ja sandkonst. Samma sak.

Lyssnar man på Nobelpristagarna så är ett genomgående tema att ingen tror på dom när de startar sina projekt. Men att dom jobbar på ändå. Skiter i det. Lite av själva definitionen på nytänkande antar jag. Ja och man skall inte inbilla sig att det finns många andra som jobbar på utan att få varesig erkännande eller priser. Fast det innebär inte att det är fel att dåligt i alla fall. Det kan man lära sig av just dem som når framgång och får priser.

Slutsats.

Gör det du tror på. Skit i vad folk tycker. Det ger bättre konst och bättre vetenskap.

De flesta kommer bara ändå ängsligt att göra samma som alla andra gör. Förbli små, men ändå vara viktiga kuggar i det stora maskineriet. Det är möjligen rätt fegt att bara följa strömmen och de andra fiskarna men det är inte fel för den skull. Såklart.

I Lund lägger man ner institutionen för Teoretisk fysik. Två ledande namn har mobbat och plågat folk under många år. Så typiskt den akademiska världen. Det är väldigt mycket av det där överallt där. Titelsjuka istället för vetenskap. Men modigt beslut att lägga ner skiten. Låt fågel fenix resa sig ur askan.

Upp på hästen bara. Hoppla.