Categories
Techstuff

influxdb + letsencrypt

Om du som jag kör certbot och har certifikat från letsencrypt på dina servrar och vill säkra upp en influxdb databas så kan den här guiden kanske vara till nytta.

Har du inte det där komponenterna så får du ha en bra dag ändå. Kanske en som är ännu bättre än om du hade de där grejerna…

Liksom.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Varför

Den där förstasidan på högen som ligger överst. Alltid är den kaffefläckig. En sådan där “som det är” grej antagligen. Orkar inte fundera mer på “varför?”

Men kaffe på morgonen? Japp. Det finns dagar med undantag. Idag är en sådan.

Sotare skulle ha varit här och besiktigat kaminen. Men sotare blev sjuk. Sotare får komma och titta en annan dag. Det underliga är att en annan som utger sig för att vara “sotaren” ringer och säger att “sotaren” är sjuk. Men “sotaren” får koma en annan dag. Det är ingen brådska.

Har upptäckt att det är svårt att veta vindriktningen när det inte blåser. Finns det ens en vindriktning när det inte blåser?

Liksom

Tänker på hyperlänkar. Det var stort där 1987 och strax före 90-skiftet. Dels Videotex som jag jobbade med. Men det kom också olika programvaror som använde tekniken. Sen nätverk. Dök upp de också där i krokarna. Compuserve. Man fick ringa upp till en Server i New York. Tanka. Koppla ner. Lyssna i luren också för att vara säker på att linan blev nedkopplad. Sen kom en nod i Stockholm. Och ABC klubben. Dyrt i alla fall. Ja osv. Men det fanns där. Och Gopher…

Hur som helst så kan man läsa

World Wide Web uppfanns 1991 av britten Tim Berners-Lee.

Behovet av en. Gärna välklädd och snygg och Engelsman som kan stå där på piedestalen.

För egentligen är det många kuggar som bygger allt. En hel drös. Problemet är bara att de alla inte får plats där på piedestalen. Och de kan inte ställas där i tur och ordning heller för de är så små att de inte syns.

Men det där är en tröst för oss vanliga. Newton byggde sina grejer där han stod på axlarna av giganter. De där giganterna ser ni, de är vi andra. Det ni. Sträck på er.

Bra sagt av Newton förresten. Om ha nu sa det där. Tim har jag inte hört något motsvarande från ännu. Men jag är säker på att han delar åsikten.

Hur jag nu kan vara det.

Liksom

Rätt fantastisk att man kan skriva “Newton ” förresten och alla vet vem det är. Är det det som är att “lyckas“. Det var väl sådär i högstadiet också. Alla visste vad de populära hette.

Min dag är igång. Antagligen handlar också den här om att jag skall förändra världen. Jo såklart. Som en av alla de där kuggarna som gör det. Äran, ja den tillfaller någon annan. Normalt någon Anglosaxisk. Lika bra det. Jag tar hellre pengarna…

Categories
Betraktelser & Berättelse Techstuff VSCP

Ny demo

En ny demo med VSCP över MQTT och websocket finns nu tillgänglig på https://demo.vscp.org. Som om det inte var nog med att man kan se vår elförbrukning i realtid och mer (temperaturen i vår frys) så kan man nu också se vädret här på kullen i Los, Hälsingland i realtid. Nåja alla sensorer är inte med men de som är med räcker nog ändå kan jag tycka och någon dag framöver kommer väl en till och en till och en till demo. Åtminstone kanske. Finns nämligen annat att göra också. Men på julafton kan man t.ex fundera över hur många grader det är trettio centimeter ner i backen och under all snö (där tomtar (kanske) bor) och då, ja då, kan man få reda på det genom att titta på den här nya demon.

Det framgår tydligt av sidorna att webdesign inte intresserar mig sådär väldigt mycket. Ber om ursäkt för det. Men det här är en öppen demo, det är bara börja jobba och förbättra. Enkelhet har prioriterats framför skönhet. Tar gärna emot lite snygga sidor.

I VSCP projektets wiki finns info om vilken data som finns tillgänglig på demo servern om man vill greja med den öppna datan på något sätt. Målet är att all information om hur alla olika script och hårdvarulösningar har satts upp skall finnas där. Men håll inte andan det kommer att ta ett tag att få till.

Enjoy!