Categories
Betraktelser & Berättelse

Förberedelser

Vi plockar in veden ner i källaren K och jag. Jag en halvarbetare, K en fullvärdesarbetare. Senare ansluter N, ännu en med alla krafter i behåll, och vips så är fyra pallar björkvedsbrasor inhämtade. Ingen konst såklart. Men det skall göras. En sådan där sak som är jobbigare att ha ogjord, ha hängande över sig, än att ta tag i. Men har man bara fredagsbrasor i huvudet som målbild är det en ljuvlighet också i det där bärandet. I år verkar dessutom bäver ha stått för den största delen av fällandet. Ger en extra dimension åt de ljuvliga brasorna såklart.

Annars är det växter som får stryka på foten den här helgen. En del får komma in. Andra får bli fyllning i olika gropar på tomten och såklart delvis bli förmultningsdelar på vår kompost. Det är nästan sex minus under natten mot söndagen, så för pelargonerna var det nog i sista sekund. Imponerande nog så klarar vissa av växterna även de där låga temperaturerna och står där lika fina som i de gör i koltrastsång och sommarsol.

Grill, utemöbler, hängmatta åker såklart in de också. Deras tid kommer igen en dag. Allt har sin livscykle. Men just nu känns varma tider långt borta såklart. Jag känner mig lite lurad på den här sommaren. Sommaren som fölrsvann. Han inte riktigt hunnit med att njuta som man borde för att överleva under en lång kall vinter.

Nu har vi kvar jobbet med de små matavfallskomposterna som skall flyttas över till de stora. Men ett jobb som det är för kallt idag för att ge sig på. Hänsyn måste tas. De brukar nämligen vara fulla av dagmaskar. Vi får vänta tills det är mildare temperaturer så att dagmaskar har sin fulla rörlighet kvar att dyka ner i moffig härlig kompostjord och hitta bra och goda vilopatser att tillbringa sin tid på under en lång kall vinter..

Men sen… ja ett litet bygge, lite oljebyte, tändstiftsbyte, sensorbyte, sandhämtning, lingonrisplockning, mossplockning, ja och lite annat. Där, då, infinner sig ett lugn som brukar skapa en skön kreativitet. Därifrån fram till jul brukar livet vara rent av härligt. Jodå. Trotts huttrandet och skrapandet av rutor, snöskottning och slirandet efter vägar. Där, en tid som är rätt bra., Om man har det varmt. Om man är frisk.

Men nu södagskväll. Låtsasarbetstid. Ljuvligheter. Musik ingår.