Categories
Företagande Swedish

Företagsutveckling

Tror någon på allvar att Larry Page och Sergey Brin ett halvår före den 27 september 1998 kunde gå in på en bank i Gävle och fått gensvar för sina tankar att bygga Google. Altavista har en total dominans på sökmotormarkanden (97% eller något sådant) och här kommer två finniga grabbar och säger att dom vill göra samma sak. Plocka marknadsandelar? Alltså ens få lite gensvar? Finns det någon som tror att Movexum eller någon av dom näringslivsorganisationer vi har i länet skulle nappa? Att Almi skulle jubla och investera? Att Vinnova skulle öppna plånboken? Att dom Svenska riskkapitalisterna skulle slåss om att investera? Att det ens skulle fungera i Sverige?

Sanningen är att dom där två finniga grabbarna i bästa fall skulle sluta som konsulter på något av dom etablerade “säkra” företagen för att överleva som alla andra med bra idéer i Sverige. Google skulle aldrig kunna utvecklas i Sverige. Punkt! Jag tycker det är sorgligt. I ett land som alltid toppar innovationsligorna per capita.

Men se på Skype. Se på Spotify säger du. Vilt viftande med båda händerna i luften. Vad är det som är så jävla Svenskt med dom företagen säger jag. Den första iden kanske. Pengarna och de internationella investerarna finns där från början. Det är bara att läsa vidare i årsrapporthögen så noterar man samma sak med de flesta andra hypade, hotta “Svenska” uppstickarföretagen. Antingen finns pengarna redan eller också är man redan internationellt etablerad. Jag säger inte att det är lätt ens då, bara lite lättare.

Så hur många av er tror att ni nu kan förutse vilka som kommer bli nästa stora företag i världen. Vi pratar alltså Apple, Microsoft, IBM, Google för att bara hålla oss inom min bransch. Några av er vet såklart. Det är ert jobb att låtsas göra det när ni sitter bakom era skinande skrivbord. Men ni har naturligtvis fel som jag och de flesta andra. Jag satt en gång på en föreläsning om nätverk i början av 90-talet. Det var Netbeui, Netware för hela slanten. En man reste sig och undrade vad föreläsaren trodde om tcp/ip och hela salen skrattade lite förläget. Vi vet alla vad som hände. Finns det ens Netbeui och Netware användare längre? Det är samma sak i alla branscher.

Det som är det sorgliga med er som “vet” är att ni aldrig erkänner det som oss andra. Jodå nog såg ni Internet komma. Men 92 såg man inte röken av er. Samma sak med mobiltelefoner och PC-datorer. När alla flugor redan sitter på sockerbiten ja då jävlar skall det satsas. Jämför appar idag. Ingen tjänar pengar på appar ändå är det den bästa affärsidé man kan ha. Jag har kanske missat något men för mig går det helt enkelt inte ihop.

Sanningen är att vi omöjligt kan bedöma andras affärsidéer. Det kan bara dom som själva sitter med dom göra. Dom vet hur hårt dom själva är beredda att jobba och hur beredda dom är att anpassa ide’ till verkliga affärsscenarier som i slutänden avgör. Det borde alltså vara människorna bakom vi borde bedöma.

Så vad skall man då svara Stina när hon kommer in och vill ha råd och finansiering om/av sin affärsidé’ om en presentshop när det redan finns tre i stan? Mitt svar är enkelt. Är hon beredd att offra allt så säg åt henne att köra. Precis som Larry och Sergey kommer hon att lyckas. Avgrunderna finns där och dom bör hon veta om. Men det är sådana som henne som vi behöver i samhället. Det finns bara ett begränsat antal dessutom av dom här människorna så när dom ramlar av banan måste vi lyfta upp dom igen och igen och igen. För det är dom som skapar jobben som de arbetslöses skylt “rätten till arbete” och “jobb åt alla” avser. Det är risktagare och spelare som skapar dom här jobben. Människor som jobbar +100 timmars veckor utan skyddsnät. Inte politiker, inte näringslivsutvecklare, inte företagsorganisationerna.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.