Categories
Betraktelser & Berättelse

Keyword substitution

close up photography of wet padlock
Photo by Nicholas Githiri on Pexels.com

Första kvällsskiftet efter Covid. Det går sådär. Jag tänder ljus. Bättre. Allt handlar om att kunna somna ikväll. Måste upp i tid imorgon. Helst vara skapligt pigg också. Urk(ar). Annars hade jag valt soffan. Alla gånger.

Jobbar med keyword subsitution i HTML mallar för modulen jag jobbar med. Tröskv(e/ä)rksarbete. Sådant som skall göras. Som måste göras men som inte är speciellt utvecklande om än sådant som man kanske är nöjd med när man stämplar “projekt “klart”” och tror man har en lycklig lågarbetsintensiv framtid framför sig. Ungefär 98% är svett. I nästan allt.

Vad är keyword substitution undrar du? Nja, kanske (rent av troligen) inte. Men förklarar ändå.

—— Nörd start ——

Tänk dig den lilla modulen. En SOC. System on a chip. Processor och flash i princip. Skall man lagra något så lagrar något som skall vara beständigt så man i flash. Som en adress till en server. Men man kanske vill sätta den där adressen när man konfigurerar modulen. Genom ett web interface t.ex. Allt det där är som vanligt. Ett formulär för att sätta värdet. Och vanlig HTML kod för att visa saker t.ex. den server adress som är satt just nu. Formuläret postar den nya nyckeln till en lokal url. HTM formuläret för att mata in en ny server adressen kan nu ligga lagrad i flash på två sätt. Antingen genererar man det helt och hållet i kod. Då fyller man i de variablevärden som behövs on-the-go. Eller också skapar man alltså mallar. En HTML sida med nyckelord typ %mqtt-adr% som när innehållet skickas till klienten får verklig dynamisk satta till sig. Fördelen med den andra varianten är att design av sidor och kod separeras. Blir mycket enklare att arbeta med. Så man söker alltså efter ett gäng speciella nyckelord. Ger dom värde. Och skickar sedan till webläsaren. Keyword substitution. Escape-hantering. Ja kärt barn har väldigt många namn.

Lite flash slit logik och sådant att ta hand om men sen fixar det där själva “biffen”. Man kan konfigurera den kära produkten, ja kunden kan.

—— Nörd stop ——

Läser att tekniklösningarna i Sverige har väldigt låg verkshöjd. Man pressar på mycket basuner och trumpeter för en bunt Javascript, några websidor och en databas. Ja och det är nog rätt. För många verkar det så enkelt. Fast det såklart inte är det. Jag tänker t.ex. Wellton Way’s TV satsning när det begav sig. Visst var Visual Basic skoj. Rent av ett mirakel när det kom. Men att skapa en världsprodukt med bara VB som bas. Nåja. Låg verkshöjd. Man är död innan man ens börjat. Mr Claes Wellton har kanske gjort bättre saker? Vad vet jag?

Men uppfinneri har väl aldrig riktigt stått högt i kurs här i landet förrän det som uppfunnits inbringar några miljarder och genererar priser och banketter. Då är det såklart inte dumt alls. Fast helst skall det väl gå några generationer. Nyrikingar ni vet…

Nä bättre då att slå upp unicornkokboken och ta

  • Ett uns Javascript.
  • Ett paket HTML.
  • En databasmotor. Helst inte SQL men går inte annat att uppbringa så fungerar det också. Bädda in bara.
  • MQTT är tufft som topping.
  • LoRa eller 5G ger extra krydda.
  • Några väl valda akronymer. Just nu AI/VR/IoT. Plocka dit fler efter tycke bara. The more the merrier tycker många här för smakens skull.
  • Central lokal i Stockholm att baka anrättningen i.
  • Baka i ett halvår.
  • Ställ fram för att svalna i valfritt glossy affärsmagasin.
  • Njut av din första miljardvärdering.

Svårare behöver det inte vara.

I Sverige på det glada ytliga tjugotalet.

Idag!

Categories
Swedish

Sms-fel gav patienter felaktigt sjukdomsbesked – Computer Sweden

8000 personer fick beskedet att de hade aggressiv lungcancer dagen före julafton.

Source: Sms-fel gav patienter felaktigt sjukdomsbesked – Computer Sweden

Tufft att få – Tufft att ha skickat.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Dalahäst

brown and white stallions running in a field
Photo by Pixabay on Pexels.com

Nog kom den springandes och ställde sig där allt tänker jag när jag mitt i natten stapplar sömndrucken upp på toaletten. Jodå konstaterar jag när jag lägger mig igen. “Så är det såklart“. Sen somnar jag nästan trotts fullmåne.

En timme senare är det dags igen. Jag på väg upp på toaletten och nog är det samma sak igen alltid. Det rusas till position och sen står den där stolt och till synes avslappnad som om inget alls har hänt. Den här gången ser jag det tydligt. Fnyser åt den. Rent av blänger. Dalahästen som står där i hallen. Som nu låtsas stå där som den alltid bara stått där och aldrig gjort annat. Ser oskyldig ut.

Men på väg tillbaks till sängen när jag slänger ett getöga på den målade hästkraken så har jag allt klart för mig. Alla de där oljuden man hör på natten. Dalahästen och hans kompisar såklart. De upprivna mattorna… En galopperande dalahäst såklart. Den krossade rutan… Ja ni fattar.

Äntligen. Avslöjad. Skall binda fast den fan imorgon natt. Och hjälper inte det så åker han in i pannan. Dalahästförgängelsens eld. Så det så.

Nu sitter jag här och försöker att arbeta. Dalahästen är kvar där uppe. Instängd i en kattbur. Två hänglås på dörren. Svaret skynke över buren.

Kaffet smakar utmärkt. Jodå. Löfbergs Lila. Lika dyrt som allt annat kaffe. Vi har bönor. Men ingen orkar mala. Så detta får räcka. Vore Gevalia mer Gävle så hade man kanske hållit sig till det för den goda doften de sprider över stan vid rostning. Men nu är alla de Svenska kaffesorterna Amerikaner och multinationella monster som allt annat. Fast både Järvsö och Söderhamn har visst lokala rosterier. Måste väl prova landskapets kaffe vid tillfälle.

Hur som helst smakar det bra det här också alltså.

Jo. shhhhissssshhhoup. Det sista var ett Norrländsk inandningsljud. “Javisst” eller “ja” ungefär. Jakande alltså.

Förutom en skickad order har det annars inte blivit så förbaskat mycket gjort mer än lite housekeeping. Illa. Skyller på Covid. Andfådd för minsta lilla fortfarande. Det går utför. Fort som i en slalombacke.

Fullmåne har fått mig att ligga vaken halva natten utan att kunna somna. Det är så jag tänker. För månen lyser som fan genom fönstret. Men fullmåne är det visst inte förrän på lördag. Svårt att sova har jag i alla fall. Tankarna far åt olika håll som popkorn i en kastrull mot slutet. Sen drar det i benen för att plåga mig lite till och allt toppas med täta turer upp på toaletten för att tömma blåsan. Det sista rött vanligt. Men tillsamman sen plåga. Tröttande. Antagligen straff för att jag inte tar ut mig tillräckligt. Är inte van vid lediga kvällar och tidigt sänggående. Planen idag är alltså en normal arbetsdagslängd trotts trötthetssymptom. Går det så går det tänker jag. Så tänker jag ofta. Ibland går det.

Egentligen skulle jag visslandes som en yngling i grön tyrolerhatt bära in två pallar pellets. Men orkar inte. Kanske imorgon. Kanske ikväll.

Uppvärmingskostnaden når rekordnivåer såklart. 20-tusen för en månad. Ja jävlar. Nudelmånad. Tur att man har julmatsrester kvar. Men det skall nog gå. Är inte ens nära undergångskänslan eller själva undergången ännu. Detta stavas ännu inte ens “K R I S” här. Men kan väl bli. Beredd. Kan minimera. De fasta utgifterna är låga.

KRIS förresten. Är inte det “Kriminellas Revansch I Samhället“. Tror det. Kriminella är väl ändå inte de flesta av oss. Bara några. Men olika KRIS kanske. Troligen.

Såg ett bokförlag som utlyste en Novelltävling för bidrag till en antologi om tio verk. Jag gissar att alla skrivares blickar dras till något dylikt. Även om undertecknad gärna skriver men aldrig skickar in. Men det som var anmärkningsvärt den här gången var att anmälningsavgiften per novell låg på 550 pix. Ett måst på desperation och ett mått på vilka som har makten och kan gör som de vill är väl det där. Gå samman typ Konsum, OK, Folksam etc är lösningen. Fast utan fakföreningsbossar i toppen som handlar Guldfynd och annat. Låt passionen styra. Passionen vinner alltid. Om inte förr så till slut. Likgiltighet och girighet ruttnar. Båda. Fast olika fort.

Musikfolk borde väl gå samman på samma sätt dom också. Såklart. Äga hela alltet. Styra istället för att styras.

Fast så länge folk säljer sin själ för framgång så fungerar aldrig sådana projekt. Nästan alla är beredda att göra allt för få ljuset riktat på sig själva. Formen varierar. Viljan är densamma. Brist på kärlek den troligen orsaken. Blev ingen älskad som barn? Är ingen längre älskad som vuxen? Man ser det där i Open Source också. Fast lite bättre är det där. Finns ett hopp om mänskligheten utifrån vad som görs istället för vad som pratas om att göras.

Nu skall jag gå upp och undersöka så att dalahästen fortfarande är fjättrad och inte har blivit fritagen av de andra vildarna i huset.

‘Så lång maj frend’.