Categories
Betraktelser & Berättelse

Städdag

34f9b01be59a02cb7172c7f7b15a018d

Börjar dagen med att, först lyfta ut en död näbbmus och sedan jaga en levande i trappen. Dom är snabba dom där rackarna men ingen konst för katterna att ta såklart, o-coola gubbar får dock kämpa lite mer om dom vill få fatt i en. Men jag får tag på den till slut och kan lyfta ut den i en vinterhandske som den biter sig hårt fast i vilket gör en o-cool gubbe glad att han har den där vinterhandsken. Också en i grunden snäll vegetarian som jag ter sig kantänka hotfull för en näbbmus.

Vackra varelser är det definitivt. Finns tydligen massor i år. Huggormen här på tomten och den ständiga strömmen av dem som katterna hämtar in, tyder på det. Men katter äter inte näbbmöss. Leker bara med dem, plågar verkligen och dödar dem till slut. Det känns ganska ovärdigt faktiskt, men dom tänker väl inte så katter. Tänker träning och liv är inte heligt på något sätt i naturen. Det är bara något som vi människor har hittat på. Liv finns det mängder av. Man får glädjas med rävar skator, ugglor och alla andra där ute i skogen som måste ha ett riktigt delikatessår i år. Men bävar lite för vintern då de här rackarna ju brukar leta sig in i husen och om alla skall in i år så lär det bli trångbott i väggarna här i kåken. Men det finns plats såklart. Jag bjuder gärna på det.

För några veckor sedan började lukta väldigt illa i studion. Just under studion har vi torpargrund så jag förväntade mig minst en död skabbräv eller något ännu värre under kåken. Har hänt förr. Men frugan nosade fram en ruttnande näbbmus som låg i ett hörn. Riktigt äckligt. Någon katt har tydligen haft för avsikt att också förära låtsasarbetare på låtsaskontor med studio med delikatessen.

Men annars är det städning som gäller idag. Det är liksom min uppgift, framförallt nu eftersom jag går här hemma och dräller. Gör det gärna dessutom. Bara jag får igång lite musik i öronen så funkar allt sådant där. Jag kan vandra runt där med dammvippa, dammsugare och skurattiraljer med huvudet fullt av funderingar. Tänker som bäst när jag handdiskar faktiskt, stående där med huvudet lutat mot skåpluckorna och i en annan värld. Men nu för tiden har man ju diskmaskin så man står ju inte där så ofta. Det smådiskas bara och då hinner man inte tänka så långt. Månne kommer det här från jobb på fabrik. Hörlurarna fanns där redan då men musikmaskinen var en kassettbandspelare som man kunde ha i en rem över axeln. Sög batterier såklart. Oftast med Black Sabbath i lurarna, och så funderande i huvudet såklart. Alla gjorde nog det där med de monotona jobben som de flesta hade där på fabriken. Det behövdes inte tänkas på så mycket praktiskt oftast. Alla längtade till helgen när de riktiga livet väntade, ja 75’an också såklart, den som hämtades ut på torsdagen efter jobbet eller före beroende på skift. Men det var inte bara supande på helgerna för att orka leva. För de flesta var det då det riktiga livet levdes också. Man byggde saker, gjorde storverk där på helgerna innan man gick tillbaks till fabriken och behöverintetänkajobbet. Percy Barnevik har en bra saying om det här i ett sommarprogram för några år sedan. Just om det där att använda människor på rätt sätt.

“Här sitter människor och vänder papper hela dagarna och sen så går dom hem och bygger en båt”

Det finns så mycket i dom orden. Om alla gjorde det dom egentligen vill, vågade göra det, så skulle vi få en helt fantastisk värld. Men man gör ju inte det och vandrapåmentalitet har det ju varit på alla arbetsplatser man varit på. Folk har enorma talanger inom olika områden men går ändå zombiefierade vidare som handläggare, lärare, sjuksköterskor eller vad det nu är. Men det finns såklart en del som träffat rätt också. Då mullrar det liksom om människorna. Man brukar höra det långt innan man ser dom själva. Dom där som är där dom skall och gör det dom är avsedda för att göra är som egna energiverk som får energi av att göra det där dom tycker är roligast i hela världen. Man hör ibland folk säga att “jag gick in i väggen men jag jobbade ju med det roligaste jag visste” men det tror jag inte ett dugg på. Det är självförnekelsen som tar dom över stupet inte jobbandet. Det är den vi ibland måste försöka genomskåda. “Jag älskar det här” eller “jag älskar dig” med för den delen. De där sakerna man upprepar som ett mantra så ofta att man liksom tror på dem. Man måste pröva dom där starka övertygelserna och känslorna ibland. Sätt dom på prov. Ett utmärkt tillfälle är under städningen, diskningen eller gräsklippningen när det ju inte finns annat man kan göra. Kommer man fram till att, nja, just det där var nog något som någon annan ville eller tyckte så får man allt trycka hårt på knappen för katapultstol och fara ut mot ett bättre liv men en jävla smäll. Annars blir man sjuk och mår skit.

Men nu skall dammsugaren fram här i huset. Åker den fram så åker katterna ut. Dom har ingen som helst förståelse för varför man skall hålla på att väsnas sådär när man i lugn och ro kan ligga och vila i en soffa och drömma om världar som katter har för vana att drömma om. Till viss del måste man ju ge dom rätt såklart.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.