Categories
Swedish

Orange day – Idag!

Varför en orange flagga utanför Kommunhuset?

25 november infaller Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Sedan 2008 är 25 november också Orange Day, dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Den oragne flaggan utanför Kommunhuset står som symbol för en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Förra året valde Länsstyrelsen att för första gången lysa upp slottet i Gävle i orange för att uppmärksamma Orange Day och för att visa att de som myndighet tar avstånd från mäns våld mot kvinnor all slags våld i nära relationer. Mot bakgrund av rådande omvärldsläge med bland annat stigande elpriser har Länsstyresen i år valt att istället hissa flaggor vid Gävle slott och på Borgmästarplan i Gävle.

Länsstyrelsen har skickat orange flaggor till samtliga kommuner för länsgemensam flaggning.

Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: