Categories
Swedish

Gott

View this post on Instagram

Klimataktivisten Greta Thunberg får årets Right Livelihood-pris. Priset går i år till fyra personer som inspirerat miljontals människor för en hållbar värld. ? – Greta Thunberg gjorde stort intryck på vår internationella jury eftersom hon verkligen förmått många människor att inse vikten av att engagera sig i klimatfrågan. Hon gör det både med en moralisk klarsynthet och baserad på vetenskapliga fakta, säger Ole von Uexkull som är chef för Right Livelihood-stiftelsen. ? Greta Thunberg är en av vår tids främsta ledare inom civilsamhället, säger Ole von Uexkull. Hon har lyckats knyta den politiska debatten till relevanta prioriteringar och spräckt illusionen av att det fungerar att alla springer åt fel håll. Business as usual leder till katastrof, det här är en uppmaning till alla att bidra till förändring, är stiftelsens budskap. ? Dessutom belönas arbetet för att skydda Amazonas regnskogar genom ett pris till Davi Kopenawa från Yanomami-folket i Brasilien. ? – Amazonas är högaktuellt efter bränderna i somras och det visar det otroliga tryck som skogen och den biologiska mångfalden utsatts för. Det är därför det är så viktigt att stödja ursprungsfolken som står upp för sina rättigheter, säger Ole von Uexkull. ? Mångåriga människorättsförsvararen Aminatou Haidar från det ockuperade området Västsahara får också ett av prisen. Right Livelihood-stiftelsen konstaterar att kolonialismen inte är avslutad med en uppmaning till världens ledare att se till att folket i Västsahara i Nordafrika får sin självständighet. Haidar beskrivs som en Gandhi av vår tid. ? Kinesiska advokaten Guo Jianmei belönas också, för att ihärdigt ha arbetat för juridiskt stöd till tusentals kvinnor i kampen mot könsdiskriminering i Kina. ? Foto: Anders Hellberg/Press Right Livelihood

A post shared by Nyheter från Ekot (@ekotsverigesradio) on

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.