Senast lästa bok

Wild Swans: Three Daughters of China av Jung Chang

En bok om Kina under tiden med Kuomintang och Chiang Kai-shek och över kommunismens övertagande fram till Maos död.

Man tappar tron på mänskligheten när man läser den här boken. Det spelar ingen roll om man ligger till höger eller till vänster politiskt. Monstret inom oss finns där i alla läger och släpps det loss blir världen och livet till ett helvete för människorna. Porten som håller odjuret fången är så tunn så tunn. Den måste vaktas och underhållas varje dag.

Det här är en hemsk historia. Om hur folk plågar varandra. Om hur djävligt det kan bli fast det först ser så bra ut, då när orden och visionerna är goda men också handlingarna följer det utvecklande mönstret. Men enväldeshärskare, det händer något med folk i makten, för mycket makt till ett fåtal fungerar aldrig. Inte heller fungerar hatet. Man måste förlåtas det som fanns före hur hemskt det än var. Gör man inte det förgiftas man i sitt sinne och slutar aldrig att hata. När den ursprunglige fienden är eliminerad finns det alltid en ny att rikta torterarnas och bödlarnas sökarlykta mot.

En intressant bok som lär mig mycket. Historien kommer definitivt inte att lämna mig. Berättandet är dock lite rakt på och torrt, lite som en polisrapport, och stundtals blir det väldigt påfrestande att läsa. Men jag är glad att jag orkade ta mig igenom boken. Min tro på att totalitära regimer är åt helvete fästs bara starkare i mitt sinne.

Andra böcker jag läst finns här.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.