Senast lästa bok

Så länge min bror andas av Set Mattsson

Det finns böcker som förändrar och förstör. Just den här boken swichar iväg en lördag och en söndag för mig som om de var en istapp hängande i solen den vackraste vårdagen, den där dagen när man vet att nu är vinterhelvetet slut, när de sista istapparna smälter bort. Ja den går helt enkelt inte att sluta läsa när man väl har börjat läsa den och att den bygger på verkliga händelser (om än med romanformens frihet att berätta) gör den inte mindre läsvärd.

Den utspelar sig i Danmark och Köpenhamn under krigsåren. Judeförföljelse. Ja och inte behöver Sverige skämmas, däremot behöver de fiskare som visserligen tog stora risker för att skeppa över flyende judar göra det eftersom de tog rundligt betalt för sina tjänster. Men såklart bättre än att inga båtar gick över sundet.  Att Sverige tog emot var självklart. En lärdom av misstagen när samma sak hände i Norge kanske. Där vi verklige har/hade anledning att skämmas och känna skuld. Kanske. Eller där de som borde flytt inte lyssnade till dem som ville hjälpa.

Men jag frågar mig flera gånger i den här boken vilka roller i spelet människorna i min omgivning skulle ta. Jag bor på en ort där 1/4 röstar på SD. Är det samma människor som i den här historien åker kring med lastbilar och samlar ihop judar i Köpenhamn för att skicka vidare till koncentrationsläger i Polen? Eller som anger sin granne som gömmer två judiska barn på sin vind. Och vilka är alla de ikläder sig rollen som de som stillatigande sitter och tittar på när allt det här sker? Vilka är de som vågar sina liv för att andra skall få leva för att världen skall bli en plats där vi alla skall kunna leva. Vilka dör i tortyrkamrarna utan att avslöja sina kamrater. Vilken av de här rollerna besitter man själv? Den viktigaste frågan såklart.

Ja en förbannat bra bok är det här. Det är underbart, ja jag har sagt det förr, när man lär sig om ett skeende i historien, samtidigt som man läser en bra bok med trovärdiga skildringar av de levande människorna och bra research, och gör det med glädje. Helt fantastiskt. Man är upplyft helt enkelt efter att man läst ut den. Kan mer. Förstår mer. Känner mer. Är förbannad på fega människor (och räknar in SD sympatisörer bland dem).

LÄS!

Alla andra böcker jag läst finns här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.