Categories
Betraktelser & Berättelse Swedish

Första vintermorgonen

Fyra grader kallt när jag går ut och hämtar tidningen. Jacka på. Dragkedjan uppdragen ända upp till halsen. Första vintermorgonen. Inversionen ligger över dalen och röken från alla vedkaminer orkar inte riktigt upp i atmosfären. Det luktar skogsbrand med en dragning åt kokkaffe kokat på vedspis där ute. Inte helt oangenämt ändå. Tidningen har i alla fall lyckats ta sig hit idag. Kalla dagar och snöiga dagar är det inte alltid så. Inget som irriterar men som man konstaterar. Solen är på väg upp där bakom berget där Ryssar och Asiater sett den före mig. Blir röd innan dess strålar träffar marken kring vårt hus. Rökpartiklarna skickar de blåa och ultravioletta till andra för att dom skall kunna förundras över en klarblå himmel just nu någon annanstans. Här är den sådär ljust kallblå. Men solen lovar en vacker dag med luft som är ny och inte känner unkenhet och sträcker sig hela vägen upp mot stjärnorna.

Jag går runt en isfläck men halkar ändå till lite på väg tillbaks. Vid fågelbordet är det nästan tomt. Kanske är det skiftbyte där helt enkelt. Dom kommer i perioder fåglarna. I grupper. Någon har planerat vilka som kall ha mat vid bestämda tidsluckor under dan verkar det som. Oklart vem. Kanske hackspetten. Han som väckte mig imorse med sitt hamrande på sovrumsväggen. Han flyger inte ens när jag stiger upp och knackar tillbaks på andra sidan. Verkar bara bli mer upphetsad över möjlig föda dold där i husets vägg. Så vi står där och knacka till varann ett tag. Kanske förstår han vad jag knackar fram för budskap, själv är jag omedveten om det och förundras bara av att ha honom några decimeter från min hand.

Jag sätter på tekokaren. Här får kaffe vänta till mitt på dan. Har blivit känslig på gamla dar. Tar min Svenska Dagbladet och en ostmacka. Ser att en koltrast – som borde vara söderut nu – tittar hungrigt på anordningarna utanför fönstret som enda gäst vid fågelbordet. Inte mycket mask idag. Läser om det Amerikanska valet. Vi är tydligen oerhört intresserade av just det valet här i Sverige. Bläddrar färbi. Läser om det lilla istället. Människorna och deras gärningar och ibland ogärningar. En ny dag har börjat. Bra tycker jag. Jag kräver inte mer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.