Categories
Swedish

Ingen topisk natt

En fantastisk dag. Tiondelar från trettio grader.  En skön ljummen smekande vind drar över kullen och det känns nästan som om man är vid havet här. Sjöbris en varm dag ni vet. Fast det är man nu ju inte. Landbacke. En kulle ute i ingenstans. Tiotusen år sedan havet nådde hit. Jag hör det ibland.  Men man jobbar.  Ja och inne på kontoret blir det varmt på eftermiddagen. Så varmt att jag går upp och tar en tupplur utsträckt i full längd  på soffan under eftermiddagen. Det där är en eftergift till den slöe i mig. Inte vanligt. Men ibland så. Bara för att man kan. Skönt. Somnar en timme. Vaknar piggare. Bra.

Nu strax efter halv tolv sitter jag här. Arbetsdagen slut. Hoppades på att det blir en tropisk natt ett tag. Men temperaturen har gått ner mot arton nu så någon sådan blir det inte i natt. Kanske är det lika bra. Blir svårsovet om det är för varmt om nätterna trotts myggfönster insatta i nästan alla fönster. Fast för sakens skull kan man tolerera några tropiska nätter. Något att hålla kvar när man sitter där och fryser i vinter. Man fick i alla fall det med sig liksom.

Fast ljuset är den stora belöningen den här tiden. Ljusa nätter. Jag är född i Edsbyn. Ljusa nätter där med. Men en stor skillnad mellan ljuset i Edsbyn och här i Los. Mer magiskt här. Har aldrig fattat vad den skillnaden beror på. Sju mil. Fast såklart stor höjdskillnad. Så troligen är det den som gör det. Fantastisk är det i alla fall så här runt midsommar.  Och det gäller att passa på.  Ljuset liksom smyger sig på. Man upptäcker det. Utbrister WOW. Och sen vips så är det mörka kvällar med kräftskivor och fullmåne igen. Just det där med mörkrets återkomst bara smäller till. Inget smygande där inte.

Semester om några dagar. Jag har inte haft det så ofta. Färre dagar än de flesta. Stressad många gånger när jag blivit påtvingad några dagars ledighet. Som egen behöver man pengar på hösten också. Förra året lyckades jag njuta av ledigheten. Fullt ut. Skall försöka med det i år igen. Det är planen. Att göra annat ett tag. Hoppas på några regnvädersdagar så att man kan sätta sig i studion och göra “musik” som ingen lyssnar på. OK såklart. Eftersom processen är rolig nog. Sen vill man såklart  höra lite musik av andra i sommarnatten. Helst lyssning på mindre kända förmågor. Det genuina hittar man där. Och ta bilen till havet när det ropar såklart måste man. Hör redan Dellensjöarna ropa också.  Höga kusten tror jag.  Kanske en tur till Hagströmsmuseet. Grilla. Lite vin för själen. Möjligen en whisky. Ingen av dom för berusningens skull. Det är bara det där ljumma känslan jag behöver. 

Man tycker det är gott att leva.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Man kan väl säga “trettio”?

Categories
Betraktelser & Berättelse

Sjöbris

blue and white abstract painting
Photo by Ricky Esquivel on Pexels.com

Dryga 27 grader ute. En frisk bris på det. Perfekt väder helt enkelt. Men varningar i media. Kan bli farligt. Speciellt för äldre. Man känner “mittåt“. Hotet. Men kan inte tala om det där för min vän Dinesh i New Dehli. Han brukar fnissa åt att Europa utlyser nödsituation vid +40-grader. Jag och då är han född under och nära Himalaya och alltså inte ens sådan som är van RIKTIG Indisk värme.

Fast det är skillnad att bo på landet och att bo i stan när det blir varmt. Här skall det mycket till för att man skall smälta bort totalt. Fast en gräns finns det såklart också här Men bäst är det alltid om det finns hav eller en stor sjö i närheten. Sjöbris – bara ordet är härligt – svalkar. För att inte tala om ett dopp. Men då bör det vara +25 eller mer i vattnet…

Fast finväder för länge får igång det där hotet om skogsbränder igen. Det kan vi klara oss utan. Ingen här glömmer sommaren 2018.

Fast trött blir man. Eller ÄR man. Man kanske skulle slänga sig i hängmattan en stund. Det som talar emot det är bara att det finns mycket att stå i inne på kontoret. Men va’fan egentligen liksom. Men lever ju bara en gång.

Vi får se…

Categories
Betraktelser & Berättelse Väder

Sinusväder