Categories
Betraktelser & Berättelse

Alldeles snart…

Väldigt snart nu så tänker jag ta semester. Ja en halvtimme max till skall det arbetas. Härifrån handlar allt om att checka in kod så att den kan ligga på en server någonstans ute i världen och ligga där och vänta på mig tills jag kommer tillbaks till det älskade kontoret (läs “min cell”).

Planen är att vara fyra veckor borta från kontoret. Det finns åtskilligt att göra också utanför kontoret så jag kommer inte alls bli sysslolös, men har också lärt mig att jobba mycket också kräver återhämtning med jämna mellanrum. Dags för det nu alltså. Var sak har sin tid.

För alla som följer min blogg eller blir bombarderad med skit på andra social medier från undertecknad så får man alltså också här en välförtjänt chans till återhämtning från all strunt jag brukar posta. Mitt postande handlar nämligen om de sekunder som snurrar förbi när jag mina program kompileras. Det tar en stund, men tillräckligt lång tid för att skriva något oövertänkt och posta på sociala medier. Eftersom jag ofta sitter här och jobbar åtta till fram emot tolv på kvällarna så kan såklart få för sig att jag sitter och tittar på sociala medier hela dagarna, men så är det alltså inte. Däremot programmerar jag och lyssnar på musik under de där timmarna. Jodå håller på med lite elektronik också ibland. Fuskar.

Det jag håller på med är så kallad Open source programmering. I Sverige ses det väl mest som något man kan ladda ner och använda gratis. Men i många andra delar av världen – turligt nog – har man fattat att det handlar om att göra saker tillsammans. Du kodar en bit. Andra kodar en bit. Resultatet är fritt tillgängligt för mänskligheten. Fint liksom. Jag är ganska säker på att du just nu kör massor av kod som kommit till på det sättet just nu. Antingen det är en hårdvara du använder, en bil som du kör, musik som du gör eller lyssnar på. Open source finns i allt.

Av naturliga skäl så är rätt få i den här välden speciellt rika. Visst det kommer en del bidrag och det är dom man lever på. Grejer eller pengar eller annat. Men rika blir ingen av oss som håller på med det här. Och eftersom man bedömer människor efter materiella framgångar och inte efter vad vi gör så blir de flesta av oss inte heller speciellt uppmärksammade. Något som vi ofta inte heller vill bli. Det är inte därför vi håller på.

Just det sista uttryckte den kanske kändaste open source utvecklaren i Sverige, Daniel Stenberg, när han fick det fina Polhemspriset för några år sedan. Han var mest nöjd med att nu skulle hans svärfar förstå att det han sysslade med har ett värde. Just det där säger precis vad det handlar om. Det är inte så svårt.

Men nu semester alltså. Gäsp liksom. När jag kommer tillbaks till den hör stolen har jag jobbat tjugofyra år med det här projektet (VSCP) och två år på det senaste delprojektet. Min svärfar är avliden för länge sedan så han behöver jag inte imponera på. Men kanske på grannen. Eller en kollega. Som brukar berätta menade om Marcus Persson och alla miljoner han drog in. Det går liksom inte hem att säga att man “älskar och brinner för det man gör“. Det räcker liksom inte.

Hur som helst. Semester förstår alla. Nu tar jag min. Japp precis

NU!

Categories
Betraktelser & Berättelse

Strömavbrott

lightning strike on city
Photo by Philippe Donn on Pexels.com

Ja ha ja. Man sätter igång. Poff. Strömavbrott.

Men nu är strömmen tillbaks igen även om det fortfarande blinkar oroväckande.

Tiden krymper…

Categories
Betraktelser & Berättelse

Programmerarregn

raindrops
Photo by Vlad Che?an on Pexels.com

Det är ett skönt programmerarregn där ute. Man kan inte hoppas på mer som avslutning på jobbandet innan semester. Perfekt helt enkelt.

Nu har jag ordnat en skål godis, en mugg kaffe och sitter här och skriver de här orden. De blir inte många, för jag behöver koda på*, men känner ändå att jag vill få ur mig lite innan kaffekoppen är tom.

Marcus från Norrtälje väntar på vindarna i Stockholm. Vindar som skall föra honom och hans familj till Baltikum. Jag blir klädsamt avundsjuk på det där. Att göra det dom gör kräver kunskap och vilja och en massa annat, inget av det har jag. Men gläds med familjen R*ås. och hoppas att dom skapar fina sommarminnen att ta med sig in i vintern när den kommer.

Åker ner till Ljusdal med lite böcker till huvudbiblioteket på förmiddagen. K som är snäll och lovar bort sig på sin semester. Men vi handlar lite blommor, lite mat och JA det där godiset som jag har i min skål här bredvid mig så helt lottlös kommer inte jag heller ur det där. Fast tid som behövs till annat ryker såklart. Men K får väl guldklocka vad det lider. Lång och trogen tjänst, ni vet. Man får dom där klockorna när man minst behöver dom.

Men semester snart alltså. Bara timmar kvar. Ser fram emot. Behöver. Så det skall nog bli bra. Nu måste jag nog stänga fönstret här för det regnar in.

Vi hörs. Kanske.

Categories
Betraktelser & Berättelse

The question

Drabbades av en existentiell fråga här på morgonen. Kan man ha semester när man de facto är pensionär… Ja kan man ju komma fram till om man tänker att pensionär är något man är, semester är något man har. Men om pensionär är liktydigt med att alltid ha ledigt… ja då blir det jävligt svårare alltsammans. Man borde liksom inte kunna ha ledigare än ledig. Fast det ordnar sig nog med det där vad det lider.

Categories
Swedish

Hälsingetoppen

man playing the trombone
Photo by Cristhian David Duarte on Pexels.com

Hälsingetoppen. Fredag. Ingen hade väl väntat sig annat. Ja kanske hoppats. Men det sket sig i så fall. Så länge jag lever… Sommar är live musik. Visst är det. I alla fall tycker jag det. Här söks såklart lokala mindre akter när det går och fungerar. Bruce, Stones och dom andra har jag sällan råd med. Inte jättelust för heller. Älskar nämligen det där genuina mer. När det inte går riktigt på rutin. Där det gnisslar till ibland, men ofta lyfter till oförglömliga ögonblick som är som diamanter i ett smyckeskrin. Så där sker satsningen i år. Kan rekommenderas. Fungerar över hela landet. Ja i alla länder också. Musik förenar och har ingen klass.

Här är veckans lista Ät musik! Sov musik! Lev musik

Nya hjältar

Tyvärr har det inte kommit in några tips denna vecka. Tipsa gärna du också. Orka!

Spellistan finns som vanligt här. Spelas lämpligen upp scramled/slumpvis för att få den bästa upplevelsen.

Categories
Musik

Sist ungefär

Eftersom jag tidigare publicerade lyssningslistan över mina kamrater jämfört med mina egna lyssningar när det gick ovanligt bra – ett relativt begrepp – för mig så är det väl inte mer än rätt att jag publicerar samma lista när det går lite mer som “som vanligt“.

Nu är de andra proffs och ja en ocool gubbe – men ändå liksom.