Categories
Betraktelser & Berättelse

Det här är bra

Categories
Betraktelser & Berättelse

“Uppfinnare”

Tekoppen. Den får stå på jobb-som-på-går-utskriften. Kattgodis för att hålla katterna lugna bakom. En banan till uppfinnaren själv som inte syns i bild.

Jag är försiktig med ordet “uppfinnare“. Det är alldeles för fint. Kräver respekt. Men skapar man nytt så är man väl “uppfinnare“. Det går inte komma ifrån det. Tror jag.

Skvimplar man med koppen så försvinner det antagligen en del av anteckningarna. Men det gör inte så mycket. Det där finns i koden redan. I repositories sparade åt en eftervärld lagrade på platser man inte vet ett dugg om.

Själva flödesschemat är gjort av en Tysk kille. Från Bayern. Stolt. Duktig. Intelligent. Kapabel. Tankarna som han gjort flöde av är mina. Nu tar jag tillbaks bollen och kodar in och skapar verklighet av det som funnits i huvud, sen på papper ja och nu alltså i kod. Fast Andreas som den Tyske vännen heter har också kodat. Snyggt och prydligt. Tyvärr gick den koden inte att använda den här gången.

Det finns andra vänner i det här Gedeminas. Litauen. En mästare på hårdvara och RF teknik. Inget är omöjligt för “Ged” som vi kallar honom. Trevligheten själv dessutom. Ja och Henk, Aalkmar i Holland. Dinesh i Indien. Några Belgare. Några Austrailer. Någon Amerikan. Många av oss har känt varandra i tjugo år och mer genom VSCP projektet. Otroligt. Vänner för livet.

Valborg idag alltså. Det blir korv och bröd och gurksallad till kvällsmat. Så har det varit i princip sedan jag föddes. Fast i början stektes väl korvarna vid en kase. PÅ täljd pinne. Ja Majbrasa säger väl Sörlänningarna. Svartbränd korv, senap och ett korvbröd. Apelsinläsk såklart som dryck. Fanta har druckits under alla år den funnits men sedan man började använda sötningsmedel i den så idag är den skippad. Nu får det bli någon annan naturligt sötad apelsindricka. Vilken som helst. Traditioner. Fast kasen den luktar vi oss bara till numera. Jag släpade ihop grenar och kvistar till kasar så det räckte under åren före tonåren.

Halvdag idag också. Dag för helgdag kan man väl kalla det. Arbetardag hos ett folk som glömt att de är arbetare också de som sitter på en stol framför en dator, har villa, bil och har ett gäng aktier på ISK-konto. Gemensamhetstankarna ligger i träda. “JAG” leder och håller i samhället. Glömda är de som tog oss hit. Första maj handlar om dom som byggde landet. Ja och om vilket fint land vi kan skapa om vi gör det tillsammans.

Halvdagen, som slutar vid sextiden ikväll, skall innehålla intensivt kodande. Men måste också vandra ner till affären nu när den öppnar och lämna in ett paket. Vi får se om den vandringen tar livet av mig. Ner dit är det ju nedförsbacke hela vägen. Men man skall upp hit igen till kullen också. Pust fräs, “andas gubbe” får man utropa och gå på.

Lär mig att det inte heter “skvimplar (som jag alltiod sagt) utan “skvimpar“. Det tog sextiosju år att inse det.

Categories
Böcker

Senast lästa bok (Bildens mening: nittioen korta essäer)

Bildens meningar: Nittioen korta essäer av Jan Olov Nyström

Jag gillar ju korta berättelser runt en bild. Ja essäer då. Arlandskt berättande.

Definition: En essä är en koncentrerad text som består av både fakta och dina personliga reflektioner. Genren är ett mellanting mellan en akademisk och en litterär text. Essäer skrivs inom alla akademiska områden och kan se olika ut inom olika ämnen.

Alltså ungefär som ett blogginlägg. Fast klätt i akademisk hatt då för att bli lite märkvärdigare och ge karriärlyftande poäng efter publicering. Sådant ges inte blogginlägg. Ännu. Men kanske om hundra år. Det är så det brukar gå.

Fast märkvärdigt är det inte när Jan Olov skriver. Mer trevligt. Gamla bilder med en reflekterande text till. Många bilder är tagna av Hilding Mickelsson, ett Hälsingeorkel han också. En idol en gång i tiden inom fotografin.

Gillar. Fast saknar något. Fantasin rullar inte riktigt igång i mitt huvud som den brukar göra när jag ser bilder och hör berättelser till dem. Men det håller ändå. I sin egen rätt. Gillar. Lättläst och lättbläddrat. Det har kostats på i tryckeri och med papper. Kungen har bidragit. Kanske därför sidorna är så tjocka. Boken så tung och tjock.

Kolla in!

Alla andra böcker jag läst finns här.

Vill du veta vad boken handlar om följ länken ovan. Jag tycker det inte ger ett skit dugg att upprepa handlingen här för åttiofemtonde gången i ett tyckande om den här boken.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Jäkelskap

california maki on dish
Photo by Pixabay on Pexels.com

När jag kommer från Hudiksvall idag, över Ljusdal och upp mot Los så tilltar snötäcket efter att man tagit sig upp för backarna mot Los. Det är som att röra sig mot ett kallt helvete efter att ha sett himmelriket – det vårliga landskapet neröver.

Fast snötäcke är kanske att ta i. Det börjar bli fläckvis snö på de flesta platser. Men inte överallt. På vissa ställen kan man tro att det är februari. Ja fy fan måste man mumla för sig själv.

I allt annat en dag av jäkelskap. Men man behöver sådana dar ibland också såklart. Bara att ta smällarna och resa sig igen. Det lärde jag mig för länge sedan av en som inte reste sig ytan gav upp.

Men på plussidan idag ligger en tallrik sushi. Gött! Väger upp en hel del jävelskap faktiskt.

Serru!

Categories
Swedish

Jag vill beta

Just nu hotas betesrätten för mjölkkor och andra nötkreatur. Vi vill att alla nötkreatur ska ges möjlighet att beta! Skriv under namninsamlingen.

Source: Jag vill beta

Categories
Böcker

Senast lästa bok (Slutet på historien)

Slutet på historien av Graham Greene

Typiskt för “stora” författare är att det är mycket filosoferande över existentiella ting i deras böcker. Och kanske är just det kriteriet för stor författarkonst. Hur skall en medelmåtta som jag kunna veta, jag som mest av allt älskar en väl berättad historia som får en att känna se och höra det som romanfigurerna upplever i boken. Men hur det nu än är med det där (till synes) djupsinniga så finns det åtskilligt av det i den här boken också. Ja och jag kan bli lite trött på det där ibland. Det idisslas liksom. Tuggas om. Fast ändå så har nu den här boken något. Nope, ger inte mycket för Engelska gentlemen och sherrydrickande på sekundnoggrant bestämda klockslag. Men ändå. Kärlek. Svartsjuka. Religion. Ja och ett mått hat. Det där kan man såklart ta till sig. Ja och att gränserna mellan olika ståndpunkter inte är så skarpa det visste man ju redan. Men att rekommendera någon annan att läsa den. Nåja. Möjligen som en insikt i en känd författares verk. Ja precis det som var anledningen till att jag läste den. Man vill lära känna den som skrivit i första hand. Lite. Kanske lär man sig något av det…

Alla andra böcker jag läst finns här.

Vill du veta vad boken handlar om följ länken ovan. Jag tycker det inte ger ett skit dugg att upprepa handlingen här för åttiofemtonde gången i ett tyckande om den här boken.